Τσίπρας: Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό, συμφωνήθηκε να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας

Τσίπρας: Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό, συμφωνήθηκε να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας
SOOC

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης ενημερώνει τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού».

Η κυβέρνηση κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε δύο παράλληλα μέτωπα, να πετύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και να ολοκληρώσει με επιτυχία και χωρίς πρόσθετη λιτότητα τη διαπραγμάτευση για τη β' αξιολόγηση. Η δουλειά που γίνεται αποδίδει καρπούς, τόνισε ο κ, Τσίπρας, προσθέτοντας, πως στο Eurogroup έγινε ένα καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. Είπε ότι με την κατ' αρχήν συμφωνία στο Eurogroup επιστρέφουν οι θεσμοί για να ολοκληρωθεί άμεσα η τεχνική συμφωνία, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση από την αρχή επέμεινε ότι η πορεία της οικονομίας δεν δικαιολογεί νέα μέτρα λιτότητας και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν φραγμός στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας.

Υπογράμμισε ότι η θέση για ούτε ένα ευρώ λιτότητας, για την οποία, όπως είπε, λοιδορήθηκε το προηγούμενο διάστημα όταν την είχε διατυπώσει, έγινε σεβαστή. Την προηγούμενη Δευτέρα, είπε, υπήρξε μια μεταστροφή όλων των πλευρών στην κατεύθυνση της υπέρβασης της λιτότητας και της επικέντρωσης σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα.

Επίσης σημείωσε ότι σε μια διαπραγμάτευση μαζί με τα κέρδη θα πρέπει να κάνεις και συμβιβασμούς, για να προσθέσει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις μόνο έχαναν. Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό, συμφωνήθηκε για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να επανακαθορίσουμε προτεραιότητες στη βάση της προώθησης πολιτικών που θα ενισχύουν τη διαπιστωμένη αναπτυξιακή τάση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την «κινδυνολογία και την καταστροφολογία« της προηγούμενης περιόδου. Υποστήριξε ότι στην αντιπολίτευση είχαν προεξοφλήσει όλοι ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτύγχανε τους στόχους της και ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης και τόνισε πως, όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης, με την εφάπαξ 13η σύνταξη, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε κρατήσει αδιανόητη στάση, που δεν επικρότησε ένα μέτρο -για πρώτη φορά σε 7 χρόνια προγράμματος- παροχής στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αφωνία και έλλειμμα στρατηγικής της ΝΔ, ασκώντας της κριτική και για τη στάση της αναφορικά με τη συμφωνία του Eurοgroup. Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κρυφτεί και δεν είναι στη Βουλή, ότι δεν απηύθυνε ερώτημα στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» επί της διαπραγμάτευσης και πως όμως ο ίδιος θα είναι εδώ κάθε Παρασκευή να τον περιμένει και να του απαντά.

Παράλληλα, σημείωσε πως δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ για μετά τη λήξη του προγράμματος, προσθέτοντας πως για κάθε ευρώ επιβάρυνσης από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι δανειστές θα υπάρχει κι ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνονται από την κυβέρνηση.

Όπως εξήγησε χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, το κλειδί βρίσκεται στη φράση του κ. Μοσκοβισί που είπε στη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι τα μέτρα θα έχουν καθαρό, μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα είναι μέτρα μηδενικής επιβάρυνσης τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Επανέλαβε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία αίρεση για τα αντισταθμιστικά μέτρα, όπως δεν υπάρχει και για τα άλλα μέτρα.

Υπογράμμισε επίσης ότι το κλείσιμο της β' αξιολόγησης είναι βασική προϋπόθεση για να επιταχυνθεί η εντυπωσιακά ανοδική αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε ότι κλείνει ο κύκλος της λιτότητας και μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο που το κεντρικό στοιχείο θα είναι η παραγωγή νέου πλούτου, η προσέλκυση επενδύσεων, με στόχο τη δραστική μείωση της ανεργίας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εξίσου σημαντικό με το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση είναι και το πώς. Είπε ότι οι βάσεις που ετέθησαν την περασμένη Δευτέρα, επιτρέπουν να προχωρήσουμε γρήγορα. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επί των πραγματικών οικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Έχουμε απέναντί μας πιστωτές που ήταν σκληροί για τη χώρα, τώρα τελευταία να μιλάνε για τέλος της λιτότητας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του, συμπληρώνοντας ότι αυτό που ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν, «είναι ότι στη χώρα τα δυο αυτά χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά. Δεν έχουν καταλάβει ότι η χώρα έχει αλλάξει. Η Ελλάδα σταμάτησε να είναι η χώρα της "καρπαζιάς" και της ικεσίας αλλά παίζει πια σημαντικό ρόλο».

