Επικίνδυνα παιχνίδια με την καταραμένη λέξη «Grexit»

Επικίνδυνα παιχνίδια με την καταραμένη λέξη «Grexit»
A drop of water is seen on a Greek twenty-Drachma coin depicting ancient Athenian politician and general Pericles in this picture illustration taken in Athens March 22, 2015. REUTERS/Yannis Behrakis
A drop of water is seen on a Greek twenty-Drachma coin depicting ancient Athenian politician and general Pericles in this picture illustration taken in Athens March 22, 2015. REUTERS/Yannis Behrakis
Yannis Behrakis / Reuters

Η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, με την αρνητική χροιά που έχει πλέον αποκτήσει λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της διάστασης απόψεων, εντός και εκτός της χώρας, αναφορικά με τις προτεινόμενες λύσεις, δηλαδή τα μέτρα, που επιβάλλονται για τη σωτηρία της. Ωστόσο η λέξη Grexit έχει επανέλθει στο προσκήνιο και τρομάζει πολλούς, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο, ενώ κάποιους ωφελεί την ώρα που πολλά κράτη μέλη της ΕΕ μπαίνουν σε προεκλογική τροχιά και τον ελληνικό λαό να πορεύεται ένα Γολγοθά με τον ανήφορο να μην έχει τέλος.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα και η πιο πρόσφατη δήλωσή του ήταν αυτή της Τετάρτης όπου φέρεται να είπε ότι το κούρεμα του χρέους θα σήμαινε και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλου, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα χρέους για κανένα μέλος του ευρώ. «Αυτό όμως είναι θέμα της Ελλάδας. Αυτό δεν το προβλέπουν οι Συνθήκες. Εάν γίνει κούρεμα του χρέους η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη» φέρεται να δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια ώρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Τόμας Όπερμαν ζήτησε από τον Χριστιανοδημοκράτη υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να σταματήσει να κατακρίνει την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Ειδικά στην παρούσα δύσκολη κατάσταση στην Ευρώπη η όξυνση της κρίσης είναι επικίνδυνη. Και γι΄αυτό αποτρέπω τον κ. Σόιμπλε από μια νέα δημόσια καμπάνια / εκστρατεία κατά της Ελλάδα όπως το καλοκαίρι του 2015» είπε χαρακτηριστικά ο 'Οπερμαν.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ελπίζει ότι τελικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα αποχωρήσει «Θεωρώ την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμητή. ΤΟ ΔΝΤ διαθέτει τους εμπειρογνώμονες για να ξεπεράσουν την κρίση οι χώρες» εκτίμησε.

Ο κ. Σόιμπλε δεν αφίσταται εν τούτοις των απόψεών του και δεν θέλει να χαλαρώσει την πολιτική του παρά τη δυσαρέσκεια του σοσιαλδημοκρατικού κυβερνητικού εταίρου, αναφέρει το dpa. Μάλιστα σε χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ξεπεράσει τα προβλήματα και «γι' αυτό πρέπει να εξακολουθήσει να της ασκείται πίεση για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να γίνει ανταγωνιστική. Διαφορετικά δεν μπορεί να παραμείνει στη νομισματική ένωση».

Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα ο επικεφαλής του γερμανικού κόμματος Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και μετά να της δοθεί ελάφρυνση χρέους. Όμως, ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ στο Deutschlandfunk, πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να μπορεί να λαμβάνει επιδοτήσεις που θα διατεθούν για υποδομές ή τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται να έχει διαγραφή χρεών», δήλωσε ο Λίντνερ. «Τα χρέη της Ελλάδας μπορούν να διαγραφούν μόνο εκτός της ευρωζώνης, άρα μιλάμε για Grexit».

Ο Λίντνερ δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, άρα η στρατηγική χρειάζεται να αλλάξει.

Σημειώνεται ότι το φιλελεύθερο FDP αυτή την περίοδο είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Ομοσπονδιακή Βουλή.

Η ιδεολογία του κόμματος συνδυάζει την υποστήριξη στις προσωπικές ελευθερίες, σε ένα κράτος που να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο και στην οικονομία της αγοράς, με τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Γερμανικής κοινωνικής πρόνοιας.

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει η Deutsche Welle (DW) τα γερμανικά ΜΜΕ συνειδητοποιούν, με έκδηλη ανησυχία, ότι σ’ αυτή τη δύσκολη για την Ευρώπη εκλογική χρονιά το φάντασμα του Grexit εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την Ευρωζώνη.

Αρκετά γράφονται αυτές τις μέρες για τη διαφορετική αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος από το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και για τις σχετικές διαφωνίες μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, που μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου παραμένουν κυβερνητικοί εταίροι στο Βερολίνο. Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit εκτιμά ότι θα υπάρξει στο τέλος ένας συμβιβασμός:

«Οι Έλληνες θα κάνουν λίγες ακόμα περικοπές, οι Γερμανοί θα δεσμευθούν για ελάφρυνση του χρέους σε κάποια μεταγενέστερη χρονική στιγμή και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με ένα μικρό ποσόν στη διάσωση. Για όλους τους ενεχόμενους αυτή είναι η λιγότερο ακριβή λύση. Για την Άγκελα Μέρκελ μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν βαριά ήττα. Η σημαντικότερη προτεραιότητά της στον εξωτερικό τομέα είναι να διατηρήσει μετά το Brexit τη συνοχή της ΕΕ, πόσο μάλλον που η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης θα μπορούσε να γίνει άθυρμα ρωσικών η αμερικανικών συμφερόντων. Και ο Σόιμπλε είναι μεν ισχυρογνώμων, αλλά πρωτίστως είναι πιστός στον ανώτερό του.»

«Ο Τσίπρας πάλι ξέρει ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων θέλει να διατηρήσει το ευρώ. Η Λαγκάρντ έχει αποδείξει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι είναι διατεθειμένη να ερμηνεύσει με ευελιξία τις προδιαγραφές, όσο για τον Τραμπ, αυτός έχει τώρα άλλες έννοιες από τα ελληνικά ομόλογα. Γι’ αυτούς τους λόγους οι Έλληνες έχουν καλές προοπτικές να διασωθούν και πάλι από τη χρεωκοπία την τελευταία στιγμή. Άλλο ζήτημα, αν αυτή θα είναι η καλύτερη λύση και για την ίδια τη χώρα.».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Deutsche Welle)

Δημοφιλή