Κομισιόν καλεί Γαλλία και Γερμανία: Υπερβολικές ανισσοροπίες στην οικονομία τους

Κομισιόν καλεί Γαλλία και Γερμανία: Υπερβολικές ανισσοροπίες στην οικονομία τους
iAaki antoAana plaza

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη Γαλλία να συνεχίσει τις δημοσιονομικές προσπάθειές της και παρακινεί τη Γερμανία, με τα εμπορικά πλεονάσματα-ρεκόρ, να κάνει περισσότερα για να τονώσει την οικονομία, σε έκθεση που έδωσε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα.

Πιο αναλυτικά, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Κύπρος αντιμετωπίζουν υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες, ανακοίνωσε η Ευρωπαική Επιτροπη δημοσιοποιώντας την ετήσια ανάλυσή της για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στα κράτη μέλη της ΕΕ, μαζί με αξιολόγηση των ανισορροπιών που εξακολουθούν να υφίστανται.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε επισης οτι η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Σλοβενία και η Σουηδία αντιμετωπίζουν ελεγχόμενες λίγο πολύ οικονομικές ανισορροπίες.

Σε γενικές γραμμές οι αναλύσεις που περιέχονται στις σημερινές ανά χώρα εκθέσεις (σ.σ. για χωρες, οπως η Ελλαδα, που βρίσκονται σε πρόγραμμα, συντάσσονται ειδικές εκθέσεις που δημοσιοποιούνται σε άλλη ημερομηνία) δείχνουν ότι στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ η οικονομική ανάκαμψη συνέβαλε στην πτώση των ποσοστών ανεργίας, παρότι αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα. Οι επισκοπήσεις που περιέχουν ορισμένες από τις εκθέσεις δείχνουν ότι τα μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχουν διορθωθεί, και ότι σημαντικά αποθέματα του ιδιωτικού, δημόσιου και εξωτερικού χρέους έχουν αρχίσει να μειώνονται ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι: τα υψηλά πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχουν διορθωθεί μόνο σε περιορισμένο βαθμό, ενώ τα υψηλά αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων επηρεάζουν αρνητικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε μερικά κράτη μέλη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός οτι η Επιτροπή εξέδωσε σημερα και δυο ειδικές εκθέσεις, μια για την Ιταλία και μια για την Αυστρία

Για την Ιταλία η Επιτροπή συνέταξε ειδική έκθεση η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, αν τα πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα, ύψους τουλάχιστον 0,2% του ΑΕΠ, τα οποία η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εγκρίνει μέχρι τον Απρίλιο του 2017 το αργότερο, δεν έχουν θεσπιστεί με αξιόπιστο τρόπο, θα κινηθεί η προβλεπόμενη απο την Ευρωπαϊκή νομοθεσία διαδικασία κατά της Ιταλίας για υπερβολικό έλλειμμα.

Ωστόσο, η απόφαση για το αν θα προταθεί η έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος θα ληφθεί μόνο βάσει των εαρινών προβλέψεων της Επιτροπής για το 2017, αφού ληφθούν υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία για το 2016 καθώς και η υλοποίηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι ιταλικές αρχές τον Φεβρουάριο του 2017.

Σε ό,τι αφορά την Αυστρία, η Επιτροπή συνέταξε έκθεση για μια υπόθεση δήλωσης ψευδών στατιστικών στοιχείων και υπέβαλε πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για την επιβολή προστίμου 29,8 εκατ. ευρώ λόγω δήλωσης ψευδών στοιχείων για το δημόσιο χρέος. Οπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση έπειτα από έρευνα και επαφές με τις αυστριακές αρχές, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η βαριά αμέλεια κρατικών οντοτήτων του κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ οδήγησε στην κοινοποίηση προς την Eurostat ψευδών στατιστικών στοιχείων για το 2012 και το 2013 όσον αφορά το έλλειμμα και το χρέος της Αυστρίας για το διάστημα 2008-2012.

Με την ευκαιρία τελος της σημερινής ανακοίνωσης, τρεις Επίτροποι προέβησαν σε δηλώσεις:

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, καθώς και για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε: «Η σημερινή ανάλυση δείχνει ότι η στρατηγική μας που βασίζεται στην τόνωση των επενδύσεων, στην επίτευξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, αποδίδει καρπούς. Γι΄ αυτό, αντί να δίνουμε στον κόσμο ψεύτικες υποσχέσεις που δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, καλύτερα να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που μας κληροδότησε η κρίση και τις διαρθρωτικές αδυναμίες των οικονομιών μας. Οι πολιτικές της ΕΕ και των κρατών μελών πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας και να διασφαλίζουν ότι η ανάκαμψη γίνεται αισθητή από όλους».

Η Μαριάν Τίσεν, επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, δήλωσε: «Η Ευρώπη παρουσιάζει ουσιαστική πρόοδο. Η απασχόληση συνεχίζει να αυξάνεται και διαπιστώνουμε ότι οι μισθοί παρουσιάζουν ανοδική πορεία. Καθώς επανέρχεται μια συγκρατημένη ανάπτυξη, πρέπει να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία και να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικότερα τον κίνδυνο της φτώχειας, της ανισότητας των εισοδημάτων και των ευκαιριών.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, τέλος, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε: «Το τελευταίο δωδεκάμηνο, πολλές χώρες της ΕΕ σημείωσαν περαιτέρω - αν και όχι πάντα αρκετή - πρόοδο στην αντιμετώπιση των κυριότερων οικονομικών τους προκλήσεων. Με τόση αβεβαιότητα που μας περιβάλλει, ένα πράγμα είναι σαφές: αυτές οι προκλήσεις θα υπερνικηθούν μόνο με αποφασιστική δράση, τόσο από τις κυβερνήσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην εξουσία όσο και από αυτές που θα τις διαδεχθούν.»

Δημοφιλή