Πώς ένας σκύλος άλλαξε ριζικά τη ζωή ενός εφήβου με αυτισμό

Πώς ένας σκύλος άλλαξε ριζικά τη ζωή ενός εφήβου με αυτισμό

O 14χρονος Άνταμ πηγαίνει κάθε βράδυ για ύπνο σε μία σκηνή που βρίσκεται στην κρεβατοκάμαρά του. Στο πλευρό του ξαπλώνει πάντα, ο Γκραντ, ένας σκύλος - βοηθός για άτομα με ειδικές ανάγκες, που στηρίζει τον Άνταμ τα τελευταία έξι χρόνια.

Ο Άνταμ ζει στο Νορθάμπτονσαϊρ με τους γονείς του και τα δύο αδέλφια του. Ήταν μόλις 3 ετών όταν διαγνώστηκε με αυτισμό.

Η μητέρα του, Ντιάνε, μίλησε στον Ιndependent για τις δραματικές στιγμές που έζησε η οικογένειά της, όταν ο μικρός διαγνώστηκε με αυτισμό. Λόγω οικονομικής δυσχέρειας, έπρεπε βρει εναλλακτική λύση για να βοηθήσει τον Άνταμ. «Είναι πολύ δύσκολο και ταυτόχρονα λάθος να βγαίνεις έξω προσπαθώντας να αναζητήσεις κάτι το οποίο πιστεύεις ότι μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του παιδιού σου».

Το 2009, η οικογένεια ήταν όλη μαζί στο σπίτι, παρακολουθώντας το τηλεοπτικό σόου για σκύλους Crufts, όταν είδαν έναν σκύλο - βοηθό να περπατάει δίπλα σε ένα παιδί με αυτισμό. Αμέσως τους ήρθε η ιδέα να υιοθετήσουν και εκείνοι έναν σκύλο για τον Άνταμ και προχώρησαν στις απαραίτητες διαδικασίες.

Οι σκύλοι βοηθοί για άτομα με αυτισμό έχουν εκπαιδευτεί έτσι ώστε να παρέχουν ασφάλεια και να διευκολύνουν τα παιδιά με αυτισμό να έχουν μία ανεξάρτητη και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς ζωή μέσα στην οικογένειά τους, αλλά και έξω από αυτήν.

Τον Μάιο του 2011, αφού ο Γκραντ ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του γνώρισε την οικογένεια του Άνταμ και έγινε ο δικός του σκύλος - βοηθός. Σύμφωνα με τους γονείς του Άνταμ, τα οφέλη από την παρουσία του σκύλου στη ζωή του Άνταμ ήταν εμφανή από την αρχή.

Οι δυο τους ήρθαν κοντά αμέσως και σύντομα έγιναν αχώριστοι. «Ο Γκραντ βοήθησε πραγματικά τον Άνταμ να απαλλαγεί από το άγχος του και αυτό βοήθησε στο να ανέβει η αυτοεκτίμησή του και να αισθανθεί πολύ πιο σίγουρος για τον εαυτό του», λέει ο πατέρας του Άνταμ, Πίτερ.

Ο Γκραντ βοηθά τον Άνταμ με πολλούς τρόπους. Σε δημόσιους χώρους προσέχει τον Άνταμ έτσι ώστε να μην απομακρύνεται και διασφαλίζει ότι ο έφηβος θα μπορεί να διασχίζει τον δρόμο με ασφάλεια. Προτού ο Γκραντ ενταχθεί στην οικογένεια, το άγχος του Άνταμ τον εμπόδιζε να βρίσκεται σε πολυσύχναστα μέρη.

Στο σπίτι ο Γκραντ βοηθάει τον Άνταμ να αποικοιμάται, κρατώντας τον ψύχραιμο και ήρεμο. «Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα γιατί πριν έρθει ο Γκραντ ο Άνταμ κοιμόταν στην κρεβατοκάμαρά μας. Φοβόταν πάρα πολύ να κοιμηθεί μόνος του», λέει η Ντιάνε.

Αλλά και για τα δύο αδέλφια του Άνταμ, Μπεατρίς και Τσάρλι, ο ερχομός του Γκραντ έκανε τα πάντα να μοιάζουν καλύτερα και βελτίωσε τις μεταξύ τους σχέσεις. «Πραγματικά είναι αξιολάτρευτος», είπε ο Τσάρλι «Μας βοηθάει όλη την ώρα, όπου κι αν είμαστε».

«Ο Άνταμ πλέον επικοινωνεί καλύτερα μαζί μας και είναι λιγότερο νευρικός», συμπληρώνει. «Παλαιότερα δεν μπορούσαμε ποτέ να πάμε σαν οικογένεια σε ένα μαγαζί, τώρα ο Άνταμ δείχνει να το απολαμβάνει».

Δημοφιλή