CULTURE
17/02/2017 12:41 EET

Πέθανε ο ηθοποιός Βασίλης Τσάγκλος σε ηλικία 77 ετών

facebook

Έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου, ο ηθοποιός Βασίλης Τσάγκλος, καλλιτέχνης με πλούσια παρουσία στον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο. Ήταν 77 ετών. Οι νεότεροι ίσως τον θυμούνται από την εμφάνισή του στην επιτυχημένη ελληνική κωμική σειρά "Στο Πάρα Πέντε".

Ο Βασίλης Τσάγκλος γεννήθηκε στην Πύλο της Μεσσηνίας στις 20 Ιουνίου 1939. Χάρη στις πρωτοβουλίες του, το 1989, το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα ξεκίνησε τις δραστηριότητές του, δημιουργώντας τον πρώτο πυρήνα του ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ.

Ο Βασίλης Τσάγκλος δίδαξε, σκηνοθέτησε και έβαλε το θεμέλιο λίθο στην σύσταση του ως νομικό πρόσωπο, παραμένοντας ως το τέλος της ζωής του συμπαραστάτης σε κάθε θεατρική απόπειρα της ομάδας. Προς τιμήν του, το θερινό θέατρο του Δημοτικού Θεάτρου φέρει την επωνυμία "ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΓΚΛΟΣ".

Η είδηση του θανάτου σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Η Καίτη Φίνου ήταν η πρώτη που αποχαιρέτησε τον ηθοποιό, μέσα από τη σελίδα της στο Facebook, γνωστοποιώντας την δυσάρεστη είδηση:

Φιλμογραφία

Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο (1970) [συνεργάτης Γκεστάπο]

Η Ανταρσία των Δέκα (1970)

Ο Αστραπόγιαννος (1970) [άνθρωπος κοτζαμπάσηδων]

Εσχάτη προδοσία (1971)

Ο Αρχιψεύταρος (1971)

Ο Εχθρός του Λαού (1972)

Οι Απάνθρωποι (1972)

Μέρες του ’36 (1972) [δεσμοφύλακας]

Ο Θίασος (1975)

Οι Κυνηγοί – The Hunters (1977) [ενωμοτάρχης]

1922 (1978)

Άγγελος (1982) [(πατέρας)]

Άρπα-Colla (1982) [παπα-Γρηγόρης]

Και ο πρώτος ματάκιας (1982) [στρατηγός]

Ρεπό (1982) [στο ταχυδρομείο]

Η Κάθοδος των Εννέα (1983)

Ο Ανθρωπος που το`παιζε πολύ (1983) [Κυριάκος Σβέρκος]

Εδώ Είναι Βαλκάνια (1984)

Ταξίδι στα Κύθηρα (1984)

Ayna – Ο Καθρέφτης (1984) [μάντης]

Εν πλω (1985) [υπεύθυνος γραφείου]

Η κάθοδος των εννιά (1985) [Σαράντος]

Πήρες πτυχίο; (1985) [Αλέκος Ντόβης]

Ο Αδέξιος Εραστής (1985)

Made in Greece (1988)

Και δειλός και τολμηρός (1989) [Νικόλας Δρούγκος]

Με τον Ορφέα τον Αύγουστο (1995) [Διονύσης Δήμας]

Το Φτερό της Μύγας (1995)

Μπίζνες στα Βαλκάνια (1996) [παπά-Βασίλης]

Mirupafshim [Μιρουπάφσιμ] (1997) [θείος Χρήστου]

Τα Ρόδινα Ακρογιάλια (1998)

Το Παιχνιδι της Σκιας (2001)

Uranya (2006) [(παππούς)]

Ο γιος του φύλακα (2006) [Κώστας]

Καντίνα (2009) [παππούς]

Τηλεόραση

Παράξενος ταξιδιώτης 1972

Στο παρά πέντε 2005

7 θανάσιμες πεθερές 2004

Μυστικά και λάθη 2003

Το παιχνίδια της σκιάς 2001

Βεντέτα 1986

Οι φωτογράφοι 1998

Αν θυμηθείς το όνειρο μου 2003

Sponsored Post