Αντίστροφος κόφτης και αντισταθμιστικά θα κρίνουν τη συμφωνία κυβέρνησης με θεσμούς

Αντίστροφος κόφτης και αντισταθμιστικά θα κρίνουν τη συμφωνία κυβέρνησης με θεσμούς
(Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
(Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Εν αναμονή εξελίξεων οι οποίες θα προκύψουν από τις επίσημες, αλλά κυρίως τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, βρίσκεται η κυβέρνηση με το χρόνο να πιέζει πλέον αφόρητα προκειμένου να υπάρξει μια «κατ αρχήν συμφωνία» έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις εξωφρενικές απαιτήσεις του Ταμείου, αλλά και στις διαφωνίες που υπάρχουν στους κόλπους των δανειστών αναφορικά με την πορεία του προγράμματος και τις προβλέψεις. «Στη συμφωνία πρέπει να κλείσουν όλα ή τίποτα» έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, σημειώνοντας ότι εάν υπάρξει σύγκλιση μεταξύ όλων των πλευρών τα υπόλοιπα είναι θέμα μερικών ωρών.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα δίνει ιδιαίτερη σημασία στις εκτιμήσεις της Κομισιόν που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, η οποία βλέπει υπερκάλυψη το 2016 και το 2017 των στόχων για το πρωτόγεννες πλεόνασμα. Σήμερα αναμένεται η ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώσει τα στοιχεία (εκτιμήσεις) του δ' τριμήνου του 2016 τα οποία θα δείχνουν οριακή ανάπτυξη αντί για ύφεση - με την Κομισιόν να βλέπει πλέον ανάπτυξη 0,3%.

Το μήνυμα Μοσκοβισί

Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρούν στην κυβέρνηση και το ταξίδι «αστραπή» την Τετάρτη του Ευρωπαίου Επίτροπου Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος θα έρθει στην Αθήνα σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης. Στις βαλίτσες τους θα έχει την «προειδοποίηση» από την πλευρά των δανειστών ότι τα περιθώρια για μια συμφωνία πριν ανοίξει ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη εξαντλούνται, ενώ μένει να αποδειχτεί αν μαζί του θα φέρει και κάποιο «δώρο» για να δελεάσει την κυβέρνηση

Μέχρι τότε όμως και όσο οι μέρες περνούν και ο χρόνος στερεύει, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη η εικόνα, τουλάχιστον για το γενικό πλαίσιο των μέτρων που θα αποδεχτεί η Ελληνική πλευρά. Αρχής γενομένης από το αφορολόγητο, τόσο οι πληροφορίες, όσο και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί πλήρως τη μείωση του. Αυτό που μένει να αποφασιστεί είναι το πόσο μεγάλη θα είναι η μείωση, καθώς κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν «Εκτός πραγματικότητας» τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μείωση του ορίου κάτω από τις 6.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέγεθος της μείωσης θα κριθεί ανάλογα με τα «αντισταθμιστικά» μέτρα που θα καταφέρει να αποσπάσει η κυβέρνηση, αλλά και την αποδοχή από την πλευρά των δανειστών των υπόλοιπων μέτρων (π.χ περικοπή φοροαπαλλαγών) τα οποία έχουν προταθεί. Σε προτεραιότητα βρίσκεται η «ρήτρα κατάργησης» των μέτρων εφόσον οι στόχοι επιτευχθούν. Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί ακόμα να εντάξει τα περισσότερα νέα μέτρα στο δημοσιονομικό «κόφτη», προκειμένου να μην επιβληθούν εφόσον δεν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους.

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία και για τον «αντίστροφο κόφτη» ο οποίος θα περιλαμβάνει αναπτυξιακά μέτρα (μείωση φόρων και συντελεστών) τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2018 εάν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και το θέμα της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις υφιστάμενες συντάξεις, με την κυβέρνηση να ζητά να ενταχθεί στον κόφτη και να εφαρμοστεί μόνο σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Στο μέτωπο των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, έχει ήδη αποφασιστεί από την πλευρά των δανειστών ότι δεν θα είναι χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτή η διάρκεια τους καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί με σύμμαχο την Κομισιόν να μην ξεπερνούν το 2021, αντίθετα με την απαίτηση του Βερολίνου για δεκαετή δέσμευση.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου χθες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του Ant1, ο οποίος μετά την τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, χθες επιτέθηκε εκ νέου στο ΔΝΤ λέγοντας ότι «Δικαιούμαι να ζητήσω από την κυρία Λαγκάρντ να μην λέει ότι το πλεόνασμα του 2018 θα είναι 1,5% όταν είναι τώρα 2% με πολύ χαμηλότερη ανάπτυξη; Δικαιούμαι να ζητήσω να μην λέει ο κ. Τόμσεν ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι οι ίδιες με την Γερμανία; Δικαιούμαι να λέω στην Λαγκάρντ όταν λέει με πολύ αμφισβητήσιμες αναλύσεις ότι το 40% και το 50% δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα πως αν ήταν σωστές αυτές οι αναλύσεις θα έδειχναν ότι το ποσοστό είναι 12%;».

Δημοφιλή