Kερδίζουν στα αλήθεια περισσότερα χρήματα οι όμορφοι άνθρωποι;

Kερδίζουν στα αλήθεια περισσότερα χρήματα οι όμορφοι άνθρωποι;
Miss Puerto Rico Stephanie Del Valle is crowned after winning the Miss World 2016 Competition in Oxon Hill, Maryland, U.S., December 18, 2016. REUTERS/Joshua Roberts TPX IMAGES OF THE DAY
Miss Puerto Rico Stephanie Del Valle is crowned after winning the Miss World 2016 Competition in Oxon Hill, Maryland, U.S., December 18, 2016. REUTERS/Joshua Roberts TPX IMAGES OF THE DAY
Joshua Roberts / Reuters

Έχει γίνει πλέον αποδεκτό ως ένα από τα άσχημα δεδομένα της ζωής: Oι όμορφοι άνθρωποι όχι μόνο καταφέρνουν να βγαίνουν περισσότερα ραντεβού, αλλά κερδίζουν επίσης και περισσότερα χρήματα.

Οι οικονομολόγοι έχουν προβληματιστεί κατά καιρούς με τα λεγόμενα ως «προνόμια» της ομορφιάς. Και μπορεί σε ορισμένες επαγγελματικές απασχολήσεις , όπως στην εξυπηρέτηση πελατών ή στον κλάδο των πωλήσεων να ακούγεται λογικό ότι οι όμορφοι άνθρωποι βγάζουν περισσότερα χρήματα, ωστόσο το ίδιο φαίνεται να ισχύει και σε άλλα επαγγέλματα που δεν έχουν καμία σχέση με την εξωτερική εμφάνιση.

Εκνευριστήκατε; Μπορείτε να παραμείνετε ψύχραιμοι γιατί μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Business Psychology απέδειξε κάτι εντελώς διαφορετικό. Συγκεκριμένα κατέδειξε ότι οι άνθρωποι που είναι εξαιρετικά μη ελκυστικοί στην πραγματικότητα βγάζουν πολλά περισσότερα χρήματα από τους όμορφους συναδέλφους τους, αποδεικνύοντας κατά κάποιον τρόπο ότι υπάρχει και το «προνόμιο» της ασχήμιας.

Οι ερευνητές πήραν δείγμα από την Έρευνα Εφηβικής Ηλικίας των ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν αξιολογηθεί ως εξαιρετικά ελκυστικοί, από τους ερευνητές που τους επισκέπτονταν στα σπίτια τους είχαν κερδίσει αρκετά περισσότερα χρήματα σε ηλικία μόλις 29 ετών σε σχέση με εκείνους που είχαν χαρακτηριστεί ως απλά ελκυστικοί.

Επιπλέον, παρόλο που βρήκαν ότι οι όμορφοι άνθρωποι έβγαζαν περισσότερα χρήματα, οι ερευνητές είδαν ότι το προνόμιό τους αυτό σχεδόν εξαφανιζόταν όταν εξέτασαν τα συγκεκριμένα άτομα σε τομείς όπως η υγεία, η ευφυΐα και σε αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «Big Five», δηλαδή βασικούς παράγοντες της προσωπικότητας ( εξωστρέφεια, ευσυνειδησία, νευρικότητα, εξωστρέφεια, συνεργατικότητα).

Παρατηρώντας ένα δείγμα περισσότερων από 20.000 ατόμων που τους μελετούσαν από την εφηβεία τους μέχρι την ενηλικίωσή τους, ο Σατόσι Κανασάβα από το London School of Economics και η ομάδα του δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι μη ελκυστικοί άνθρωποι επιλέγουν διαφορετικά επαγγέλματα λόγω της εμφάνισής τους. Ωστόσο βρήκαν πως σε αυτή την επιλογή παίζουν ρόλο άλλα στοιχεία εκτός από την ομορφιά.

Οι εξελικτικοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι τα χαρακτηριστικά που βρίσκουμε ως όμορφα, όπως για παράδειγμα η συμμετρία του προσώπου, αντικατοπτρίζουν επίσης την υγεία και την ευφυΐα. Και εκείνα με τη σειρά τους συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση των βασικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας (Βig Five), όπως η εξωστρέφεια και η ευσυνειδησία. Όσοι βαθμολογούνται με υψηλότερα ποσοστά ευσυνειδησίας και εξωστρέφειας και χαμηλότερα νευρικότητας τείνουν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα.

Από τη στιγμή λοιπόν που ο Κανασάβα και οι συνάδελφοί του εξέτασαν αυτούς τους παράγοντες κατέδειξαν επί της ουσίας ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως «προνόμιο» της ομορφιάς.

Πηγή: NBC

Δημοφιλή