The Katia Paschou Project: Η ομάδα που δίνει φωνή σε σύγχρονα και πρωτότυπα έργα

The Katia Paschou Project: Η ομάδα που δίνει φωνή σε σύγχρονα και πρωτότυπα έργα

To The Katia Paschou Project είναι μια τριπλή γέφυρα: ενώνει το κοινό με την κλασική μουσική, τους μουσικούς με τους τραγουδιστές και τις σπουδές με την επαγγελματική δραστηριότητα.

Συν-θέτης είναι αυτός που θέτει «μαζί» και η ομάδα του The Katia Paschou Project εργάζεται κατά κύριο λόγο στην έννοια του «μαζί». Η αρχική ιδέα μιας συναυλίας, η επιλογή των κομματιών και των κειμένων είναι ένα αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας.

Άλλωστε η σύνθεση είναι κορυφαία έκφραση της Τέχνης, γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό ο τραγουδιστής να μπορεί να καταλάβει πώς σκέφτεται ένας συνθέτης. Προκειμένου λοιπόν να καταλάβουν τα παιδιά πώς σκέφτεται ένας συνθέτης, το The Katia Paschou Project κάλεσε συνθέτες ως “guest artists” και γράψουν για αυτούς, πάντα στο πλαίσιο του πειραματισμού και της εκπαίδευσης με στόχο τη διαδικασία, «το ταξίδι».

Κάλεσαν λοιπόν στις πρόβες τους δύο συνθέτες από διαφορετικά περιβάλλοντα, τον William Antoniou και το Γιώργο Γαϊτάνο -σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα συμμετείχαν, κι έτσι έγιναν κατά κάποιο τρόπο κι εκείνοι μέλη της ομάδας τους.

Ο Γιώργος Γαϊτάνος βιολονίστας και βιολίστας, με σπουδές κατά κύριο λόγο στο film scoring & sound design, επένδυσε το κείμενο πρόζας της Νεφέλης Τσιπουρίδη, δημιουργώντας τρία «λάιτ μοτίφ» των Μασκών, της Νύχτας, και της Μεταμόρφωσης.

Ο William Antoniou ανέλαβε το «φινάλε» των Μασκών, που λειτουργεί σαν «εξόδιο άσμα» όπως στα έργα του Σαίξπηρ. Εκεί ακούγεται και το μήνυμα του μικρού αυτού μουσικοθεατρικού δράματος.

Σε μια από αυτές τις πρόβες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις «αναζητήσεις» τους στη μουσική.

Κ.Π.: Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τη σύνθεση;

W. A: Γενικά, δεν θυμάμαι αν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη στιγμή στη ζωή μου που κατάλαβα ή αποφάσισα ότι θέλω να γίνω συνθέτης. Γεννήθηκα σε μουσική οικογένεια, και ήταν κάπως αναμενόμενο. Ίσως κάποια στιγμή απλώς να ένιωσα ότι είχα μουσική μέσα μου κι έπρεπε να το εκφράσω. Για πολλούς, η έκφραση τέχνης δεν είναι μια συνειδητή απόφαση, αλλά μια συνειδητοποίηση.

Γ.Γ: Ύστερα από την ολοκλήρωση των σπουδών μου στη βιόλα και κατά την διάρκεια της μουσικής μου πορείας μέσα σε επαγγελματικές συμφωνικές ορχήστρες μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να επεκτείνω τις γνώσεις μου στον τομέα της μουσική παραγωγή-σύνθεση, και συγκεκριμένα στην σύνθεση πάνω στην κινούμενη εικόνα (Κινη/φος, τηλεόραση και θέατρο)

