Η «φάμπρικα» των παράνομων φαρμάκων. Χάπια για τη στυτική δυσλειτουργία και ηρεμιστικά

Η «φάμπρικα» των παράνομων φαρμάκων. Χάπια για τη στυτική δυσλειτουργία και ηρεμιστικά
ELAS

Χάπια πάσης φύσεως διοχέτευε στην αγορά η οργάνωση διακίνησης παράνομων φαρμάκων που εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία.

Από την έρευνα προκύπτει ότι τα μέλη του κυκλώματος πουλούσαν –τουλάχιστον όπως αναγραφόταν στις ετικέτες- από χάπια για τη χοληστερίνη, την πίεση και το σάκχαρο, μέχρι χάπια για τη στυτική δυσλειτουργία και ηρεμιστικά.

Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν πλήθος από αυτά σε αποθήκη που εντοπίστηκε στα Γιαννιτσά. Ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί αν πρόκειται για πραγματικά φάρμακα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανήκεστη βλάβη στην υγεία των χρηστών ή αν πρόκειται για «καραμέλες» (δηλαδή χάπια χωρίς καμία φαρμακευτική ισχύ). Αυτό θα διαπιστωθεί από το Χημείο του Κράτους, όπου έχουν σταλεί για εξέταση. Τα χάπια, πάντως, ήταν συσκευασμένα και ανέγραφαν τις ιδιότητές τους.

Το κύκλωμα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, φαίνεται να τα διοχέτευε κυρίως στο εξωτερικό, όπου η τιμή τους είναι αρκετά υψηλότερη από την εγχώρια αγορά.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σε συνεργασία με εκπροσώπους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ), συνέλαβαν πέντε Έλληνες, ηλικίας από 31 έως 55 χρόνων, μεταξύ των οποίων δύο ιδιοκτήτες αποθηκών φαρμάκων. Ένας ακόμη συλληφθείς φέρεται να αγόραζε φάρμακα από φαρμακεία (ενδεχομένως για την πιστή αντιγραφή των συσκευασιών), ενώ δύο άτομα είχαν το ρόλο του οδηγού οχημάτων για τη μεταφορά συσκευασιών. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν 2.216 συσκευασίες φαρμάκων συνολικής αξίας 74.000 ευρώ και συναλλαγματικές αξίας 630.000 ευρώ, οι οποίες εξετάζεται αν προέρχονται από τις παράνομες αγοραπωλησίες φαρμάκων. Η φαρμακαποθήκη σε ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο διαφημίζει πως «… λειτουργεί σεβόμενη το ευρύτερο και ειδικότερο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σχετικά με το αντικείμενό της. Οι έλεγχοι ειδικά στο ευαίσθητο αντικείμενο των φαρμάκων γίνονται σε πολλαπλά επίπεδα, ώστε να αποφεύγονται λάθη που επηρεάζουν την ποιότητα ή τη νόμιμη διακίνησή τους».

Οι συλλήψεις έγιναν την περασμένη Δευτέρα, ενώ έρευνες έγιναν σε σπίτια, αποθηκευτικούς χώρους, οχήματα, καθώς και σε εγκαταστάσεις δύο φαρμακαποθηκών. Σημειώνεται ότι μέρος των συσκευασιών φαρμάκων δεν έφεραν την προβλεπόμενη ταινία γνησιότητας, ενώ δεν συνοδευόταν από τα απαραίτητα παραστατικά προκειμένου να εξακριβωθεί η προέλευση τους.

Από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων επιβλήθηκαν στα μέλη της οργάνωσης οι προβλεπόμενες από το νόμο διοικητικές κυρώσεις.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της νοθείας τροφίμων, της κυκλοφορίας φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση και παράβαση του νόμου για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, ενώ οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Δημοφιλή