Moυζάλας για την ένταση στο Ελληνικό: «Δεν θέλουμε βία αλλά δεν θα υποστούμε και βία»

Moυζάλας για την ένταση στο Ελληνικό: «Δεν θέλουμε βία αλλά δεν θα υποστούμε και βία»
SOOC

Την καταγγελία ότι 60 άτομα, Έλληνες και αλλοδαποί, απαγόρευσαν να μπει το φαγητό που προορίζεται για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη δομή φιλοξενίας του Ελληνικού, επανέλαβε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, διαψεύδοντας ότι επρόκειτο περί καθολικής απεργίας πείνας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ο κ. Μουζάλας, είπε πως είναι «ψευδείς» οι ισχυρισμοί ότι έγινε καθολική απεργία πείνας στο Ελληνικό και προσέθεσε προς τη Βουλή ότι 30 Έλληνες και 30 αλλοδαποί, εμπόδισαν να φθάσει το φαγητό στους δικαιούχους εντός του Κέντρου.

«Η ελληνική πολιτεία έχει νόμους, και οι νόμοι αυτοί πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Δεν θέλουμε βία αλλά δεν θα υποστούμε και βία» δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας. Επίσης, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι η παρουσία των προσφύγων και των μεταναστών εκείνη που καθυστερεί την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Παρέχοντας προς τη Βουλή, τα στοιχεία που ζήτησε ο κ. Κακλαμάνης, σχετικώς με το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Προσφύγων σε διαμερίσματα, ο αρμόδιος υπουργός έκανε λόγο για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του δήμου Αθηναίων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Όπως ενημέρωσε, ήδη μέσω του προγράμματος φιλοξενούνται 1964 πρόσφυγες και μετανάστες (εκ των οποίων το 86% είναι Σύροι, το 7% Αφγανοί και 6% Ιρακινοί).

.

Τέλος, ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε ότι διαπιστώνονται κάποιες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης του προγράμματος στην Κρήτη και προανήγγειλε την επέκταση του και στη Λιβαδειά.

Κοινή δήλωση των δημάρχων Αλίμου και Γλυφάδας με αφορμή την ένταση

Να μην αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα η εγκατάσταση προσφύγων στο Ελληνικό ζητούν οι δήμαρχοι Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου σε κοινή δήλωσή τους με αφορμή την ένταση που επικράτησε κατά την επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στο παλαιό αεροδρόμιο.

«Κανέναν δεν απασχολούν οι "ιδεοληψίες" στις οποίες αναφέρθηκε σήμερα ο κ. Μουζάλας. Όλους, αντιθέτως, μας απασχολεί η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης λύσης, με υπευθυνότητα, σχέδιο και ανθρωπιστική ταυτότητα, δίχως άλλη καθυστέρηση», τονίζουν.

Οι δύο δήμαρχοι κάνουν λόγο για «πρόχειρη, ανοργάνωτη και χωρίς σχέδιο ασφαλούς προοπτικής μεταφορά και εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο χώρο του πρώην αεροδρομίου» και σημειώνουν πως «δεν είναι δυνατόν όταν έχει υπάρξει η επιδότηση με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση του προσφυγικού να συνεχίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να συνωστίζονται σε ένα χώρο που είναι παντελώς ακατάλληλος».

Τονίζουν ότι το πρώην αεροδρόμιο δεν πρέπει να αποτελέσει «αποθήκη ψυχών και σωμάτων» καθώς «δεν έχει καμία απολύτως προδιαγραφή για ανθρώπινη διαβίωση επί μακρόν. Επιπλέον, είναι από τις ελάχιστες "δομές φιλοξενίας" που βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού και λαμβάνει μορφή "γκέτο"».

Αναφέρουν ακόμα ότι δεν έλαβαν καμία απάντηση σε επιστολές που έστειλαν το 2016 στις αρμόδιες αρχές και στον πρωθυπουργό, με τις οποίες ζητούσαν ενημέρωση για ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας, ενώ υπενθυμίζουν ότι το Σεπτέμβριο του 2015, ο κ. Μουζάλας είχε δεσμευτεί προσωπικά ότι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς θα έκλεινε η «δομή» στο Ελληνικό και ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφέρονταν σε μικρές, αξιοπρεπείς και αποκεντρωμένες μονάδες.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Mouzalas Elliniko

Δημοφιλή