Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια: Ο απλός τρόπος για να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα και να δράσετε άμεσα

Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια: Ο απλός τρόπος για να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα και να δράσετε άμεσα
Getty Images/iStockphoto

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η βλάβη που προκαλείται όταν σταματά η παροχή αίματος σε ένα σημείο του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα τα εγκεφαλικά κύτταρα που δεν λαμβάνουν οξυγόνο να πεθαίνουν. Φυσικά, δεν είναι όλα τα εγκεφαλικά επεισόδια το ίδιο σοβαρά και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, το Αιμορραγικό και το Ισχαιμικό.

Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια σε αριθμούς

1 στους 6 ανθρώπους θα υποστεί Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωή του

15 εκατομμύρια Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια Παγκοσμίως κάθε χρόνο

1 Θάνατος κάθε 6 δευτερόλεπτα Παγκοσμίως έπειτα από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

6 εκατομμύρια Θάνατοι Ετησίως Παγκοσμίως έπειτα από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

5 εκατομμύρια άνθρωποι Ετησίως Παγκοσμίως με μόνιμη αναπηρία έπειτα από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

85 % Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων είναι Ισχαιμικά

3,6 χρόνια Γερνά ο Ισχαιμικός Εγκέφαλος κάθε ώρα που παραμένει χωρίς Αντιμετώπιση

1,9 εκατομμύρια Νευρώνες καταστρέφονται κάθε ένα λεπτό Εγκεφαλικής Ισχαιμίας

Από τους αριθμούς είναι εμφανές ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την κυριότερη αιτία αναπηρίας στους ενήλικες και μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.. Μπορούμε, όμως, να προλάβουμε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο; Ο Δρ. Νικόλαος Τσαμόπουλος, εξηγεί στην HuffPost Greece έναν εύκολο τρόπο για να αναγνωρίσει κανείς τα αιφνίδια συμπτώματα ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και να αντιδράσει γρήγορα.

Συγκεκριμένα το American Heart Association & American Stroke Association ( AHA/ASA ) έχει σχεδιάσει έναν απλό μνημονικό κανόνα για τα αιφνίδια συμπτώματα, βασισμένο στη λέξη FAST/Γρήγορα.

Ο τίτλος περικλείει τα ακρωνύμια των βασικών συμπτωμάτων :

F - Face drooping/ Πτώση γωνίας στόματος - εάν η μια πλευρά του προσώπου παρουσιάζει αδυναμία ή μουδιάζει, το στόμα στραβώνει και το το χαμόγελο δεν είναι συμμετρικό.

A - Arm weakness/ Αδυναμία άκρων - ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα στο χέρι ή και στο πόδι, συνήθως στη μία πλευρά του σώματος.

S - Speech difficulty/δυσχέρεια λόγου - εάν ο λόγος είναι μπερδεμένος ή ο ασθενής αδυνατεί να μιλήσει καθαρά.

T - Time to call/ Ώρα να επικοινωνήσουμε άμεσα με εξειδικευμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων - Εάν υπάρχει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ακόμα και εάν υποχωρήσουν, πρέπει να καλέσουμε άμεσα βοήθεια και να μεταφερθούμε στην πλησιέστερη εξειδικευμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

* Ο Δρ. Νικόλαος Τσαμόπουλος είναι Διευθυντής Τμήματος Επεμβατικής Νευροακτινολογίας Νοσοκομείου Mediterraneo, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Έρευνας στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου Υγεία.

Βιβλιογραφία

Stroke.2006 Jan;37(1):263-6. Epub 2005 Dec 8