Κ.Π.: Εμένα η πορεία μου στην τέχνη είναι μια περιπλάνηση: από το χορό στο θέατρο και ξαφνικά μια μέρα είπα: «θέλω να μάθω μουσική». Γιαυτό και το πρότζεκτ έχει αυτήν την ολιστική προσέγγιση μέσα από τις διαφορετικές τέχνες: κάναμε σεμινάριο για χορό, ζωγραφική, μουσική φυσικά, ασκήσεις καθαρά θεατρικές, γιατί τελικά όλα ξεκινάνε από την ίδια πηγή. Αλήθεια, πώς σας φαίνεται η εμπειρία στο πλαίσιο του The Katia Paschou Project;

Γ.Γ.: Η εμπειρία μου μέσα από την ομάδα του ΚΡΡ ήταν ξεχωριστή. Ένα στοιχείο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η ομαδικότητα. Το πώς ένα σύνολο ανθρώπων, με όχι απαραίτητα την ίδια ειδικότητα, να συμπράτουν, να εναρμονίζονται, να οραματίζονται, να εμπνέονται και τελικά να δημιουργούν κάτι καινούριο.

W.A.: Και μένα πολύ θετική! Μου αρέσει που έχεις σεβασμό και κατανόηση στην διαδικασία που ακολουθεί ένας συνθέτης στη δουλειά του, κάτι που συμβαλλει θετικά σε μενα όταν γράφω.

Κ.Π.: Ναι, γιατί με ενδιαφέρει να μπαίνω στη θέση του άλλου, ίσως γιαυτό..Σε σχέση με την υπόλοιπη ομάδα πώς ένιωσες;

W.A.: Τα παιδιά της ομάδας έχουν μεγάλη όρεξη και για την μουσική γενικότερα, αλλά και για να μάθουν και να εξελίσσονται. Τους έχεις μεταδώσει αυτήν την κουλτούρα. Ενώ είναι νέα παιδιά, καταλαβαίνουν τι σημαίνει σκληρή δουλειά και επαγγελματισμός.

Κ.Π.: Μας τιμά πολύ αυτό που λες, William, γιατί άλλο ένας στόχος της ομάδας αυτής είναι να βοηθήσει παιδιά που μόλις έχουν ολοκληρώσει ένα κύκλο σπουδών να αποκτήσουν αυτό ακριβώς: επαγγελματισμό. Πολλές φορές ξεκινάμε με όνειρα, αλλά η πορεία σε επαγγελματικό επίπεδο χρειάζεται συγκεκριμένα βήματα, που απαιτούν πειθαρχεία. Προχωράμε βέβαια με βάση τα βήματα αυτά, αλλά κρατώντας το όνειρό μας όμως στην ψυχή μας να μας οδηγεί. Αλήθεια, τι όνειρο έχει ένας συνθέτης;

Γ.Γ.: Αισθάνομαι πως το όνειρο κάθε δημιουργού είναι να καταφέρει μέσα από τα έργα του να συγκινήσει, εμπνεύσει, να «προβληματίσει» το κοινό. Έτσι και για μένα το όνειρο είναι αυτό. Να μπορέσω κάποια μέρα μέσα από τα έργα μου, κυρίως κινηματογραφικής μουσικής, να καταφέρω να δημιουργώ εικόνες και συναισθήματα στον ακροατή.

W.A.: Το όνειρό μου σαν συνθέτης είναι να δουλεύω πάντα με ανθρώπους που με εμπνέουν και που θαυμάζω, και πάντα να μπορώ να γράφω μουσική που μου αρέσει και που εκφράζει την φωνή μου σαν καλλιτέχνη. Δεν νομίζω να υπάρχει καλύτερο για έναν συνθέτη.

ΚΠ: Θα συμφωνήσω από την πλευρά της τραγουδίστριας. Τι καλύτερο από το να θαυμάζεις τους συνεργάτες σου και να εμπνέεσαι από αυτούς. Μόνο έτσι μπορείς να προχωρήσεις κι εσύ! Σας ευχαριστώ και τους δύο που με την προσφορά σας και το έργο σας στην ομάδα μας πηγαίνετε ένα βήμα πάρα πέρα!