Ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του F-35. Βίτσας: Ο προϋπολογισμός βγαίνει για ένταξη στην ελληνική πολεμική αεροπορία

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
F35
Bloomberg via Getty Images
Εκτύπωση

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει στείλει από τον Μάιο επιστολή στις ΗΠΑ σχετικά με την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αμερικανικής προέλευσης, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9Fm» ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, προσθέτοντας πως «παράλληλα ζητάμε μελέτη για τα F-35 να ενταχθούν στον ελληνικό στόλο. Βάσει δε του σχεδιασμού ο οικονομικός προϋπολογισμός βγαίνει».

Συμπλήρωσε δε πως η αναβάθμιση του στόλου είναι αναγκαιότητα, καθώς «το αίτημα προϋπήρχε από την πολεμική αεροπορία».

Ερωτηθείς εάν η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί απάντηση στην Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε: «Όσα ακούγονται από την Τουρκία για τα εξοπλιστικά, αφορούν -όπως και σε εμάς- σε βάθος χρόνου. Αν μπορούσα να δώσω μια απάντηση -κι αυτό σε πολλά εισαγωγικά- είναι ότι για εμάς η αναδιάταξη των ενόπλων δυνάμεων έχει σχέση με το να είναι πάντα έτοιμες για να επιτελέσουν το καθήκον τους, όπως το ορίζει το Σύνταγμα».

Διαβάστε επίσης: H Τουρκία θα αγοράσει επιπλέον 24 stealth μαχητικά F-35: Τι αλλαγές φέρνουν στην ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά στο πρώτο βήμα προς την αναβάθμιση των υπαρχόντων μαχητικών F-16, αλλά και στην κατεύθυνση απόκτησης κάποια στιγμή των stealth αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 (τα οποία έχει ήδη κανονίσει να προμηθευτεί η Τουρκία).

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, συνεργάτες του κ. Π. Καμμένου τόνιζαν ότι με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας και σε ευθυγράμμιση με τις εισηγήσεις των επιτελείων άρχισαν οι εξής διαδικασίες: Αναβάθμιση των F-16, εκδήλωση ενδιαφέροντος προς την αμερικανική κυβέρνηση για την απόκτηση F-35 και πρόοδος σε τελικό στάδιο για την υποστήριξη και τη συντήρηση των ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών πυραύλων S-300.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)