Λαγκάρντ: Δεν μπορούμε να κάνουμε μια ευνοϊκή συμφωνία ειδικά για την Ελλάδα

Λαγκάρντ: Δεν μπορούμε να κάνουμε μια ευνοϊκή συμφωνία ειδικά για την Ελλάδα
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde speaks during an open discussion at the World Government Summit 2017, in Dubai's Madinat Jumeirah on February 12, 2017. / AFP / STRINGER (Photo credit should read STRINGER/AFP/Getty Images)
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde speaks during an open discussion at the World Government Summit 2017, in Dubai's Madinat Jumeirah on February 12, 2017. / AFP / STRINGER (Photo credit should read STRINGER/AFP/Getty Images)
STRINGER via Getty Images

Το ΔΝΤ κάνει το καλύτερο δυνατό για να επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο δεν μπορεί να καταπατήσει τους κανόνες του και να κάνει ειδική συμφωνία για μια χώρα, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

«Πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, γιατί δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας» είπε.

Είπε επίσης ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι μπορεί να μειωθεί αρκετά το ελληνικό χρέος, χωρίς να απαιτείται «κούρεμα» των δανείων.

«Μπορούμε να βοηθήσουμε με όρους και προϋποθέσεις που είναι αμερόληπτες. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να κλείσουμε μια ειδική, ευνοϊκή συμφωνία για μια συγκεκριμένη χώρα» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, το ΔΝΤ και οι θεσμοί συνεχίζουν τις συνομιλίες στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, για την οποία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να προχωρήσουν οι επόμενες εκταμιεύσεις του δανείου της και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών.

Οι τρεις πλευρές έχουν όμως διαφωνίες για το είδος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται να γίνουν στην Ελλάδα και τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να τεθούν. Το ΔΝΤ λέει ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα το οποίο απλά θα διαιωνίζει τον ατέλειωτο κύκλο της υπερχρέωσης της χώρας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκρινε το Σαββατοκύριακο ότι το πρόγραμμα βρίσκεται «σε επισφαλές έδαφος» διότι το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιον ρόλο θα παίξει, ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι εγείρει «νέες απαιτήσεις».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ντουμπάι, η Λαγκάρντ απάντησε στις επικρίσεις αυτές σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ προσπαθεί εντατικά να διευθετήσει τις διαφωνίες που υπάρχουν, αλλά έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών. Και πρόσθεσε: «πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, διότι δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα να θέσει σε εφαρμογή μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις ώστε να αποτραπούν ελλείμματα στο ασφαλιστικό της σύστημα.

Επίσης έχει υποδείξει ότι οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας ενδέχεται να πρέπει να προχωρήσουν σε «κουρέματα» -μείωση της ονομαστικής αξίας των δανείων τους- παρότι αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο πολλές χώρες, ιδίως η Γερμανία.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει διευκολύνσεις πολύ μακροπρόθεσμα σε πολύ χαμηλά επιτόκια. Πρόσφατα πρότειναν κάποια μέτρα για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το άχθος του χρέους», πρόσθεσε η ίδια.

«Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός ενός μηχανισμού που δεν θα απαιτούσε στην πραγματικότητα κουρέματα, εάν οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκα εφαρμοστούν πράγματι από την Ελλάδα», κατέληξε.

Δημοφιλή