Δικαστής στο Άινταχο είπε πως πολλοί βιασμοί είναι «άμεση συνέπεια του συστήματος των social media»

Δικαστής στο Άινταχο είπε πως πολλοί βιασμοί είναι «άμεση συνέπεια του συστήματος των social media»
Computer key pink - social media
Computer key pink - social media
jurgenfr via Getty Images

Δικαστής στο Άινταχο ο οποίος είπε πως ένας άνδρας που βίασε 14χρονο κορίτσι μπορεί να αποφυλακιστεί υπό επιτήρηση αν συμφωνήσει να μην κάνει σεξ εκτός γάμου, συνέδεσε επίσης την υπόθεση με μια «κατάρρευση της ηθικής» στην εποχή των social media, λέγοντας «αν μπορούσα, θα καταργούσα το Ίντερνετ».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, η απόφαση περί αποχής ως όρου επιτήρησης προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα, αφού αποσπάσματα της απόφασης του δικαστή Ράντι Στόκερ έγιναν γνωστά στο κοινό. «Σας λέω, κύριε, ότι εν τεθείτε ποτέ υπό επιτήρηση σε αυτό το δικαστήριο, ένας από τους όρους θα είναι να μην έχετε σεξουαλικές σχέσεις με οποιοδήποτε άλλο άτομο από αυτό το οποίο έχετε παντρευτεί, αν είστε παντρεμένος, τελεία» είπε σχετικά.

Περαιτέρω λεπτομέρειες δείχνουν πως ο Στόκερ επίσης προέβη σε κήρυγμα περί ηθικής στη σύγχρονη εποχή, συνδέοντας τον βιασμό της 14χρονης με το «σύστημα των social media». Σημειώνεται πως τα περί εξωσυζυγικού σεξ είναι ασυνήθιστα, αλλά υπάρχει κάποια νομική βάση στο συντηρητικό Άινταχο, όπου, από τεχνικής πλευράς, το προγαμιαίο σεξ είναι ακόμα έγκλημα (αν και πρακτικά η σχετική νομοθεσία δεν εφαρμόζεται).

Ο Στόκερ είπε στο δικαστήριο πως θα μπορούσε να είχε καταδικάσει τον Κόντι Χερέρα σε ισόβια για τον βιασμό 14χρονης το 2015. Αντ'αυτού, έστειλε τον 20χρονο σε ειδικό πρόγραμμα του σωφρονιστικού συστήματος του Άινταχο. Αν το ολοκληρώσει μέσα σε ένα έτος, θα τεθεί υπό επιτήρηση. Ωστόσο, αν παραβιάσει τους όρους, θα καταδικαστεί σε 15 χρόνια φυλάκισης. Ο δικαστής επίσης αμφισβήτησε τα περί μετανοίας του Χερέρα, και αναφέρθηκε στις ορέξεις του 20χρονου (πορνογραφία, μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων και φαντασιώσεις για σεξ με 13χρονο κορίτσι).

Κατά τον δικαστή, φταίει η σύγχρονη τεχνολογία. «Έχω δει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες υποθέσεις σεξουαλικής φύσης από εδώ» είπε. «Η κοινωνία μας έχει φτάσει σε ένα σημείο, δεν ξέρω πώς μπορώ να το εξηγήσω, ξέρετε. Είμαι 66 ετών. Όταν ήμουν 19 ετών, οι σεξουαλικές τάσεις των νέων δεν έμοιαζαν με αυτά που βλέπω σήμερα. Νομίζω πως είναι συνέπεια του συστήματος των social media που έχουμε σε αυτή τη χώρα. Δεν ξέρω κι εγώ πόσες φορές έχω δει τέτοιες περιπτώσεις: “Πώς έγινε αυτό;” “Γνώρισα κάποιον στα social media”».

Ο Στόκερ παραδέχτηκε πως το Snapchat, το Facebook, το Instagram και άλλες ιστοσελίδες ίσως να μην είναι η άμεση αιτία πίσω από όλες τις υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης που έχει αναλάβει, αλλά τόνισε πως η πλειονότητα των υποθέσεων αυτών ξεκινούν online. «Δεν μπορώ να το αλλάξω» είπε. «Αν περνούσε από το χέρι μου, θα καταργούσα το Ίντερνετ, και όλοι θα ζούσαμε καλύτερα. Αλλά δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Επίσης έχει κάτι να πει, νομίζω, για το επίπεδο της ηθικής σε αυτή τη χώρα. Δεν μπορώ να αλλάξω την ηθική. Ο κόσμος θα κάνει αυτό που είναι να κάνει».

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Χερέρα και το θύμα γνωρίστηκαν το 2014. Αυτός ήταν 17 ετών τότε, και το κορίτσι του είπε πως ήταν 16. Έκαναν παρέα και επικοινωνούσαν μέσω Facebook. Όταν η μητέρα της έμαθε για τη σχέση, προσπάθησε να τη σταματήσει και κάλεσε τον Χερέρα και τη μητέρα του, εξηγώντας πως το κορίτσι ήταν μόλις 14 και ζητώντας του να σταματήσει. Μετά, αυτός τη βίασε χωρίς να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό. Αργότερα άκουσε μια φήμη πως ήταν έγκυος και κάλεσε τη μητέρα της για να μάθει, σε μια συζήτηση που κατεγράφη στο κινητό της. Κατά τη συζήτηση παραδέχτηκε πως γνώριζε πως ήταν μικρής ηλικίας, δηλώνοντας πως δεν ήθελε να μπει στη φυλακή, όπου θα τον βίαζαν και θα τον μαχαίρωναν.

Σύμφωνα με τη μητέρα, o Χερέρα δεν βίασε απλά την κόρη της, αλλά επίσης παρενοχλούσε και εκφόβιζε τη νεαρή, τους φίλους και τους συγγενείς της. «Ήταν σκοπός του από την αρχή να πάρει αυτό που ήθελε από την 14χρονη κόρη μου- την παρθενία της- και παρέμεινε μέχρι να το κάνει...της έκλεψε την αθωότητά της».

Από πλευράς του, ο Νταν Μπράουν, συνήγορος υπεράσπισης, είπε στον Στόκερ πως ο πελάτης του εμφανίζεται στο δικαστήριο «κάπως αφελής από πολλές απόψεις». Το γεγονός πως του αρέσει η πορνογραφία ίσως να είναι δυσάρεστο, είπε, αλλά «σίγουρα δεν έχει έβλαψε κανέναν».

Ο Χερέρα δήλωσε ένοχος σε μια κατηγορία βιασμού. Όπως παραδέχτηκε, είχε «34 σεξουαλικές επαφές με διαφορετικά άτομα» ενώ ήταν ακόμα έφηβος. «Δεν είχα ξαναδεί ποτέ τέτοιο επίπεδο σεξουαλικής δραστηριότητας 19χρονου...και κάνω αυτή τη δουλειά 15-16 χρόνια. Η άποψή μου είναι ότι αυτό που κάνεις στο παρελθόν είναι μια καλή ένδειξη για το τι θα κάνεις στο μέλλον» είπε ο δικαστής.

Δημοφιλή