Στροφή Τραμπ στο Παλαιστινιακό. Οι ΗΠΑ δεν επιμένουν σε λύση στη βάση των δυο κρατών λέει αξιωματούχος

Επικίνδυνη στροφή Τραμπ στο Παλαιστινιακό. Δεν επιμένει σε λύση στη βάση των δυο κρατών λέει αξιωματούχος
Al-Masara, Occupied Palestinian Territories - August 24, 2012: Italian solidarity activists join Palestinians confronting heavily armed Israeli soldiers in a weekly nonviolent demonstration against the separation barrier that would cut off the West Bank village of Al Ma'sara from its agricultural lands.
Al-Masara, Occupied Palestinian Territories - August 24, 2012: Italian solidarity activists join Palestinians confronting heavily armed Israeli soldiers in a weekly nonviolent demonstration against the separation barrier that would cut off the West Bank village of Al Ma'sara from its agricultural lands.
rrodrickbeiler via Getty Images

Ως στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, με απρόβλεπτες συνέπειες στην πάντα ταραχώδη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ερμηνεύεται η δήλωση αξιωματούχου του Λευκού Οίκου για το Παλαιστινιακό καθώς φαίνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πρόθυμος, αν όχι αποφασισμένος να σταματήσει να στηρίζει τη λύση στο χρονίζον πρόβλημα, στη βάση της ύπαρξης δύο ξεχωριστών κρατών. Μια τέτοια αλλαγή βέβαια στην πολιτική των ΗΠΑ ελοχεύει κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή και περαιτέρω επικράτησης των πιο σκληροπυρηνικών στοιχείων και από τις δύο πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση, η λογική των δύο κρατών δεν φαίνεται να αποτελεί προϋπόθεση για τη λύση αφού «στόχος είναι η ειρήνη, είτε έρθει με τη μορφή των δύο κρατών είτε κάπως αλλιώς» είπε ο αξιωματούχο, αιφνιδιάζοντας όπως λέγεται, ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται πως η λύση στη βάση της συνύπαρξης δύο ξεχωριστών κρατών ήταν πάντα η βάση των όποιων συνομιλιών στο Παλαιστινιακό τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την διεθνή κοινότητα. Τώρα όμως, λίγες ώρες πριν την άφιξη του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης συνάντησης με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το Reuters ξεκαθαρίζει πως θεωρείται πλέον «εκ των ων ουκ άνευ» η λύση δύο κρατών.

Συμπλήρωσε δε πως τελικός στόχος είναι η ειρήνευση στην περιοχή, «είτε αυτό θα έρθει με τη μορφή λύσης δύο κρατών, εάν αυτό επιθυμούν τα εμπλεκόμενα μέρη, είτε κάπως αλλιώς» ενώ όπως σημείωσε, ο Τραμπ «δεν θα προσπαθήσει να υπαγορεύσει λύση».

Σύμφωνα με το Αssociated Presse το οποίο επικαλείται στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το υπουργείο Εξωτερικών είναι έκπληκτο με την αναφορά από τον αξιωματούχο του Τραμπ και ζήτησε διευκρινίσεις από το Λευκό Οίκο. Δηλώνουν δε άγνοια για οποιαδήποτε αλλαγή της προσέγγισης των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό.

Υπενθυμίζεται πως η γενικότερη στάση του Ντόνλντ Τραμπ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως απροκάλυπτη φιλο-ισραηλινή και σε βάρος της Παλαιστίνης ενώ τα πρώτα κιόλας 24ωρα από της προεδρίας του δήλωνε θετικός στο ενδεχόμενο μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και στην αναγνώριση της ως «αιώνια πρωτεύουσα του Ισραήλ». Επίσης, μόλις πριν λίγες ημέρες η Κνεσέτ ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα εποικισμού στη Δυτική Όχθη που ουσιαστικά μπορεί να εξαφανίσει το παλαιστινιακό στοιχείο. Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έκανε καμία δήλωση, παρά τη διεθνή κατακραυγή που ακολούθησε την είδηση σε αντίθεση βέβαια με περίοδο που ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν στην προεδρία και είχε παρέμβει πολλές φορές επικρίνοντας τέτοιου είδους επιθετικές κινήσεις από πλευράς του Ισραήλ.

Δημοφιλή