Γιατί μερικές φορές η σοκολάτα εμφανίζει λευκή κρούστα;

Γιατί μερικές φορές η σοκολάτα εμφανίζει λευκή κρούστα;
Pieces of dark chocolate spread out on a wooden background.
jml5571 via Getty Images
Pieces of dark chocolate spread out on a wooden background.

Αχ αυτή η σοκολάτα. Κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί. Αντίθετα, μπορεί να την απολαμβάνει καθημερινά σε μορφή κέικ, brownies, λιωμένη πάνω σε τηγανίτες ή παραδοσιακά μέσα από μία πλάκα σοκολάτας.

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, όμως, ορισμένες φορές, εκεί που ξετυλίγετε με ανυπομονησία το περιτύλιγμα από την σοκολάτα που έχετε ονειρευτεί ότι θα απολαύσετε, έρχεστε αντιμέτωποι με ένα θέαμα που δεν περιμένατε. Η πλάκα σοκολάτας που έχετε στα χέρια σας έχει κάτι σαν λευκή κρούστα στην επιφάνειά της.

Αυτή η λευκή σκόνη που φαίνεται ή τα λευκά σημεία που έχει σε ορισμένα σημείο το πιθανότερο είναι κρούστα που προέρχεται από την ζάχαρη ή το λίπος. Αν και μπορούμε να παραδεχτούμε όλοι ότι αυτή η εμφάνιση δεν είναι λαχταριστή, η σοκολάτα δεν έχει χαλάσει και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να καταναλωθεί.

Η κρούστα από την ζάχαρη δημιουργείται όταν η σοκολάτα μένει σε υγρασία. Η ζάχαρη απορροφά την υγρασία, οπότε αν η σοκολάτα βρίσκεται σε ζεστό και υγρό μέρος, η ζάχαρη θα αποκτήσει υγρασία και θα στεγνώσει, αφήνοντας αυτούς τους λευκούς λεκέδες.

Η κρούστα από το λίπος εμφανίζεται όταν το λίπος που υπάρχει μέσα στην σοκολάτα μεταφέρεται στην επιφάνεια. Αυτό συμβαίνει εάν υπάρχουν αυξομειώσεις την θερμοκρασία, αλλά συνήθως η αιτία είναι τα λάθη που γίνονται κατά την διάρκεια της ετοιμασίας της σοκολάτας, όπου αυξάνεται και μειώνεται συνεχώς η θερμοκρασία, προκειμένου να ομογενοποιηθεί η ζάχαρη με την κακαομάζα και το βούτυρο κακάο.

Επίσης, η κρούστα από λίπος μπορεί να δημιουργηθεί εάν έχει γέμιση και είναι κρύα ή αν το βούτυρο κακάο δεν είναι καλής ποιότητας.

Αν θέλετε να αποφύγετε, λοιπόν, αυτή την λευκή κρούστα, φροντίστε να διατηρείτε τις σοκολάτες σας σε ξηρό περιβάλλον.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.