Συναγερμός. Ζιζάνιο καταστρέφει τις σοδειές καλαμποκιού στην Αφρική. Φόβοι ότι θα φτάσει σε Μεσόγειο και Ασία

Συναγερμός. Ζιζάνιο καταστρέφει τις σοδειές καλαμποκιού στην Αφρική. Φόβοι ότι θα φτάσει σε Μεσόγειο και Ασία
armyworm on corn
armyworm on corn
SomeSense via Getty Images

Η επιστημονική κοινότητα ζητεί την ανάληψη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση ενός ζιζανίου που καταστρέφει τις σοδειές αραβοσίτου σε όλη την Αφρική.

Το ζιζάνιο, ένα είδος λεπιδόπτερου, το σποδόπτερο (Spodoptera frugiperda), αποτελεί μέγιστη απειλή για τους τομείς της γεωργίας και το εμπορίου, προειδοποιεί το Διεθνές Κέντρο για τη Γεωργία και των Βιοεπιστημών (Cabi).

Ο συγκεκριμένος φορέας υπογραμμίζει ότι η περιουσίες των αγροτών κινδυνεύουν καθώς αυτό το μη γηγενές παράσιτο – κάμπια, είναι μια πραγματική απειλή καθώς μπορεί να φτάσει και να επηρεάσει τις καλλιέργειες σε Ασία και την Μεσόγειο.

Επίσης η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ σχεδιάζει τη σύγκλιση έκτακτης συνάντησης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το συγκεκριμένο ζιζάνιο στα αγγλικά το αποκαλούν armyworm (ζιζάνιο στρατιώτης) λόγω της καταστροφής που επιφέρουν αφού τρώνε το εσωτερικό των καλαμποκιών και παρελαύνοντας μέσα στις σοδειές τελικά τις καταστρέφουν.

Το συγκεκριμένο είδος εντοπίζεται στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, αλλά στην Αφρική πρώτη φορά εντοπίστηκε πέρυσι στην Αφρική.

Ο επικεφαλής επιστήμονας του Cabi ο Matthew Cock δήλωσε, όπως μεταδίδει το BBC, υπογράμμισε πως το εισαγόμενο ζιζάνιο επεκτείνεται ταχύτατα στην Αφρική και είναι πλέον επικίνδυνο να φτάσει και σε άλλα σημεία της Γης απειλώντας καλλιέργειες αλλά και την ευημερία των αγροτών. Πρέπει να αναληφθούν δράσεις άμεσα για να αποφευχθεί μια ολοκληρωτική καταστροφή, τονίζει ο ίδιος.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το λεπιδόπτερο έφτασε στην Αφρική είτε υπό την μορφή αυγών, είτε ως κάμπια, μέσω κάποιου εισαγόμενου προϊόντος.

Τα ενήλικα λεπιδόπτερα μπορούν να πετάξουν σε μεγάλες αποστάσεις και να αναπαραχθούν, όπως και να επεκταθούν, γρήγορα.

Μέχρι στιγμής η παρουσία του έχει εντοπιστεί στη Δυτική Αφρική, ενώ πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν κρούσματα στα ανατολικά και τα δυτικά της ηπείρου. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος καθώς η βιωσιμότητα μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού εξαρτάται από την καλλιέργεια αραβόσιτου, όχι μόνο εμπορικά αλλά και σιτίζονται με αυτό.

Δημοφιλή