«Έχω μετανιώσει»: Τι λέει ο Τούρκος δημοσιογράφος που κατέβασε την ελληνική σημαία στα Ίμια το 1996

«Έχω μετανιώσει»: Τι λέει ο Τούρκος δημοσιογράφος που κατέβασε την ελληνική σημαία στα Ίμια το 1996
Eurokinissi

Μετανιωμένος για την πράξη του δηλώνει ο Τζεσούρ Σερτ, πρώην δημοσιογράφος της «Χουριέτ», που μαζί με συνεργάτες του είχε κατεβάσει την ελληνική σημαία από τα Ίμια το 1996, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

Ο Σερτ θεωρείται «persona non grata» στην Ελλάδα, και ζητά από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να αφαιρεθεί το όνομά του από τη λίστα των ανεπιθύμητων. Χαρακτηρίζει «αστεία ανάμνηση» την ενέργειά του, η οποία αποτέλεσε κομβικό σημείο για την κρίση που είχε αποτέλεσμα να φτάσουν στα πρόθυρα πολέμου η Ελλάδα με την Τουρκία, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις Έλληνες στρατιωτικοί (Παναγιώτης Βλαχάκος, Χριστόδουλος Καραθανάσης, Έκτορας Γιαλοψός) όταν το ελικόπτερό τους κατέπεσε τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου.

Το πρωί του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου 1996 ο Σερτ (ο δημοσιογράφος με την κοτσίδα), ένας συνάδελφός του και ένας εικονολήπτης του Canal D αποβιβάστηκαν στα Ίμια και κατέβασαν την ελληνική σημαία, τοποθετώντας στη θέση της μια μεγάλη τουρκική που είχε δοθεί από τον διευθυντή της εφημερίδας, Ερτουγρούλ Οζκόκ- με τη «Χουριέτ» να κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο «Πόλεμος σημαιών» και την κρίση να κλιμακώνεται. Όπως ισχυρίζεται ο Σερτ, δεν πίστευε πως η ενέργειά του θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση. «Πραγματικά αισθάνομαι μετανιωμένος για το γεγονός, όπως και ο Ερτουγρούλ Οζκόκ, ο οποίος ήταν ο διευθυντής της Χουριέτ. Αισθάνομαι άσχημα και το έχω μετανιώσει» λέει, χαρακτηρίζοντας «αστείο» το γεγονός.

Όπως υποστηρίζει, η ελληνική σημαία παραδόθηκε στον Οζκόκ, ο οποίος επιχείρησε να την παραδώσει στο ελληνικό προξενείο της Σμύρνης, αλλά εκπρόσωποί του αρνήθηκαν να την παραλάβουν. «Αν οι ελληνικές προξενικές αρχές αποδέχονταν τη σημαία θα ήταν σαν να παραδέχονταν πως ηττήθηκαν στα Ίμια. Έτσι δεν τη δέχτηκαν και η σημαία επέστρεψε στα γραφεία της Χουριέτ. Πιστεύω πως ο Ερτουγρούλ Οζκόκ έχει στο συρτάρι του τη σημαία. Νομίζω πως θα πρέπει να μου την παραδώσει.

Ο Σερτ έχει χαρακτηριστεί persona non grata, οπότε δεν του επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα. Ο ίδιος δηλώνει πως «πιστεύω πως είναι ανούσιο. Ειλικρινά ελπίζω να λυθεί το θέμα. Έχουν περάσει 21 χρόνια και πρέπει να μου το έχουν συγχωρήσει. Φανταστείτε πως οι άνθρωποι που μου ζήτησαν να το κάνω είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν στην Ελλάδα, αλλά εγώ δεν μπορώ». Επίσης ζητά από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να δει το θέμα του, δηλώνοντας πως «δεν είμαι τρομοκράτης ή κατάσκοπος. Η οικογένειά μου κι εγώ μένουμε στον Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο, και το καλοκαίρι δεν μπορούμε να πάμε στο νησί γιατί φοβόμαστε τι μπορεί να συμβεί. Σκοπεύω να γράψω ένα γράμμα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να με βοηθήσει να λύσω το πρόβλημα...μου λείπουν πολύ ο ελληνικός λαός, η κουλτούρα, το φαγητό και η μουσική» λέει, δηλώνοντας θαυμαστής του Τσίπρα, για τον οποίο πιστεύει πως θα βρει λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Όσον αφορά στην τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, ο Σερτ αποδίδει τις προκλήσεις στα Ίμια και γενικότερα σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος για εσωτερική κατανάλωση του Ερντογάν. Εν όψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου. Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, λέει πως «υπήρξαν προβλήματα και θα υπάρξουν στο μέλλον. Ωστόσο είμαστε γείτονες και πρέπει να ζήσουμε δίπλα- δίπλα χωρίς εντάσεις και πολεμικές κραυγές. Οι επαφές, ο πολιτισμός, το εμπόριο, ο τουρισμός πρέπει να αυξηθούν. Δεν υπάρχει λόγος για φθηνή πολιτική. Δεν υπάρχει λόγος για εντάσεις».

Δημοφιλή