Το Facebook αλλάζει τα δεδομένα στην «άδεια πένθους», ανεβάζοντας σημαντικά τον πήχη

Το Facebook αλλάζει τα δεδομένα στην «άδεια πένθους», ανεβάζοντας σημαντικά τον πήχη

Με μια απρόσμενη και πραγματικά εγκάρδια κίνηση, η Chief Operating Officer του Facebook, Sheryl Sandberg, ανέβασε τον πήχη παρέχοντας στους εργαζόμενους της εταιρείας ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που οι περισσότεροι άνθρωποι ελπίζουν να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ποτέ: άδεια πένθους μετ' αποδοχών, για όσους πενθούν το χαμό ενός αγαπημένου τους προσώπου και χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα για να συνέλθουν.

Από εδώ και πέρα το Facebook θα προσφέρει 20 μέρες άδειας μετ' αποδοχών γι' αυτό το λόγο, το διπλάσιο αριθμό ημερών, δηλαδή, από αυτόν που έδινε μέχρι τώρα.

Η Sandberg ξέρει πολύ καλά την ανάγκη για αυτή την άδεια, από πρώτο χέρι. Η ίδια επέστρεψε στη δουλειά της 10 μέρες αφότου είχε χάσει τον άντρα της, Dave Goldberg, το 2015.

«Για μένα είναι προσωπικό ζήτημα», είπε η Sandberg όταν ανακοίνωσε την νέα άδεια στο συνέδριο Makers, μια εκδήλωση για τη γυναικεία ηγεσία που έχει χορηγό την AOL. «Έχασα τον άντρα μου εντελώς ξαφνικά. Το Facebook μου παρείχε άδεια και ευελιξία, και τώρα κάνουμε ακόμη περισσότερα».

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι της εταιρείας θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τρεις επιπλέον μέρες άδειας αν χρειάζεται να φροντίσουν ένα συγγενή με κάποια βραχυχρόνια ασθένεια, και έξι εβδομάδες αν χρειάζεται να παρέχουν μακροπρόθεσμη φροντίδα σε άρρωστα μέλη της οικογένειάς τους.

Για τις εταιρείες τεχνολογίας που προσελκύουν συνήθως νεότερους σε ηλικία υπαλλήλους, η αξία του να μπορείς να πληρώνεσαι ενώσω θρηνείς μια σύζυγο, ένα παιδί ή ένα γονιό που πέθανε, δεν έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Ίσως λόγω της θλιμμένης φύσης της, η άδεια πένθους δεν μπορεί να συναγωνιστεί άλλου είδους εργασιακά πλεονεκτήματα, όπως μια γενναιόδωρη άδεια διακοπών ή εκπαιδευτικές άδειες.

Το U.S. Fair Labor Standards Act δεν περιλαμβάνει ειδική διάταξη για τις άδειες πένθους, το οποίο σημαίνει πως ο υπάλληλος πρέπει να πάρει άδεια από τον προϊστάμενό του πρώτα, ακόμη κι αν δεν πληρωθεί για τις μέρες που θα λείπει. Σε αντίθεση με τον Καναδά, όπου όλοι οι εργαζόμενοι παίρνουν άδεια πένθους μετ' αποδοχών για τρεις μέρες.