Οι τάσεις της πλαστικής χειρουργικής: Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς επεμβάσεις στην Ελλάδα;

Οι τάσεις της πλαστικής χειρουργικής: Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς επεμβάσεις στην Ελλάδα;
healthcare, beauty and medicine concept - beautiful woman face and beautician hands with pencil and scalpel
dolgachov via Getty Images
healthcare, beauty and medicine concept - beautiful woman face and beautician hands with pencil and scalpel

Η πλαστική χειρουργική δεν είναι ένα φαινόμενο της δεκαετίας που διανύουμε, ούτε καν της προηγούμενης. Αν και υπήρχαν ήδη από την δεκαετία του '70 και του '80, οι πλαστικές επεμβάσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο κυρίως κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '90 με την ρινοπλαστική και την αυξητική στήθους να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει την φιγούρα της Pamela Anderson ή της Tori Spelling κατά τη διάρκεια εκείνης της δεκαετίας;

Ακόμα και σήμερα, η πλαστική χειρουργική είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο σε γυναίκες, όσο και σε άντρες, με τις πρώτες να διατηρούν τα μεγαλύτερα ποσοστά. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Παγκόσμια Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, σχεδόν 22 εκατομμύρια πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις έγιναν σε ολόκληρο τον κόσμο κατά το 2015. Το 85,6% των επεμβάσεων έγινε σε γυναίκες και ως φαίνεται η πιο δημοφιλής επέμβαση ήταν η αυξητική στήθους στην οποία υπεβλήθησαν 1,5 εκατομμύριο γυναίκες, δηλαδή 10% περισσότερες από το 2014. Η αύξηση που καταγράφηκε ήταν ακόμα μεγαλύτερη για τις κοιλιοπλαστικές (11%), που αποτελούν την τέταρτη δημοφιλέστερη επέμβαση μετά τη βλεφαροπλαστική και την λιποαναρρόφηση.

Τις παγκόσμιες τάσεις της πλαστικής χειρουργικής ακολουθεί και η Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο πλαστικός χειρουργός Γιώργος Σκούρας στην HuffPost Greece, oι πιο δημοφιλείς επεμβάσεις στην πλαστική xειρουργική τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα είναι η ρινοπλαστική, η λιποαναρρόφηση, η αυξητική στήθους και η βλεφαροπλαστική.

«Η σειρά ανάμεσα σε αυτές τις τέσσερις αλλάζει, αλλά παραμένουν σταθερές. Τα trends αλλάζουν σίγουρα ανάλογα με τα πρότυπα που προβάλλονται σε κάθε εποχή από τα ΜΜΕ. Ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό είναι η ανόρθωση ή αυξητική γλουτού με λίπος , που γίνεται πολύ δημοφιλής σήμερα λόγω του ότι υπεβλήθη σε αυτήν γνωστή προσωπικότητα της τηλεόρασης, η Kim Kardashian. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται Brazilian Butt Lift και αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς ο αριθμός των Ελληνίδων που υποβάλλονται σε αυτήν για να διορθώσουν τη χαλάρωση στην περιοχή του γλουτού.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σκούρας.

ΜΜΕ εναντίον τεχνολογίας

Οι τάσεις στην πλαστική χειρουργική δεν ορίζονται μόνο από τις τάσεις της μόδας και τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται από τα ΜΜΕ, αλλά και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για παράδειγμα για το Brazilian Butt Lift, όπως αναφέρει ο κ. Σκούρας: «Έχουμε σήμερα στα χέρια μας μηχανήματα τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε, σε σχέση με το παρελθόν, ένα πολύ πιο συμμετρικό αποτέλεσμα, σε πολύ μικρότερο χειρουργικό χρόνο και με πολύ μικρότερο ποσοστό απορρόφησης του λίπους που βάζουμε στο γλουτό.»

Το ίδιο ισχύει και για την πλαστική προσώπου.

«Διαθέτουμε μηχανήματα και θεραπείες που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου από το δέρμα με αποτέλεσμα τη σύσφιγξη του προσώπου.», λέει χαρακτηριστικά.

Βέβαια μεγάλη ζήτηση δεν έχουν μόνο οι πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και οι ενέσιμες θεραπείες, για όσους δεν αγαπούν και τόσο το νυστέρι.

«Οι ενέσιμες θεραπείες έχουν διαφημιστεί πολύ από ηθοποιούς και καλλιτέχνες διεθνώς, οι οποίοι πολύ πιο εύκολα παραδέχονται ότι υποβλήθηκαν σε μια ενέσιμη θεραπεία από ό,τι σε μια επέμβαση.»

Αναίμακτες επεμβάσεις

Κατά καιρούς, εμφανίζονται στο διαδίκτυο διάφορες μέθοδοι πλαστικής, οι οποίες υπόσχονται την αλλαγή της μύτης ή του προσώπου «αναίμακτα». Ο πλαστικός χειρουργός, κ. Σκούρας, όμως, έχει αντίθετη άποψη, αφού τονίζει ότι κάποιες επεμβάσεις, όπως η ριζική διόρθωση στο πρόβλημα της χαλάρωσης του προσώπου, η ρινοπλαστική και η βλεφαροπλαστική γίνονται μόνο χειρουργικά

«Είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι ριζική διόρθωση στο πρόβλημα της χαλάρωσης του προσώπου γίνεται ΜΟΝΟ χειρουργικά, με το Face Lift. Όλες οι υπόλοιπες θεραπείες είναι βοηθήματα, για μια ήπια βελτίωση της αισθητικής εικόνας του προσώπου. Θα πρέπει , δηλαδή , να καταστεί σαφές ότι με τις μη επεμβατικές θεραπείες δεν έχεις το αποτέλεσμα του Face Lift, αλλά για λίγο. Έχεις πολύ κατώτερο αποτέλεσμα σε σχέση με το αποτέλεσμα του Face Lift, για λίγο.»

Με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι υπέροχο να μπορεί κάποιος να διορθώσει κάτι πάνω του που δεν τον κάνει να νιώθει άνετα. Πολλές φορές, η πλαστική χειρουργική εξυπηρετεί και ιατρικούς σκοπούς, όπως στην περίπτωση της ρινοπλαστικής και της διόρθωσης του διαφράγματος που βοηθά στην καλύτερη αναπνοή. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές και βιαστικές κινήσεις στην πλαστική χειρουργική.

Όπως αναφέρει και ο κ. Σκούρας:

«Ο ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιεί την κριτική του σκέψη πριν προβεί στην οποιαδήποτε θεραπεία . Στην πλαστική χειρουργική τα πράγματα είναι απλά και μπορεί ο ασθενής να καταλαβαίνει ακριβώς το μηχανισμό δράσης της κάθε θεραπείας ή χειρουργείου. Και τέλος, πέρα από τα trends και την τάση της μόδας ανά εποχή, να ζητάει το διαχρονικά ωραίο, το φυσικό αποτέλεσμα.»