Πώς μια αεροσυνοδός είχε σώσει θύμα trafficking στην Ελλάδα. Η αγγελία, το ταξίδι και οι ψεύτικες υποσχέσεις

Πώς μια αεροσυνοδός είχε σώσει θύμα trafficking στην Ελλάδα
A terrified young woman in an underground parking garage being followed by a sinister man
A terrified young woman in an underground parking garage being followed by a sinister man
PeopleImages via Getty Images

Η είδηση της Αμερικανίδας αεροσυνοδού που έσωσε ένα θύμα trafficking που μεταφερόταν αεροπορικώς σε άλλη Πολιτεία για την σεξουαλική της εκμετάλλευση μας έφερε στο μυαλό μια παρόμοια υπόθεση που σημειώθηκε το 2004 στην χώρα μας.

Σύμφωνα με το Crime Times, ένας Έλληνας με συνδρομή Ρουμάνας υπηκόου, δημοσίευσαν σε εφημερίδα του Βουκουρεστίου αγγελία με την οποία προσέφεραν σε γυναίκες θέσεις εργασίας μεταφραστριών εκτός Ρουμανίας. Μόνο που, στην πραγματικότητα, στόχος του ήταν η στρατολόγηση γυναικών που θα εργάζονταν ως ιερόδουλες με ή χωρίς την θέλησή τους σε νυχτερινά μαγαζιά στην Κρήτη.

Όταν μια φοιτήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Ιασίου, που γνώριζε τέσσερις ξένες γλώσσες, ανταποκρίθηκε στην αγγελία, τα μέλη της σπείρας ενημέρωσαν την νεαρή γυναίκα ότι επρόκειτο τάχα να της προσφέρουν μια πολύ καλή εργασία στην Ελλάδα, σχετική με μεταφράσεις με υψηλές αποδοχές και ότι τα έξοδα μετακινήσεως της, που ανέρχονταν σε 1000 ευρώ, θα τα κατέβαλε ο εργοδότης της και θα τα παρακρατούσε από τον μισθό της.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η φοιτήτρια πείστηκε και παρέδωσε δε φωτοτυπία των ταξιδιωτικών της εγγράφων ώστε να εκδοθούν τα εισιτήρια για την Ελλάδα. Πράγματι μέλος της οργάνωσης συνόδευσε την νεαρή γυναίκα μέχρι την αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, της έδωσε το ποσό των 500 ευρώ και της περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του ατόμου που θα την παραλάμβανε στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Εκεί, την περίμενε ένα άλλο μέλος της σπείρας, ο οποίος της ζήτησε να του παραδώσει το ποσό των 500 ευρώ, με το αιτιολογικό ότι ήταν χρήματα της εταιρίας και την συνόδευσε σε ένα ξενοδοχείο για να διανυκτερεύσει και να ταξιδέψει την άλλη ημέρα και πάλι αεροπορικώς για την πόλη των Χανίων, όπου σύμφωνα με όσα είχαν παρουσιαστεί στο θύμα, ήταν ο τόπος της παροχής μεταφραστικής εργασίας.

Μόνο που, σύμφωνα με το Crime Reports, ο άνθρωπος αυτός οδήγησε την νεαρή σε έναν νυχτερινό κέντρο, όπου της εξήγησαν ότι η δουλειά της θα ήταν να χορεύει αισθησιακά σε μπαρ και να έρχεται σε επαφή με πελάτες σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος. Η ίδια αντέδρασε έντονα και τελικά ο ιδιοκτήτης του νυκτερινού κέντρου δυσανασχέτησε και αφού έκανε κάποιες τηλεφωνικές συνεννοήσεις έστειλε την κοπέλα στο αεροδρόμιο ώστε να φύγει πάλι για Αθήνα.

Στο αεροδρόμιο υπήρχε πάντα ένας άνθρωπος μαζί της, ώστε να μην διαφύγει. Η νεαρή γυναίκα κατάφερε να μιλήσει σε έναν τελωνιακό υπάλληλο, ο οποίος όμως δεν την βοήθησε και της συνέστησε να απευθυνθεί στην αστυνομία. Ωστόσο, μετά την απογείωση του αεροσκάφους, η νεαρή ζήτησε βοήθεια από μια αεροσυνοδό, η οποία ενημέρωσε τον πιλότο και αυτός με τη σειρά του την αστυνομία.

Έτσι, αμέσως μετά την άφιξη του αεροσκάφους και πριν κατέλθουν οι επιβάτες, επιβιβάστηκαν σ` αυτό δύο αστυνομικοί, οι οποίοι βρήκαν την γυναίκα και αφού η τελευταία τους εξήγησε τι είχε συμβεί, την συμβούλευσαν να υποδυθεί ότι δεν συμβαίνει τίποτα, ώστε να μπορέσουν να συλλάβουν τον άνδρα που θα την περίμενε στο αεροδρόμιο. Ακολουθώντας τις οδηγίες των αστυνομικών, η νεαρή, αφού παρέλαβε τις αποσκευές της, πήγε στο χώρο υποδοχής για να συναντήσει αυτόν που την περίμενε.

Δημοφιλή