WSJ: Οι τρεις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα

WSJ: Οι τρεις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα
SOOC

Στις τρεις επιλογές που έχει ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ), προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις, με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης να εκκρεμεί και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να θεωρείται αμφίβολη.

Ο Αλέξης Τσίπρας αξιολογεί τις επιλογές του, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας βρίσκονται σε εξέλιξη και ο χρόνος μετρά αντίστροφα δεδομένου ότι στην ΕΕ αναμένονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, αναφέρει η Wall Street Journal σε άρθρο της με τίτλο «Οι τρεις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα».

Η Αθήνα είναι εγκλωβισμένη μεταξύ των απαιτήσεων του ΔΝΤ για περισσότερη λιτότητα και της άρνησης της Γερμανίας να συζητήσει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Την ίδια ώρα το Ταμείο δεν έχει βάλει την υπογραφή του στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ενώ η καθοδηγούμενη από το Βερολίνο Ευρωζώνη θέλει και πάλι τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης ως ένας από τους δανειστές.

Το ΔΝΤ, συνεχίζει το δημοσίευμα, με την υποστήριξη της Γερμανίας πιέζει την Αθήνα να διευρύνει τη φορολογική βάση και να προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων προκειμένου να πετύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα. Επιπλέον η Γερμανία επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να υπογράψει για μεγαλύτερη λιτότητα πριν ξεκινήσουν οι όποιες διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει τρεις επιλογές αναφέρει η WSJ και εξηγεί:

Υποχώρηση και σημαντικοί συμβιβασμοί

Σύμφωνα με αυτό σενάριο ο κ. Τσίπρας αποδέχεται σύντομα τα σκληρά έξτρα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ, προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα. Αυτή η επιλογή δεν θα άφηνε περιθώριο ελιγμών στη Γερμανία όσον αφορά στις συζητήσεις για το χρέος. Θα διαμορφωνόταν μία περισσότερο λεπτομερής περιγραφή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για μετά το 2018, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η αβεβαιότητα θα υποχωρούσε και η οικονομία θα είχε την ευκαιρία να αποκτήσει μια προοπτική επιτάχυνσης και η ελληνική κυβέρνηση θα αντιστάθμιζε εν μέρει τη χαμένη δημοτικότητα της.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζει η WSJ, εξετάζει σοβαρά αυτήν την επιλογή, με τη διαπραγματευτική του ομάδα να εργάζεται σε μία φόρμουλα συμβιβασμών που θα μπορούσε να συντονιστεί με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Μια γρήγορη λύση θα συνέφερε τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη, καθώς πλησιάζουν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στη Γηραιά ήπειρο. Η Ευρώπη δεν θέλει αναβίωση του Grexit και η Ελλάδα δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να μείνει απομονωμένη.

Ωστόσο αυτή η εναλλακτική ενέχει ένα ρίσκο για τον κ. Τσίπρα, σημειώνει η εφημερίδα, καθώς όπως λέει θα πρέπει πρώτα να πείσει την «κουρασμένη» κοινοβουλευτική ομάδα να ακολουθήσει χωρίς να υπάρχουν χειροπιαστά ανταποδοτικά οφέλη . Επίσης μια γρήγορη λύση θα απαιτούσε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να εργαστούν αρμονικά και να φέρουν σε πέρας τεράστιο όγκο δουλειάς μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες. Κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί έως σήμερα ακόμη και όταν δεν , κάτι που μετά βίας έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα, ακόμη και χωρίς να διαφαίνεται ο κίνδυνος μιας χρεωκοπίας.

Αντίσταση και καθυστέρηση

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, της αντίστασης και της καθυστέρησης, ο κ. Τσίπρας, αναφέρει η WSJ, μπορεί να αρνηθεί να ενδώσει στις απαιτήσεις των δανειστών, ζητώντας ηπιότερες πολιτικές, με τη βοήθεια του πάντα που συμπαθητικού διαπραγματευτή, της Κομισιόν. Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να συρθούν μέχρι και το καλοκαίρι, όταν θα λήγουν και οι μεγάλες δόσεις των δανείων.

Μέχρι στιγμής, οι μεγάλες αποφάσεις για την Ελλάδα έχουν επιτευχθεί μόνο όταν η χώρα βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα έμενε με τις ίδιες επιλογές. Όμως αυτή τη φορά η χρονική συγκυρία θα είναι χειρότερη καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε εκλογικό ρυθμό και το ενδιαφέρον της για συμβιβασμούς θα είχε εξανεμιστεί. Επιπλέον η ευρωπαϊκή ηγεσία ενδέχεται να είναι διαφορετική έπειτα από τις ολλανδικές και γαλλικές εκλογές και οι κυβερνήσεις που θα προκύψουν ίσως να μην είναι θετικά διακείμενες προς την Αθήνα.

Εκλογές

Αυτό είναι το τρίτο και τελευταίο σενάριο. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ίσως μπει στον πειρασμό και «τραβήξει το καλώδιο από την μπρίζα» και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Αυτή η επιλογή μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αντιπολίτευσης να αντιτίθεται στις πολιτικές της λιτότητας. Γι' αυτό το λόγο και αποτελεί τη λιγότερο δημοφιλή επιλογή για την κυβέρνηση, στην παρούσα φάση. Μία νέα κυβέρνηση υπό τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία θα είχε απέναντί της τις ίδιες επιλογές και θα καλούταν να συναινέσει στον επίπονο συμβιβασμό άμεσα.

Δημοφιλή