Γιατί μας κόβεται η όρεξη όταν είμαστε στεναχωρημένοι ή αγχωμένοι;

Γιατί μας κόβεται η όρεξη όταν είμαστε στεναχωρημένοι ή αγχωμένοι;
Displeased young woman eating green leaf lettuce. Shallow depth of field, focus on foreground
AnaBGD via Getty Images
Displeased young woman eating green leaf lettuce. Shallow depth of field, focus on foreground

Ένα έκτακτο οικογενειακό περιστατικό, ένας δύσκολος χωρισμός ή κάτι που έγινε στην δουλειά, είναι όλα περιστατικά που μπορεί να επηρεάσουν την όρεξή μας. Ξεκάθαρα το άγχος και η στεναχώρια συνδέονται με την όρεξη.

Γιατί, όμως, μερικοί άνθρωποι τρώνε πολύ όταν νιώθουν αγχωμένοι, ενώ άλλοι τρώνε λίγο; Το βραχυπρόθεσμο άγχος οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο, ενώ το άγχος που είναι επίμονο τους κάνεις να τρώνε περισσότερο και ο λόγος είναι ότι με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλός μας το άγχος.

Τι μας κάνει να τρώμε λιγότερο

Το έντονο άγχος πυροδοτεί στον οργανισμό την αντίδραση fight or flight, δηλαδή ή να μείνω να παλέψω ή να φύγω για να σωθώ. Είναι η ίδια αντίδραση που ενεργοποιείται όταν κινδυνεύει η ζωή μας ή υπάρχει κάποια απειλή. Όπως αναφέρει η HuffPost Australia, στις περιπτώσεις απειλής της ζωής, ο εγκέφαλος περιορίζει της ορμόνες της όρεξης και αυξάνει την αδρεναλίνη, ώστε το σώμα να μπορεί να αφιερώσει όλη τους την ενέργεια στην επιβίωση. Το ίδιο μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν δεν βρίσκεστε σε μία πραγματικά απειλητική κατάσταση για την ζωή σας, εάν ο εγκέφαλος σας αντιμετωπίζει κάτι σαν απειλή. Όπως αναφέρει και η Mary Dallman, καθηγήτρια στο University of California San Francisco, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ακόμα και λόγω κακού πολιτικού κλίματος.

«Κάποιοι απειλούνται έντονα από την επικράτηση του τραμπ και από τις προηγούμενες συμπεριφορές του. Δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση και φοβούνται τις συνέπειες», είπε η Dallman.

Τι μας κάνει να τρώμε περισσότερο

Από την άλλοι, κάποιοι τρώνε περισσότερο λόγω άγχους όταν εκείνο είναι επίμονο και δεν απειλεί το άτομο προσωπικά. Το είδος αυτό του στρες που επιμένει έχει ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να απελευθερώνει κορτιζόλη, μία ορμόνη που αυξάνει την όρεξη. Επιπλέον, η έρευνα έχει φδείξει ότι τα τρόφιμα με υψηλές θερμίδες τα προτιμούν ιδιαίτερα όσοι είναι αγχωμένοι.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Είτε το άγχος σας ωθεί να τρώτε περισσότερο ή λιγότερο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να νιώσετε καλύτερα. Όπως αναφέρει το Harvard Mental Health Letter, ο διαλογισμός, η σωματική άσκηση και η στήριξη από το κοντινό σας περιβάλλον είναι μερικοί καλοί τρόποι για να αποβάλλετε το άγχος. Επιπλέον, η φροντίδα του εαυτού μας, η σωστή διατροφή ή και ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσουν την καταπολέμηση του άγχους.