Χαρτογράφηση της ευτυχίας: Γιατί η δουλειά είναι το μέρος όπου αισθανόμαστε χειρότερα;

Χαρτογράφηση της ευτυχίας: Γιατί η δουλειά είναι το μέρος όπου αισθανόμαστε χειρότερα;
Tired Businesswoman in the Office
Tired Businesswoman in the Office
sanjeri via Getty Images

Nιώθετε ευτυχισμένοι όταν είστε στη δουλειά σας; H απάντηση που ενδεχομένως να δώσετε εξαρτάται από το μέρος στο οποίο βρίσκεστε όταν σας θέσουν το συγκεκριμένο ερώτημα.

Πολλές έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι άνθρωποι κατά γενική ομολογία είναι ευτυχισμένοι όταν δουλεύουν, καθώς νιώθουν ότι η ζωή τους αποκτά κάποιο νόημα. Άλλες έρευνες ωστόσο αποδεικνύουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Πάντως, οι περισσότερες μελέτες εστιάζουν στο κατά πόσο είναι ευτυχισμένοι οι άνθρωποι με τη δουλειά τους και συσχετίζουν την ευτυχία τους αυτή με τρόπο με τον οποίο αξιολογούν τις εμπειρίες τους τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. Τέτοιου είδους έρευνες καταδεικνύουν μέσω των ευρημάτων τους ότι ο μισθός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευτυχία και τη γενικότερη ικανοποίηση που μπορεί να νιώθουν οι άνθρωποι στη ζωή τους. Οι έρευνες έχουν διαπιστώσει επίσης ότι η ανεργία συνδέεται με μία απότομη κατάρρευση της ευημερίας των ατόμων και πως όσα άτομα μένουν άνεργα ακόμη κι όταν βρουν δουλειά δύσκολα μπορούν να ανακάμψουν πλήρως.

Μία αμειβόμενη εργασία είναι ζωτικής σημασίας για τις ζωές των ανθρώπων, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι σχετίζεται με τη γενικότερη ευημερία μας. Και αυτό γιατί η χαρά της δημιουργίας δίνουν ένα νόημα και σκοπό στη ζωή μας.

Το «The Conversation» θέλησε να μάθει πώς νιώθουν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν βρίσκονται στον εργασιακό τους χώρο και για το λόγο αυτό σχεδίασε μία εφαρμογή, το Mappiness, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να καταγράψουν το κατά πόσο χαρούμενοι νιώθουν στα smartphones τους. Αυτή η εφαρμογή βοήθησε εν ολίγοις τους ερευνητές να καταγράψουν τα συναισθήματα των ανθρώπων ενώ βρίσκονταν στον εργασιακό τους χώρο, σε αντίθεση με παλαιότερες έρευνες οι άνθρωποι καλούνταν να περιγράψουν να συναισθήματα που βιώνουν στη δουλειά τους σε χώρους μακριά από το εργασιακό τους περιβάλλον.

Real - time απαντήσεις

Μέσω του Mappiness αναλύθηκαν παραπάνω από ένα εκατομμύριο παρατηρήσεις που έγιναν σε 10.000 άτομα στη Βρετανία, τον Αύγουστο του 2010. Οι άνθρωποι που κατέβασαν την εφαρμογή βαθμολογούσαν επί τόπου το πόσο χαρούμενοι και πόσο χαλαροί ένιωθαν, ή πόσο μόνοι ή όχι και όλα αυτά ενώ βρίσκονταν στη δουλειά τους, στο δρόμο ή κάπου αλλού.

Με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές βρέθηκαν μπροστά σε ένα φάσμα αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένων και των συναισθημάτων που βίωναν τα άτομα στη δουλειά, το σπίτι ή οπουδήποτε αλλού.

Οπουδήποτε αλλού εκτός... από τη δουλειά

Η ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, κατέδειξε ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες 39 προεπιλεγμένες δραστηριότητες τα άτομα βαθμολογούσαν με τον χαμηλότερο βαθμό τα επίπεδα ευτυχίας τους όταν βρίσκονταν στη δουλειά. Εντάξει, υπήρχε και η επιλογή της ασθένειας, η οποία συγκέντρωσε ακόμη χαμηλότερες βαθμολογίες, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο! Ο χρόνος που περνούν τα άτομα στην αμειβόμενη εργασία τους είχε την ίδια αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων και συγκεκριμένα στο κατά πόσο χαλαροί ή όχι ένιωθαν.

Ειδικότερα, το κατά πόσο δυστυχισμένος ή αγχωμένος αισθάνεται κάποιος σχετίζεται με συγκεκριμένες καταστάσεις. Όπως κατέδειξε η εν λόγω έρευνα, η ευημερία στη δουλειά ποικίλλει ανάλογα με το πού δουλεύει κάποιος (από το σπίτι ή στο γραφείο) με ποιους δουλεύει (μόνος ή με άλλους) και την ώρα την οποία δουλεύει (πρωί ή βράδυ).

Ακόμη λοιπόν και αν οι άνθρωποι είναι θετικοί απέναντι στην αμειβόμενη εργασία, προβληματίζονται για την ποιότητα της ζωής τους η οποία ενδέχεται να επηρεάζεται από αυτήν.

Δημοφιλή