Στους πιθανούς υποψήφιους για το Νόμπελ Ειρήνης ο Τραμπ

Στους πιθανούς υποψήφιους για το Νόμπελ Ειρήνης ο Τραμπ
Getty Images

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται φέτος να είναι υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται τις εκτιμήσεις ανθρώπων που στο παρελθόν συμμετείχαν στις επιλογές των υποψηφίων. Την ίδια στιγμή, στην λίστα λέγεται πως βρίσκονται πρόσωπα και οργανώσεις που εναντιώνονται στις πολιτικές του προέδρου, όπως είναι η Ένωση ACLU για τις ελευθερίες των Αμερικανών πολιτών.

Το Γαλλικό Πρακτορείο εξηγεί ότι η υποψηφιότητα του Τραμπ και των αντιπάλων του ίσως έχει στόχο να ασκηθούν πιέσεις στον πρόεδρο να δείξει μεγαλύτερο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπενθυμίζουμε ότι, μεταξύ άλλων, ο ίδιος έχει υπογράψει διάταγμα που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στους μουσουλμάνους επτά χωρών, μεταξύ των οποίων είναι η Συρία και το Ιράκ. Η κίνηση αυτή έχει δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων, με την ACLU να αμφισβητεί την νομιμότητά της.

Ειδικοί εκτιμούν ότι μια νίκη της ACLU θα έδινε ένα ηχηρό μήνυμα στον Τραμπ. Η παρουσία του μάλιστα στην λίστα με τους υποψηφίους -ή η φημολογία της παρουσίας του- θα μπορούσε να πείσει τον Τραμπ να «μαλακώσει» την στάση του στο μεταναστευτικό ή σε κοινωνικά ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Δημοφιλή