Η «παρεξήγηση» με τον πίνακα Ελ Γκρέκο: Τι υποστηρίζει ο επιχειρηματίας

Η «παρεξήγηση» με τον πίνακα Ελ Γκρέκο: Τι υποστηρίζει ο επιχειρηματίας
ΕΛΑΣ

Αναστάτωση προκάλεσε η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη 81χρονου επιχειρηματία, πρώην ιδιοκτήτη γνωστής πτηνοτροφικής εταιρείας, ο οποίος είχε στην κατοχή του –μεταξύ άλλων- πίνακα του Ελ Γκρέκο αμφιβόλου γνησιότητας.

Στην επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης το μεσημέρι της Τετάρτης στη ΓΑΔΑ αναφέρθηκε ότι εξετάζεται η γνησιότητα του πίνακα με αποτέλεσμα να αναπαραχθεί σε όλα τα ΜΜΕ η είδηση ότι υπάρχουν πιθανότητες να πρόκειται για έναν πίνακα ανεκτίμητης αξίας. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, στελέχη της Εθνικής Πινακοθήκης έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους αναφέροντας ότι εξέτασαν την περασμένη Τρίτη τον πίνακα και διαπίστωσαν ότι δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με έργο του Κρητικού ζωγράφου. Ο 81χρονος επιχειρηματίας ισχυρίζεται ότι αγόρασε το αντίγραφο από κατάστημα στο Κολωνάκι.

Η Ασφάλεια έφτασε στο σπίτι –έκτασης 16 στρεμμάτων- του συλληφθέντα στη Μάνδρα Αττικής από πληροφορία που έλαβε κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για την εξάρθρωση συμμορίας Ρομά που ευθύνεται για δεκάδες ληστείες και διαρρήξεις σε σπίτια. Από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας θα χτυπούσαν το σπίτι του 81χρονου. Οι αστυνομικοί στη συνέχεια πληροφορήθηκαν για την ύπαρξη αρχαιοτήτων στην οικία και αποφάσισαν να κάνουν έρευνα. Εκτός από το αντίγραφο πίνακα του Ελ Γκρέκο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 23 εικόνες βυζαντινής περιόδου, 108 αρχαία νομίσματα, μία πήλινη κεφαλή, πιστόλια και ένα σπάνιο πολυβόλο που χρονολογείται προ του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε βάρος του επιχειρηματία σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος.

Δημοφιλή