Οι άνθρωποι με αυτή τη πάθηση, νιώθουν κυριολεκτικά ό,τι νιώθουν οι άλλοι γύρω τους

Οι άνθρωποι με αυτή τη πάθηση, νιώθουν κυριολεκτικά ό,τι νιώθουν οι άλλοι γύρω τους

Όταν σκεφτόμαστε τη συναισθησία, συνήθως σκεφτόμαστε κάποιον που μπορεί να «ακούει» χρώματα ή να «βλέπει» ήχους.

Η πολύπλοκη «καλωδίωση» του ανθρώπινου εγκεφάλου όμως, μπορεί να πάρει πολλές και αναπάντεχες μορφές. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχουν είδωλο-απτική συναισθησία, βλέπουν κάποιον να αγγίζει κάποιο σημείο του σώματός του και, ταυτόχρονα, νιώθουν το άγγιγμα πάνω στο δικό τους σώμα.

Η είδωλο-απτική συναισθησία μπορεί να μοιάζει εκ πρώτης όψεως με την ενσυναίσθηση, η οποία επιτρέπει στο άτομο να φαντάζεται (και μερικές φορές να έχει φυσική αντίδραση) τα συναισθήματα κάποιου άλλου. Στην πραγματικότητα όμως το συγκεκριμένο είδος συναισθησίας είναι πολλά περισσότερα από αυτό.

Χοντρικά 2 στους 100 ανθρώπους έχουν είδωλο-απτική συναισθησία, η οποία προκύπτει όταν οι οπτικές και οι απτικές αισθήσεις μπλέκονται, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού Cortex.

Και η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι η εξής: Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αυτή τη πάθηση, πιστεύουν πως οι αντιδράσεις τους είναι κάτι που συμβαίνει στον καθένα.

«Αυτό αποκαλύπτει την υπέροχη μεταβλητότητα στην αισθητηριακή εμπειρία που διαθέτουμε ως άνθρωποι», λέει ο Jared Medina, ψυχολόγος στο University of Minnesota και κύριος συγγραφέας της έρευνας, σε σχετική δήλωση. «Είναι εύκολο να υποθέτω πως η αισθητηριακή μου εμπειρία είναι ακριβώς ίδια με όλων των άλλων. Ωστόσο, οι άνθρωποι που νιώθουν στο σώμα τους αυτά που βλέπουν ή βλέπουν τα γράμματα σαν να έχουν χρώματα, μας δείχνουν πόσο μεταβλητές και μοναδικές μπορεί να είναι οι αισθητηριακές εμπειρίες του καθένα».

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι νευροεπιστήμονες εξέτασαν 2.351 φοιτητές προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν τη συγκεκριμένη πάθηση. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να καθίσουν μπροστά από ένα τραπέζι με τις παλάμες τους ακουμπισμένες πάνω στο έπιπλο είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, ενώ τους έδειχναν μια σειρά από βίντεο που περιλάμβαναν ηθοποιούς που τους ακουμπούσαν σε διάφορα σημεία των χεριών τους. Έπειτα, οι επιστήμονες ρωτούσαν τους φοιτητές αν ένιωσαν κάτι (και αν ναι, που και με πόση ένταση). Ένα δεύτερο πείραμα έλεγχε το χρόνο αντίδρασής τους για να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς τους.

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, 45 φοιτητές διαγνώστηκαν με είδωλο-απτική συναισθησία. Ένιωθαν, όπως αποδείχθηκε, αισθήσεις εξαιρετικά όμοιες με αυτές που ένιωθαν τα άτομα στο βίντεο, ενώ στις περιπτώσεις που τα χέρια τους ήταν στην ίδια θέση με αυτή των ηθοποιών, ένιωθαν ακριβώς την ίδια αίσθηση στο ίδιο σημείο του χεριού τους.

«Αν είχαν τις παλάμες τους προς τα κάτω και έβλεπαν κάποιον που τον άγγιζαν ενώ είχε τις παλάμες του προς τα πάνω, ένιωθαν μια συναισθητική αντίληψη», είπε ο Medina. «Ο εγκέφαλος συγκρίνει το σώμα αυτού που έχει συναισθησία με αυτό που βλέπει, και η εμπειρία τους διαμορφώνεται βάσει αυτής της αντιστοιχίας “δικό μου σώμα”-”ξένο σώμα”».

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πως τα άτομα με συναισθησία επεξεργάζονται τις απτικές πληροφορίες με ένα διαφορετικό τρόπο από τους υπόλοιπους, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη ποιος είναι αυτός. Ο Medina λέει πως είναι πιθανό οι σωματοαισθητικές περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες συνήθως ενεργοποιούνται όταν βλέπουμε να αγγίζουν κάποιον άλλο, να είναι υπερκινητικές στα άτομα που πάσχουν από αυτό το είδος συναισθησίας.

«Όλοι μας βιώνουμε κάποιου είδους “αναπληρωματική επεξεργασία αφής” -όταν βλέπουμε να αγγίζουν κάποιον, τα αισθητηριακά μας συστήματα ενεργοποιούνται», εξήγησε. «Πιστεύεται πως όσοι πάσχουν από είδωλο-απτική συναισθησία έχουν υπερδραστήριο αναπληρωματικό αισθητηριακό σύστημα, με αποτέλεσμα να βιώνουν στην πραγματικότητα την αίσθηση που βλέπουν, σαν να συμβαίνει σε αυτούς».

Κάποιοι ειδικοί, μάλιστα, έχουν πει πως ακόμη κι αν δεν τη διαθέτουμε, μπορούμε να διδάξουμε στον εαυτό μας την είδωλο-απτική συναισθησία. Προσοχή όμως: ίσως να μην θέλετε πραγματικά να νιώθετε ό,τι βλέπετε να συμβαίνει στους άλλους, ειδικά αν τους χαστουκίζουν ή τους χτυπούν το κεφάλι.