Η ζωή των πολύ πλούσιων δεν είναι όσο λαμπερή νομίζετε

Η ζωή των πολύ πλούσιων δεν είναι όσο λαμπερή νομίζετε
Tom Merton via Getty Images

Να ανήκει κάποιος στην λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, το 1% όπως τους λένε, ακούγεται συναρπαστικό. Αυτή η κατηγορία των ανθρώπων μπορούν να έχουν ό,τι θέλουν στον κόσμο, να κάνουν ταξίδια με ιδιωτικά αεροπλάνα, να κάνουν διακοπές σε κότερα και να έχουν χρυσοποίκιλτες τουαλέτες. Σύμφωνα, όμως, με νέα ανάλυση που έγινε για την ζωή των Αμερικανών που ανήκουν στα ανώτατα κοινωνικά στρώματα, έδειξε ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Σύμφωνα με την εργασία που δημοσιεύτηκε στο Business and Society, ο Michael Carney και ο Robert Nason, από το Concordia University στο Μόντρεαλ ανέλυσαν την έρευνα που είχε γίνει σχετικά με τα οικονομικά των καταναλωτών, η οποία γίνεται κάθε τρία χρόνια και δίνει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία.

Για τον Nason, το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας ήταν ότι το 75% όσων ανήκουν στο 1% έχει και λειτουργεί μία επιχείρηση. «Σύμφωνα με την έρευνά μας όσοι ανήκουν στο 1% είναι καθημερινά απασχολημένοι με την επιχείρησή τους και όχι με το να έχουν εξωφρενικό τρόπο ζωής. Σίγουρα εκπροσωπούν μία ανώτατη τάξη και είναι πιο πιθανό να έχουν ακριβά γούστα, αλλά είναι πιο πιθανό να περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στο γραφείο με τους υπαλλήλους τους , παρά να κάθονται σε γιοτ και να αγοράζουν και να πουλούν μετοχές», είπε ο ίδιος σε μέηλ που έστειλε στο Science of Us.

Από τα δεδομένα της ανάλυσης, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο πληθυσμός όσων ανήκουν στο 1% ανέρχεται στου 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους με τον πλούτο τους να κυμαίνεται από 8,5 εκατομμύρια έως 1,3 δισεκατομμύρια. Σχεδόν τον μισό από τον πλούτο τους, όμως, τον έχουν επενδύσει στις επιχειρήσεις τους και όχι σε ρούχα και παπούτσια.