Η Disney διέκοψε συνεργασία με τον διάσημο YouTuber PewDiePie λόγω αντισημιτικών σχολίων και ναζιστικών εικόνων

Η Disney διέκοψε συνεργασία με τον διάσημο YouTuber PewDiePie λόγω αντισημιτικών σχολίων και ναζιστικών εικόνων
LOS ANGELES, CA - OCTOBER 30: Comedian PewDiePie signs his new book 'This Book Loves You' at Barnes & Noble at The Grove on October 30, 2015 in Los Angeles, California. (Photo by Vincent Sandoval/WireImage)
LOS ANGELES, CA - OCTOBER 30: Comedian PewDiePie signs his new book 'This Book Loves You' at Barnes & Noble at The Grove on October 30, 2015 in Los Angeles, California. (Photo by Vincent Sandoval/WireImage)
Vincent Sandoval via Getty Images

Η Walt Disney Company έπαυσε τη συνεργασία με τον PewDiePie – ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του YouTube- λόγω της δημοσίευσης μιας σειράς βίντεο που περιέχουν αντισημιτικά σχόλια.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, ο PewDiePie (κατά κόσμον ο 27χρονος Σουηδός Φέλιξ Κέλμπεργκ) έχει αποκτήσει εκατομμύρια θαυμαστές χάρη στα βίντεό του, τα οποία ασχολούνται κυρίως με βιντεοπαιχνίδια. Έχει πάνω από 53 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube, και ως εκ τούτου έχει μετατρέψει τα βίντεό του σε επιχειρηματική δραστηριότητα, που του αποφέρουν τεράστια έσοδα από διαφημίσεις, σπόνσορες κ.α. (υπολογίζεται πως έβγαλε 15 εκατομμύρια δολάρια μέσω του YouTube το 2016).

Σημαντικό τμήμα της δραστηριότητάς του είναι ένα κοινό εγχείρημα με τα Maker Studios της Disney το 2014: Του έδωσαν συνιδιοκτησία ενός δικτύου πολλαπλών καναλιών, ονόματι Revelmode, που παράγει βίντεο, εφαρμογές για φορητές συσκευές και άλλα προϊόντα. Ωστόσο, μετά από σχετική έρευνα της Wall Street Journal, με ερωτήσεις για βίντεο όπου έκανε αντισημιτικά σχόλια υπό τη μορφή αστείων, και χρήση εικόνων ναζιστικού περιεχομένου, η συνεργασία αυτή τερματίστηκε.

Σύμφωνα με την ανάλυση της WSJ, μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, ο YouTuber ανέβασε εννιά βίντεο που περιείχαν είτε αντισημιτικά σχόλια είτε ναζιστικού περιεχομένου εικόνες, περιλαμβανομένου ενός, στις 11 Ιανουαρίου, που είχε δύο άνδρες να κρατούν μια πινακίδα που έγραφε «θάνατος σε όλους τους Εβραίους». Σε άλλο βίντεο, στις 22 Ιανουαρίου, εμφανιζόταν ένας άνδρας ντυμένος Ιησούς που έλεγε πως «ο Χίτλερ δεν έκανε κάτι λάθος». Ακόμη, όπως αναφέρει το BBC, σε άλλα βίντεό του έδειχνε σβάστικες, έπαιξε τον ύμνο του ναζιστικού κόμματος και χαιρέτησε ναζιστικά.

Ο Κέλμπεργκ, σε blogpost του, έγραψε πως τα σχόλιά του ήταν αστεία που ερμηνεύτηκαν λάθος, και ότι το βίντεο με την πινακίδα είχε δημιουργηθεί για να δείξει πόσο τρελός είναι κόσμος. Ο ίδιος είχε προσλάβει μέσω της υπηρεσίας Fiverr δύο άνδρες στην Ινδία για αυτό. «Δεν υποστηρίζω οποιεσδήποτε μισαλλόδοξες αντιλήψεις...αν και δεν ήταν πρόθεσή μου, καταλαβαίνω πως αυτά τα αστεία ήταν εν τέλει προσβλητικά...δεν υποστηρίζω αυτούς τους ανθρώπους με κανέναν τρόπο».

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, τα σχόλιά του τον κατέστησαν δημοφιλή στη γνωστή νεοναζιστική ιστοσελίδα The Daily Stormer, που έχει δημοσιεύσει σειρά σχολίων για τον Κέλμπεργκ, χαρακτηρίζοντάς τον «δικό μας».

«Μπορεί να το κάνει απλά για να προκαλέσει αίσθηση και να κερδίσει δημοσιότητα...δεν έχει σημασία, από τη στιγμή που το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Καθιερώνει τον ναζισμό και περιθωριοποιεί τους εχθρούς μας».

Σημειώνεται πως το βράδυ της Τρίτης το Variety και άλλα μέσα μετέδωσαν πως και το YouTube ακύρωσε τη δεύτερη σεζόν του reality show του PewDiePie, και έβγαλε το κανάλι του από το premium πρόγραμμα διαφήμισης, λόγω του άνωθεν ζητήματος.

Δημοφιλή