Κλείσιμο της αξιολόγησης με βάση τα οικονομικά στοιχεία που αποδέχεται η Κομισιόν και χωρίς μέτρα λιτότητας, ζητεί η κυβέρνηση

Κλείσιμο της αξιολόγησης με βάση τα οικονομικά στοιχεία που αποδέχεται η Κομισιόν και χωρίς μέτρα λιτότητας, ζητεί η κυβέρνηση
Eurokinissi

Κλείσιμο της αξιολόγησης με βάση τα οικονομικά στοιχεία που αποδέχεται η Κομισιόν και χωρίς μέτρα λιτότητας, ζητά η κυβέρνηση όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κάλεσε μάλιστα το ΔΝΤ και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας να αποδεχθούν τα νέα δεδομένα (ανάπτυξη 0,3% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,2%) και να αναθεωρήσουν την στάση τους. «Η συμφωνία που διαπραγματευόμαστε δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα ο Δ. Τζανακόπουλος έστειλε διπλό μήνυμα σε ΔΝΤ και Σόιμπλε:

α) κάλεσε «το ΔΝΤ να αποδεχθεί τα νέα δεδομένα» και δήλωσε πως «αναμένουμε ότι το ΔΝΤ αναγνωρίζοντας τη νέα πραγματικότητα θα προχωρήσει σε αναθεώρηση της στάσης του»

β) κάλεσε και τον Σόιμπλε να αναθεωρήσει την στάση του: «το ίδιο περιμένουμε και από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας», είπε και ζήτησε «να υιοθετήσει εποικοδομητική και θετική στάση με ρεαλιστικές προσεγγίσεις».

«Οι νέες προβλέψεις μηδενίζουν το μικρό δημοσιονομικό κενό για το 2018 και δεν υπάρχει λόγος για μέτρα εντός του 2018», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτιμώντας ότι «τα νέα δεδομένα θα επαναλάβει αύριο και ο Μοσκοβισί». Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι «επιβεβαιώνεται η θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι δεν χρειάζεται να ληφθεί ούτε ένα ευρώ μέτρο».

Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση είναι το ίδιο σημαντικό με το πότε θα κλείσει» και τόνισε ότι «εξυπηρετούν τους δανειστές όσοι πιέζουν να κλείσει όπως όπως».

Ο Δ. Τζανακόπουλος επεσήμανε και τον αρνητικό ρόλο που παίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης με όσα είπε στη συνάντηση με την Μέρκελ. «Αρνητικός παράγοντας να κλείσει η αξιολόγηση είναι ο Μητσοτάκης που χθες υιοθέτησε τις ακραίες θέσεις των δανειστών», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «σχεδόν ζήτησε από το Βερολίνο να μην κλείσει η αξιολόγηση για να γίνουν εκλογές».

Οι παράλογες απαιτήσεις για νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος (δηλαδή για την περίοδο από το 2019 και μετά) δεν έχουν βάση, με δεδομένες τις προβλέπεις για την ελληνική οικονομία’, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με αποφασιστικότητα και με την εύλογη προσδοκία ότι θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η εύλογη προσδοκία, είναι πάρα πολύ πιθανό την 20η Φεβρουαρίου να έχουμε μια θετική εξέλιξη, επεσήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο και η ένταξη στο QE που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην πλήρη κανονικότητα.

Δημοφιλή