Ισραηλινός στρατιώτης εκτέλεσε εν ψυχρώ Παλαιστίνιου που κειτόταν αναίσθητος. Καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλακή

Ισραηλινός στρατιώτης εκτέλεσε εν ψυχρώ Παλαιστίνιου που κειτόταν αναίσθητος. Καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλακή

Δημόσια κατακραυγή έχει ξεσηκώσει η μόλις 18μηνών ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε σε γαλλο-ισραηλινό στρατιώτη ο οποίος εκτέλεσε με μια σφαίρα στο κεφάλι ο οποίος ήταν αναίσθητος, ξαπλωμένος στο μέση του δρόμου μετά τον τραυματισμό του κατά την επίθεση με μαχαίρι σε βάρος άλλου ισραηλινού στρατιώτη.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 26 Μαρτίου 2016. Ο 21χρονος Παλαιστίνιος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σαρίφ, στο βίντεο που κυκλοφόρησε εμφανίζεται να κείτεται αναίσθητος στην άσφαλτο ενώ γύρω του υπάρχουν άνδρες του ισραηλινού στρατού, γιατροί, νοσοκόμοι και ασθενοφόρο που φροντίζουν για την διακομιδή του ισραηλινού στρατιώτη που νωρίτερα είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι. Τον αλ Σαρίφ τον έχουν αφήσει πεσμένο στην άσφαλτο, αναίσθητο και τραυματισμένο αλλά ουδείς ασχολείται να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Και τότε, από το πουθενά, ο γαλλο-ισαηλινός στρατιώτης Ελόρ Αζάρια πυροβολεί τον αλ Σαρίφ στο κεφάλι.

Τώρα, το στρατοδικείο του Τελ Αβίβ καταδίκασε σε φυλάκιση 18 μηνών τον στρατιώτη ενώ η δίκη του έχει διχάσει ακόμη και την κοινή γνώμη στο Ισραήλ ενώ ο λοχίας είναι ο πρώτος ισραηλινός στρατιώτης εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια που καταδικάζεται για ανθρωποκτονία σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Η οικογένεια του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σαρίφ κάνει λόγο για «δίκη παρωδία» οι οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν συγκλονισμένες για την πολύ μικρή ποινή που επιβλήθηκε. Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Τάρεκ Ριχμάουι δηλώνει πως τέτοια «ελαφριά ποινή δίνει το “πράσινο φως” σε εγκλήματα στρατιωτικών» αφού «η πλειονότητα των εγκλημάτων και των συνοπτικών εκτελέσεων από τους κατοχικούς στρατιώτες εναντίον αθώων Παλαιστινίων –μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά– ούτε καν οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης» ενώ επιφανείς Ισραηλινοί απευθύνουν εκκλήσεις ακόμη και να δοθεί χάρη στον στρατιώτη.

«Ήταν μήπως ζώο για να τον σκοτώσουν έτσι, μ' αυτόν τον βάρβαρο τρόπο. Δεν ήταν ζώο. Ήταν ένα ανθρώπινο πλάσμα, ακριβώς όπως ο Ελόρ Αζάρια», είπε ο Γιούσρι αλ-Σαρίφ κάτω από μια αφίσα για τον "μάρτυρα" Άμπντελ Φάταχ. Δίπλα του, ο Φάτχι, ο θείος του νεκρού Παλαιστινίου, έκανε λόγο για "παρωδία δίκης".

«Είδαμε τον ισραηλινό στρατιώτη να εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου χαμογελώντας, ενώ όλη η οικογένειά του τον υποδεχόταν, αγκαλιάζοντας και φιλώντας τον», είπε από το σαλόνι ενός φτωχού σπιτιού στη Χεβρώνα, μια μεγάλη πόλη στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης.

Η ποινή που του επιβλήθηκε «δεν αντανακλά τη βαρύτητα των γεγονότων», συμφώνησε η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία.

Αποφαινόμενοι ότι ο Ελόρ Αζάρια ήταν ένοχος στις αρχές Ιανουαρίου, οι δικαστές άφησαν να γεννηθεί «μια αχτίδα ελπίδας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα είναι υπόλογες όταν σκοτώνουν παράνομα», όμως έστειλαν ένα «επικίνδυνο σήμα λέγοντας πως οι δράστες σοβαρών πράξεων κατά των Παλαιστινίων προστατεύονται από το σύστημα», σύμφωνα με την οργάνωση.

Ο Χάσαν Τζαμπάριν, ο οποίος διευθύνει την Αντάλαχ, μια αραβοϊσραηλινή μκο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτίμησε πως η δίκη αυτή ήταν «ασυνήθιστη λόγω των κατηγοριών που είχαν απαγγελθεί», ανάμεσά τους και εκείνης της ανθρωποκτονίας, αλλά «καθόλου ασυνήθιστη λόγω της ελάχιστης ποινής που αντανακλά τη γενική ατιμωρησία την οποία απολαμβάνουν τα μέλη των ισραηλινών δυνάμεων που κατηγορούνται ή ακόμη και καταδικάζονται για εγκλήματα εναντίον Παλαιστινίων».

«Το να στέλνεις τον Ελόρ Αζάρια στη φυλακή για το έγκλημα το οποίο διέπραξε είναι ένα σημαντικό μήνυμα όσον αφορά τον περιορισμό της υπερβολικής χρήσης βίας», ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

«Όμως οι ισραηλινοί αξιωματούχοι έπρεπε επίσης να καταδικάσουν τη ρητορική του πυροβολώ-για να-σκοτώσω που πολλοί ανάμεσά τους έχουν προωθήσει, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει απειλή άμεσου θανάτου». Η απονομή χάρης στον Ελορ Αζάρια ή η μείωση της ποινής του «το μόνο που θα έκανε θα ήταν να ενθαρρύνει την ατιμωρησία», σύμφωνα με την οργάνωση.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή