Πολιτικά μηνύματα στις παρελάσεις του καρναβαλιού στην Βραζιλία

Πολιτικά μηνύματα στις παρελάσεις του καρναβαλιού στην Βραζιλία
Revellers dance as they take part in the annual
Revellers dance as they take part in the annual
Paulo Whitaker / Reuters

Πολιτικό χαρακτήρα πήραν πολλές από τις αποκριάτικες παρελάσεις στην Βραζιλία. Μπορεί οι εικόνες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης από το Ρίο να είναι γεμάτες ημίγυμνες καλλονές που χορεύουν στον ρυθμό του μάμπο, όμως οι εκδηλώσεις αυτές απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε τουρίστες. Στις λαϊκές γειτονιές, όπως συμβαίνει συνήθως και στην χώρα μας, πολίτες μεταμφιέστηκαν σε πολιτικούς και ακολούθησαν άρματα με συμβολισμούς κατά της διαφθοράς και της κοινωνικοοικονομικής ανισότητας.

Η φετινή και περσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα ανατρεπτικές για την χώρα της Λατινικής Αμερικής. Οι Βραζιλιάνοι είδαν την εκλεγμένη πρόεδρό τους, Ντίλμα Ρούσεφ, να τίθεται σε διαθεσιμότητα, καθώς παραπέμφθηκε σε δίκη μετά από κατηγορίες της αντιπολίτευσης, και στην εξουσία να ανεβαίνει ένας όχι και τόσο δημοφιλής πολιτικός, ο Μικέλ Τεμέρ. Η ίδια η Ρούσεφ έκανε λόγο για «πραξικόπημα», ενώ σειρά από ρεπορτάζ τοπικών εφημερίδων υποδείκνυαν ότι η Ρούσεφ είχε πέσει σε μια καλά στημένη παγίδα του διψασμένου για εξουσία Τεμέρ. Βέβαια, και η ίδια φαίνεται να είχε εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς -όπως και τα περισσότερα πρόσωπα της αντιπολίτευσης- με αποτέλεσμα ο λαός να διχαστεί. Υποστηριχτές της Ρούσεφ είχαν εισβάλει στην Βουλή διαμαρτυρόμενοι, ενώ άλλοι ξεχύνονταν στους δρόμους ζητώντας την τιμωρία της.

Μέσα στο κλίμα των πολιτικών ανατροπών, το Ρίο ντε Τζανέιρο κλήθηκε να φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Έρευνες έδειχναν ότι τα νερά στα οποία θα διαγωνίζονταν αθλητές διαφόρων αγωνισμάτων ήταν μολυσμένα με παθογόνα βακτήρια και ιούς πάνω από το επιτρεπτό όριο, ενώ ακολούθησαν σειρά καταγγελιών που έκαναν λόγο για ανθυγιεινές συνθήκες σε δωμάτια στο Ολυμπιακό Χωριό. Η διεθνής κοινότητα κατηγορούσε τις βραζιλιανικές αρχές για έλλειψη οργάνωσης και οι ντόπιοι φοβούνταν ότι τα έξοδα της διοργάνωσης θα οδηγήσουν την χώρα σε οικονομικό θάνατο. Μέχρι τέλους, πολίτες έβγαιναν στους δρόμους ζητώντας να μην φιλοξενηθούν στην χώρα οι αγώνες, προτείνοντας τα χρήματα να δοθούν στην παιδεία και την υγειονομική τους περίθαλψη.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η χώρα είχε να αντιμετωπίσει και την εξάπλωση του ιού Ζίκα που ήταν υπεύθυνος για δυσμορφίες σε νεογέννητα. Οι βραζιλιανικές αρχές ήταν αντιμέτωπες με έναν κίνδυνο, οι πλήρεις συνέπειες του οποίου δεν ήταν γνωστές. Εκτός από τους πολίτες της χώρας, έπρεπε ταυτόχρονα να προφυλαχθούν οι αθλητές και οι τουρίστες που θα συμμετείχαν ή θα παρακολουθούσαν τους Αγώνες. Τα βλέμματα ήταν όλα στραμμένα στην ήδη πιεσμένη Βραζιλία.

Οι φετινές απόκριες αποτέλεσαν την αφορμή για να βγει ο λαός στους δρόμους ενωμένος και να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση -και την αντιπολίτευση- ότι γνωρίζει τις αδικίες που γίνονται εις βάρος τους και πως έχει την δύναμη να επαναστατήσει. Μετά από μια περίοδο που η βία είχε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, οι Βραζιλιάνοι βρήκαν την ευκαιρία να βγουν ξανά από τα σπίτια τους νιώθοντας ασφαλείς και να διασκεδάσουν, περνώντας ταυτόχρονα τα πολιτικά τους μηνύματα. Εκτός από την Ρούσεφ και τον Τεμέρ, από τις παρελάσεις δεν έλειψε και ο νέος πλανητάρχης, Ντόναλντ Τραμπ, και το περιβόητο τείχος που θα χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό, το οποίο στην πραγματικότητα θα θυμίζει φράκτη.

Δημοφιλή