Κρίση προκαλούν οι Τούρκοι με αφορμή τo «ενωτικό δημοψήφισμα»

Κρίση προκαλούν οι Τούρκοι με αφορμή τo «ενωτικό δημοψήφισμα»
Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci speaks during a news conference in Geneva, Switzerland January 13, 2017. REUTERS/Pierre Albouy
Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci speaks during a news conference in Geneva, Switzerland January 13, 2017. REUTERS/Pierre Albouy
Pierre Albouy / Reuters

Αφορμή για να προκαλέσει κρίση στη διαδικασία και να αποπροσανατολίσει από την ουσία του Κυπριακού επιχειρεί η τουρκική πλευρά με τις αντιδράσεις της για την πρόσφατη απόφαση της Βουλής, σύμφωνα με την οποία να γίνεται αναφορά στα σχολεία στο ενωτικό δημοψήφισμα. Διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα σε σχέση με την απόφαση του Κοινοβουλίου, η τ/κ πλευρά ως πρώτο βήμα ακύρωσε τη σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών, ενώ ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν για να μην υπογράψει την απόφαση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Παράλληλα έχει προαγγελθεί πως το θέμα αυτό θα τεθεί στη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο τελευταίος ήταν χθες έξω φρενών τόσο με τον τρόπο που αντέδρασε ο Ακιντζί αλλά και με διατυπώσεις που επιστράτευσε. Ως αποτέλεσμα αυτών, προχώρησε στην έκδοση δικής του γραπτής δήλωσης, ενώ τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μετά που συζητήθηκε το ζήτημα αυτό. Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη πως «χρειαζόμαστε αφορμές, είναι σίγουρο ότι οποιοδήποτε μέρος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορεί να βρει μια αφορμή για να δημιουργήσει προβλήματα».

Σημειώνεται, πάντως, με βάση και τα στοιχεία που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι οι αναφορές στα σχολεία σε γεγονότα και επετείους είναι 15 και σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Μαρί, η γενοκτονία των Αρμενίων, η Διεθνής Ημέρα του ΟΗΕ, η Ημέρα της Ευρώπης, Διεθνής Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Μικρασιατική Καταστροφή κ.ά.

Χθες, ο Μουσταφά Ακιντζί ξεκίνησε να ξετυλίγει το κουβάρι της κρίσης σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, αναφέροντας ότι «η απόφαση της ε/κ βουλής να εορτάζεται στα σχολεία το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 αποτελεί σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Κατηγορηματικά εκφράζω την αντίθεσή μου και καταδικάζω την απόφαση αυτή».

Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που πρέπει να κάνει ο κ. Αναστασιάδης είναι να εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεσή του στην απόφαση αυτή και ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, ως τα κόμματα που εκφράζουν τη στήριξή τους για ομόσπονδη λύση του Κυπριακού, μαζί να προβούν στις προσπάθειες που χρειάζεται για να ακυρωθεί η απόφαση». Στη συνέχεια ο Ακιντζί συναντήθηκε με την ειδική αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ, στην οποία έθεσε το θέμα (επικοινώνησε μετά τηλεφωνικά και με τον Άιντα). Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε ότι «είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Βουλή ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία πρόταση του ρατσιστικού και φασιστικού κόμματος ΕΛΑΜ».

Ο ΔΗΣΥ, με τη στάση αποχής που τήρησε και ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, θεωρείται ότι έχει ψηφίσει την πρόταση, υποστήριξε ο κατοχικός ηγέτης. Ανέφερε ακόμα ότι έχει ήδη καταδικάσει την απόφαση και έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες επί του θέματος, λέγοντας ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προβεί σε ενέργειες για να ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής και, ενώ πέρασαν δύο ημέρες, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, όπως υποστήριξε.

Στο μεταξύ, χθεσινή συνεδρίαση της ψευδοβουλής συζήτησε το θέμα και «ψήφισε» ομόφωνα διακήρυξη, ενώ ζήτησε την άμεση λήψη πρωτοβουλίας από τα Ηνωμένα Έθνη στα οποία –όπως ανακοίνωσε– θα προβεί και σε καταγγελία. Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, στη διακήρυξη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η φιλοσοφία της ένωσης ήταν εναντίον της ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων σε ένα νησί με δύο κοινότητες, και ότι η τ/κ πλευρά παρά τα όσα έχει ζήσει εντούτοις πάντα είχε επιδείξει τη θέληση για λύση του Κυπριακού και αυτό διαφάνηκε στο δημοψήφισμα του 2004, αφού ήταν η πλευρά που το αποδέχτηκε ενώ η ε/κ το απέρριψε.

Δημοφιλή