Να γιατί δεν πρέπει να απομνημονεύετε ποτέ τους κωδικούς πρόσβασης

Να γιατί δεν πρέπει να απομνημονεύετε ποτέ τους κωδικούς πρόσβασης
A set of the password for the browser Internet
Milenius via Getty Images
A set of the password for the browser Internet

Αν νομίζετε ότι απομνημονεύοντας τους κωδικούς σας είστε ασφαλείς κάνετε λάθος και αυτό το βίντεο του Vox εξηγεί τον λόγο.

Σύμφωνα με το ενδιαφέρον βίντεο, ο μέσος άνθρωπος έχει περίπου 27 διαδικτυακές συνδέσεις, κάτι που αντιστοιχεί σε 27 κωδικούς πρόσβασης.

Οι άνθρωποι προτιμούν κωδικούς πρόσβασης, οι οποίοι είναι εύκολοι στην απομνημόνευση, αφενός γιατί δεν θέλουν να τους ξεχάσουν και αφετέρου επειδή φοβούνται να τους έχουν κάπου γραμμένους. Λόγω ότι η ανθρώπινη μνήμη είναι περιορισμένη, οι κωδικοί πρόσβασης που προτιμούν είναι συνήθως απλοϊκοί ή ακόμα και οι ίδιοι. Έτσι, είναι πιο εύκολο να παραβιαστούν.

Η λύση σύμφωνα με το Vox είναι να χρησιμοποιούμε ένα password manager, δηλαδή ένα εικονικό χρηματοκιβώτιο στο οποίο θα βρίσκονται «κλειδωμένοι» όλοι μας οι κωδικοί. Φυσικά, αυτός ο διαχειριστής κωδικών θα ανοίγει με έναν κωδικό πρόσβασης, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα χρειάζεται να απομνημονεύουμε μονάχα έναν κωδικό.

Τι θα συμβεί αν κάποιος παραβιάσει αυτόν τον διαχειριστή κωδικών; Σύμφωνα με το βίντεο, μέσα εκεί όλοι οι κωδικοί είναι κρυπτογραφημένοι, οπότε ακόμα κι αν παραβιαστεί είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποσπάσει κανείς τους κωδικούς μας.