Γιγαντιαίο παγόβουνο, μεγέθους αντίστοιχου του Μανχάταν, αποκόπηκε από την Ανταρκτική

Γιγαντιαίο παγόβουνο, μεγέθους αντίστοιχου του Μανχάταν, αποκόπηκε από την Ανταρκτική
NASA Earth Observatory image by Jesse Allen

Άλλο ένα μεγάλο παγόβουνο αποκόπηκε από τον παγετώνα Pine Island στην Ανταρκτική: Όπως αναφέρει η NASA, πρόκειται για μια μικρή απώλεια εν συγκρίσει με τα παγόβουνα που αποσπάστηκαν το 2014 και 2015, ωστόσο πρόκειται για άλλη μια απόδειξη του πόσο εύθραυστος είναι ο παγετώνας.

Το Pine Island είναι ένας από τους κύριους παγετώνες που ευθύνονται για τη μετακίνηση πάγου από το εσωτερικό της δυτικής Ανταρκτικής στον ωκεανό, και ήδη μεταφέρει μεγάλους όγκους πάγου στο Pine Island Bay- περίπου 79 κυβικά χιλιόμετρα πάγου κάθε χρόνο. Ωστόσο, οι επιστήμονες παρακολουθούν τον παγετώνα στενά επειδή υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ακόμα ταχύτερη απώλεια πάγου στο μέλλον, με τελικό αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

To όργανο Operational Land Imager (OLI) του Landsat 8 τράβηξε εικόνα της άκρης του παγετώνα στις 26 Ιανουαρίου, μετά την απόσπαση. Σχεδόν ένα με δύο χιλιόμετρα πάγου φαίνονται να έχουν αποκοπεί από την «πρόσοψη».

Σύμφωνα με τον Ίαν Χάουατ, επιστήμονα του Ohio State University, το συμβάν ήταν περίπου 10 φορές μικρότερης έκτασης σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015, όταν ένα ρήγμα 30 χιλιομέτρων δημιουργήθηκε κάτω από την επιφάνεια του πάγου και ακολούθησε η απόσπαση, με αποτέλεσμα ένα παγόβουνο 582 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει πως το νέο παγόβουνο έχει έκταση περίπου 58 τετραγωνικά χιλιόμετρα- μέγεθος που αντιστοιχεί περίπου στο Μανχάταν.

«Νομίζω πως πρόκειται για το αντίστοιχο ενός “μετασεισμού” μετά το πολύ μεγαλύτερο γεγονός» είπε ο Χάουατ. «Όπως φαίνεται, υπάρχουν αδύνατα σημεία στον παγετώνα- απλά στην εσωτερική πλευρά του ρήγματος που προκάλεσε την απόσπαση του 2015- που έχουν ως αποτέλεσμα αυτά τα μικρότερα σπασίματα».

Πολλά μικρά ρήγματα παραμένουν στο Pine Island, σχεδόν 10 χιλιόμετρα από την άκρη του. Ένα τέτοιο είχε φωτογραφηθεί στις 4 Νοεμβρίου 2016 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης IceBridge της NASA- μιας εναέριας επιστημονικής αποστολής στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται ετησίως πτήσεις πάνω από αυτή την περιοχή. Άλλα ρήγματα είναι λιγότερο ορατά στην επιφάνεια επειδή μεγαλώνουν προς τα πάνω από το κάτω μέρος του παγετώνα. Οι επιστήμονες αναμένουν πως αυτά τα ρήγματα θα έχουν αποτέλεσμα περισσότερες αποσπάσεις στο κοντινό μέλλον.

Δημοφιλή