Ιράκ: Έναρξη της επιχείρησης ανακατάληψης της δυτικής Μοσούλης

Ιράκ: Έναρξη της επιχείρησης ανακατάληψης της δυτικής Μοσούλης
Fighters of the Hashed al-Shaabi (Popular Mobilisation) paramilitaries prepare defensive positions near the frontline village of Ayn al-Hisan, on the outskirts of Tal Afar west of Mosul, where Iraqi forces are preparing for the offensive retake the western side of Mosul from Islamic State (IS) group fighters, on February 18, 2017. / AFP / AHMAD AL-RUBAYE (Photo credit should read AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Getty Images)
Fighters of the Hashed al-Shaabi (Popular Mobilisation) paramilitaries prepare defensive positions near the frontline village of Ayn al-Hisan, on the outskirts of Tal Afar west of Mosul, where Iraqi forces are preparing for the offensive retake the western side of Mosul from Islamic State (IS) group fighters, on February 18, 2017. / AFP / AHMAD AL-RUBAYE (Photo credit should read AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Getty Images)
AHMAD AL-RUBAYE via Getty Images

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι ανακοίνωσε την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη του δυτικού τμήματος της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, το οποίο ελέγχουν οι τζιχαντιστές του ISIS.

«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έναρξη επιχειρήσεων για την απελευθέρωση του δυτικού τμήματος της Μοσούλης», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Οι ιρακινές ομοσπονδιακές δυνάμεις εξαπέλυσαν στις 17 Οκτωβρίου μια εκτεταμένη επιχείρηση για να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη, τελευταίο προπύργιο του ISIS στο Ιράκ. Έπειτα από εβδομάδες σκληρών μαχών, τον Ιανουάριο πήραν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της πόλης.

«Ανακοινώνουμε μια νέα φάση της επιχείρησης, θα απελευθερώσουμε το δυτικό τμήμα της Μοσούλης», δήλωσε ο Αμπάντι σε σύντομη τηλεοπτική εμφάνισή του. «Οι δυνάμεις μας αρχίζουν την απελευθέρωση των πολιτών από τον τρόμο του Daesh», πρόσθεσε χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του ISIS.

Οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν δύο τοποθεσίες νότια της Μοσούλης, ανακοίνωσε ένας διοικητής.

Ο στρατηγός Αμπντουλαμίρ Γιαράλαχ αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε πως ανακατελήφθησαν οι τοποθεσίες Ατμπάχ και Αλ-Λαζάγκαχ που βρίσκονται επί της οδού που οδηγεί προς το αεροδρόμιο της Μοσούλης, στη νότια περιφέρεια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Ιρακινά αεροπλάνα έριξαν εκατομμύρια προκηρύξεις στο δυτικό τμήμα της Μοσούλης προειδοποιώντας τους κατοίκους ότι επίκειται μάχη για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε επίσης το ιρακινό υπουργείο Άμυνας.

Περίπου 350.000 παιδιά έχουν εγκλωβιστεί στη δυτική Μοσούλη, προειδοποίησε η βρετανική MKO Save the Children, η οποία κάλεσε τις ιρακινές δυνάμεις και τους συμμάχους τους «να κάνουν τα πάντα για να τα προστατεύσουν».

«Ασφαλείς διάδρομοι απομάκρυνσης για τους αμάχους πρέπει να δημιουργηθούν το ταχύτερο δυνατό», επέμεινε ο Μαουρίτσιο Κριβαλέρο, ο διευθυντής της ΜΚΟ στο Ιράκ.

Περίπου 350.000 παιδιά, ηλικίας κάτω των 18 ετών, «έχουν εγκλωβιστεί στη δυτική Μοσούλη και οι συνέπειες των βομβαρδισμών (...) σε αυτούς τους στενούς και πυκνοκατοικημένους δρόμους κινδυνεύουν να είναι οι πιο φονικές απ΄ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σε αυτή τη σύγκρουση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Οικογένειες με τις οποίες επικοινώνησε η μκο δήλωσαν πως «η διαφυγή δεν είναι επιλογή» λόγω των απειλών για συνοπτικές εκτελέσεις που εξακοντίζουν οι μαχητές του ISIS, των πυρών των ελεύθερων σκοπευτών και των ναρκών κατά προσωπικού.

«Τα παιδιά βρίσκονται ενώπιον μιας μακάβριας επιλογής στη δυτική Μοσούλη: πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στις βόμβες, στις μάχες και στην πείνα αν παραμείνουν και στις εκτελέσεις και στα πυρά ελεύθερων σκοπευτών αν προσπαθήσουν να διαφύγουν», πρόσθεσε ο Κριβαλέρο.

«Οι ιρακινές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, πρέπει να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους» οι οποίες «αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα, ανεπάρκεια νερού και φαρμάκων», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, πηγές ασφαλείας τις οποίες επικαλείται το Reutesr ανέφεραν πως πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και τρεις ιρακινοί στρατιώτες, σε δύο βομβιστικές επιθέσεις που έπληξαν συνοικίες οι οποίες ανακαταλήφθηκαν πρόσφατα από το ISIS στην ανατολική Μοσούλη.

Η πρώτη επίθεση είχε στόχο στρατιωτικό σημείο ελέγχου και σκότωσε τρεις στρατιώτες και η δεύτερη συγκέντρωση αμάχων στην εμπορική συνοικία της πόλης γνωστή ως «My Fair Lady» σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Περίπου δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν στις δύο επιθέσεις που πραγματοποίησαν άνδρες οι οποίοι φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά, ανέφεραν οι πηγές, από την Αρμπίλ, πρωτεύουσα της περιοχής των Κούρδων που βρίσκεται ανατολικά της Μοσούλης.

Σύμφωνα με τις πηγές ασφαλείας, οι βομβιστές εισήλθαν στην ανατολική Μοσούλη από το δυτικό τμήμα της πόλης που εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο του ISIS.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters)

Δημοφιλή