Ώστε γι' αυτό μερικοί άνθρωποι πηγαίνουν συνέχεια στην τουαλέτα

Ώστε γι' αυτό μερικοί άνθρωποι πηγαίνουν συνέχεια στην τουαλέτα
Woman with constipation or diarrhoea sitting on toilet with her blue pajamas down around her legs, holding toilet paper ready in her hands
Voyagerix via Getty Images
Woman with constipation or diarrhoea sitting on toilet with her blue pajamas down around her legs, holding toilet paper ready in her hands

Υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι που μπορούν να αντέξουν ώρες ολόκληρες χωρίς να επισκεφτούν την τουαλέτα για να ουρήσουν και εκείνοι που περνούν σχεδόν το 1/3 της ζωής τους σε ουρές για τουαλέτα.

Φυσικά, γνωρίζουμε όλοι ότι το πολύ νερό μπορεί να προκαλέσει συχνοουρία, αλλά δεν είναι ο μοναδικός υπαίτιος, αφού ακόμα και η σάλτσα ντομάτας ή το άγχος μπορεί να την πυροδοτήσουν.

Όπως αναφέρει ο Inderbir S. Gill, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος ουρολογίας στο University of Southern California αυτό που μπορεί να ενοχλεί την κύστη του ενός, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι πρόβλημα για κάποιον άλλο. Επίσης, οι γιατροί δεν είναι ακόμα σίγουροι για ποιο λόγο ορισμένα τρόφιμα ή δραστηριότητες προκαλούν συχνοουρία, ενώ άλλα όχι.

Σε περίπτωση που το αίσθημα της συχνοουρίας συνοδεύεται από πόνο, «κάψιμο», ή ενόχληση θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, αλλά αν απλά παρατηρείτε ότι πηγαίνετε στην τουαλέτα περισσότερο από άλλους, έχετε υπόψη σας τους παρακάτω συχνούς πυροδοτητές.

1. Νεύρα

Το στρες και το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική ανάγκη για ούρηση.

2. Όξινα τρόφιμα

Τα όξινα φρούτα και οι χυμοί μπορεί να δημιουργήσουν ευαισθησία σε μερικούς ανθρώπους. Το ίδιο ισχύει και για την σάλτσα ντομάτας.

3. Αλκοόλ και καφεΐνη

Κάποια άνθρωποι είναι περισσότερο ευαίσθητοι στο κόκκινο κρασί, ενώ άλλοι στην μπίρα ή τον καφέ.

4. Πικάντικο φαγητό

Σε κάποιους ανθρώπους το πικάντικο φαγητό ερεθίζει την ουροδόχο κύστη τους, με τον ίδιο τρόπο που την ερεθίζουν και τα όξινα τρόφιμα.

Αν και το φαινόμενο της συχνοουρίας δεν είναι ανησυχητικό, αν διαπιστώσετε ότι αλλάζει κάτι στην συχνότητα ή την ποιότητα που πηγαίνετε στην τουαλέτα, καλύτερα να ζητήσετε την γνώμη ενός γιατρού.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.