Στο Μεξικό ο Τίλερσον και ο Κέλι για το περιβόητο τείχος που μάλλον γίνει φράκτης

Στο Μεξικό ο Τίλερσον και ο Κέλι για το περιβόητο τείχος που μάλλον γίνει φράκτης
Road next to a fence in a clear day.
Road next to a fence in a clear day.
CactuSoup via Getty Images

Ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο θα υποδεχτεί σήμερα, Τετάρτη, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, και τον Αμερικανό υπουργό Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κέλι, στα πλαίσια της έναρξης των συνομιλιών για την ανέγερση του περιβόητου τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Ωστόσο, τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης φαίνεται να έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν ασκήσει οξεία κριτική στην ιδέα, ενώ το Κογκρέσο δείχνει απρόθυμο να χρηματοδοτήσει το έργο της κατασκευής. Αντί για ένα «μεγάλο, όμορφο τείχος» που θα εκτείνεται σε απόσταση 2.000 μιλίων, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ίσως αναγκαστεί να περιοριστεί στην ανέγερση ενός φράκτη μερικών εκατοντάδων μιλίων σε σημεία-κλειδιά.

Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ τόνιζε ότι το τείχος θα ανεγερθεί, ενώ επέμεινε ότι το Μεξικό θα πληρώσει για τα έξοδα. Η μεξικανική κυβέρνηση ωστόσο αρνείται να δώσει χρήματα για το έργο. «Είναι τείχος. Θα χτίσουμε τείχος», επέμενε μέχρι και στις αρχές του μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με το Reuters, έγγραφα που αφορούν στον σχεδιασμό του έργου κάνουν λόγο για «φράκτη», ενώ το CNN αναφέρει πως συνοριοφύλακες εγείρουν ανησυχίες ότι ένα τείχος θα περιόριζε την ορατότητά τους, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η παράτυπη μετανάστευση.

Δημοφιλή