Πολιτική θύελλα και μαζικές διαδηλώσεις στη Ρουμανία κατά της αποποινικοποίησης της πολιτικής διαφθοράς

Πολιτική θύελλα και μαζικές διαδηλώσεις στη Ρουμανία κατά της αποποινικοποίησης της πολιτικής διαφθοράς
Protesters wave a Romanian flag during a demonstration in Bucharest, Romania, February 1, 2017. Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. ROMANIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ROMANIA.
Protesters wave a Romanian flag during a demonstration in Bucharest, Romania, February 1, 2017. Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. ROMANIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ROMANIA.
Inquam Photos / Reuters

Με «πολιορκημένη» πόλη μοιάζει τις τελευταίες ημέρες το Βουκουρέστι, όπου καθημερινά δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν στους δρόμους, ζητώντας να αποσυρθεί το κυβερνητικό διάταγμα για την αποποινικοποίηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας στη Ρουμανία από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1989, με περισσότερους από 250.000 ανθρώπους να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις που σημειώνονται εδώ και τρεις συνεχόμενες ημέρες στη χώρα.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (CSM) χθες, την Πέμπτη, κατέθεσε προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο ενάντια στο διάταγμα της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Σορίν Γκριντεάνου.

Μεταξύ 130.000 και 150.000 διαδηλωτών είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ της Πέμπτης έξω από το κτίριο συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου στο Βουκουρέστι, ενώ ακόμη 100.000 έως 150.000 πολίτες σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, διαδήλωσαν σε ακόμη 55 πόλεις της χώρας.

Το διάταγμα εγκρίθηκε την Τρίτη το βράδυ από τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου. «Αποσύρετε το και μετά φύγετε», «Κλέφτες, κλέφτες», φώναζαν οι διαδηλωτές με πολλούς εξ αυτών να κραδαίνουν εθνικές σημαίες της Ρουμανίας.

Το κυβερνητικό διάταγμα, αν εγκριθεί όπως εκτιμάται, εντός 10 ημερών, θα επιτρέψει μεταξύ άλλων σε πολλούς πολιτικούς να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις.

Έτσι θα τερματιστεί η δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της Ρουμανίας, Λίβιου Νταγκνέα που κατηγορείται ότι άσκησε πολιτική επιρροή για να διασφαλίσει την κρατική μισθοδοσία δύο ανθρώπων που εργάζονταν στο κόμμα του στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2006 και 2013.

Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ο υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου της Ρουμανίας παραιτήθηκε. Ο Φλορίν Ζιάνου αιτιολογεί την παραίτησή του σε μήνυμά του στο Facebook λέγοντας ότι αυτό ήταν «το ηθικό πράγμα που έπρεπε να κάνει« για το καλό του παιδιού του. «Πως θα τον κοιτάξω στα μάτια και τι θα του πω έπειτα από χρόνια;», προσθέτει ο υπουργός αναφερόμενος στον γιο του.

Την ίδια ώρα, δεκάδες άλλοι πολιτικοί από όλα τα κόμματα αναμένεται να επωφεληθούν από το διάταγμα. «Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο οι διαδηλωτές είναι αναστατωμένοι» τόνισε την Τρίτη το βράδυ ο Νταγκνέα στους δημοσιογράφους.

Οι εισαγγελείς διαφθοράς ερευνούν αυτή την στιγμή πάνω από 2000 υποθέσεις κατάχρησης εξουσίας. Ο πρόεδρος Κλάους Γιοβάνις που συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, τόνισε έπειτα στους δημοσιογράφους. «Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να δράσει με τον τρόπο που η κυβέρνηση έδρασε σε μια χώρα με κανόνες δικαίου, όπου η Ρουμανία είναι και θέλει να παραμείνει».

«Ο αγώνας κατά της διαφθοράς πρέπει να προχωρήσει, όχι να ηττηθεί. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρουμανία», δήλωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς σε κοινή τους ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα. Έξι δυτικές χώρες, ανάμεσα τους η Γερμανία και οι ΗΠΑ, εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση προειδοποιώντας ότι η κίνηση της κυβέρνησης θα υπονομεύσει την διεθνή φήμη και θέση της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Πάντως, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Βαλέρ Ντορμεάνου, δήλωσε σήμερα, την Παρασκευή ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας θα ανακοινώσει στις 7 Φεβρουαρίου πότε θα αρχίσει η εξέταση των προσφυγών κατά του αμφιλεγόμενου κυβερνητικού διατάγματος.

«Μόλις πάρουμε όλες τις γνώμες, όλα τα επιχειρήματα, στις 7 Φεβρουαρίου θα αποφασίσουμε πότε θα αρχίσουν οι συζητήσεις», είπε ο Ντορμεάνου στους δημοσιογράφους. «Εμείς (οι εννέα δικαστές του δικαστηρίου) θα σεβαστούμε το Σύνταγμα, τους νόμους, τους εσωτερικούς κανόνες μας και τη συνείδησή».

Νωρίτερα ο Ρουμάνος συνήγορος του πολίτη Βίκτορ Τσιορμπέα ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του αμφιλεγόμενου κυβερνητικού διατάγματος, έπειτα από σχετικό αίτημα του γενικού εισαγγελέα της Ρουμανίας.

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Romanian protests

Δημοφιλή