Λεβέντης: Χαστούκι στα χαμηλά εισοδήματα η μείωση του αφορολόγητου

«Χαστούκι» στα πολύ χαμηλά εισοδήματα θα αποτελέσει η μείωση του αφορολόγητου, ενώ τα «αντίμετρα» που υπόσχεται η κυβέρνηση δεν αποτελούν εγγύηση για τους πολίτες που θα χάσουν από τη συμφωνία, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης, χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία» αυτό που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ότι για κάθε ευρώ θα επιστρέφει στον φορολογούμενο το ίδιο ποσό, από την λήψη των αντισταθμιστικών μέτρων.

Αμφισβητώντας τόσο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από μια τέτοια πολιτική, αλλά και το αποτέλεσμα για τους ίδιους τους φορολογούμενους πολίτες, ο κ. Λεβέντης και διερωτήθηκε: «αν από την μία τα παίρνετε από τους πολίτες και από την άλλη τα δίνετε, αυτό τι όφελος θα έχει για τους δανειστές;».

Παράλληλα, τόνισε πως ούτως η άλλως η μείωση του αφορολόγητου, σε αντιστάθμισμα με τη μείωση του ΦΠΑ και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, δεν θα έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα για τα χαμηλά εισοδήματα. «Δηλαδή αν κόψεις έναν μισθό - γιατί τόσο θα κοπεί από τον χαμηλοεισοδηματία με την πτώση του αφορολόγητου -κι αυτός δεν έχει σπίτι, για να πληρώσει μειωμένο τον ΕΝΦΙΑ και δεν μπορεί να αγοράσει και καταναλωτικά αγαθά, ώστε να επωφεληθεί της μείωσης του ΦΠΑ, από πού θα επιστρέψουν τα χρήματα από τις απώλειες;» ανέπτυξε το σκεπτικό του ο κ. Λεβέντης.

«'Αρα, εκείνοι που χάνουν είναι τα χαμηλά και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Και γιατί θα πάρουμε μέτρα, αφού θα τα εισπράξουμε και πάλι μετά; Τι αλχημεία είναι αυτή;» επέμεινε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί προληπτικά μέτρα, που θα επιβαρύνουν τις επόμενες γενιές, ενώ οι ίδιοι οι υπουργοί έλεγαν ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού αντίκειται στο Σύνταγμα μια τέτοια νομοθέτηση. «Αλλά συνηθίσαμε να κάνουμε το Σύνταγμα χαλί και να το πατάμε. Μήπως δεν είναι αντισυνταγματικά μέτρα ο κόφτης και το Υπερταμείο; Δεν μας πειράζει πια όμως» υποστήριξε ο κ. Λεβέντης.

O πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε και πάλι οικουμενική κυβέρνηση, που θα είναι αυστηρώς προσηλωμένη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και θα εμπνέει εμπιστοσύνη στον λαό. Επίσης, καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι παρουσιάζει εικονική πραγματικότητα όταν μιλά για πλεόνασμα και μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας πως το νούμερο του 2% που επικαλείται, βασίζεται στη νέκρωση της Οικονομίας, ενώ οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά φορολογία.

Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έκανε λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα», αμφισβητώντας τον κ. Τσίπρα, «που μιλά για εργασιακή κανονικότητα» και διερωτήθηκε από πού θα προκύψουν οι 100.000 θέσεις εργασίας που εξαγγέλλει;

Ο κ. Λεβέντης, χαρακτήρισε «λογύδριο» κι όχι απαντήσεις στις ερωτήσεις που έθεσε, για τα αποτελέσματα του Eurogroup, την πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα και τον κάλεσε να απαντήσει «με ποιο τρόπο θα εφαρμόσει τα μέτρα και τα αντίμετρα;».

«Αν σου παίρνω 100 ευρώ πως θα σου τα ξαναδίνω; Μήπως πρέπει να μιλάμε για ποινές και αντίποινα καλύτερα; Όποιος παίρνει δώδεκα μισθούς, του κόβουμε τον ένα μισθό, με την πτώση του αφορολόγητου, πως θα τα ξαναπάρει πίσω;» επέμεινε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή