H Τουρκία δεν αναγνωρίζει ζώνες δικαιοδοσίας στο Αιγαίο. Τι αναφέρει η προκλητική οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX)

H Τουρκία δεν αναγνωρίζει ζώνες δικαιοδοσίας στο Αιγαίο. Τι αναφέρει η προκλητική οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX)
www.shodb.gov.tr

Το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και σειρά για τη γείτονα είχε η αμφισβήτηση ζωνών ευθύνης στο Αιγαίο δηλώνοντας εμμέσως πως δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού που ορίζει τις περιοχές ευθύνης από το 1987.

Συγκεκριμένα η Τουρκία, εξέδωσε την Πέμπτη οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) με την οποία απορρίπτει αντίστοιχη ελληνική και υποστηρίζει ότι στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν υπάρχουν ζώνες ευθύνης, εξέδωσε η Τουρκία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη NAVTEX 248/17 «Στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο δεν υφίστανται συμφωνία για ζώνες ευθύνης εγκεκριμένες από την ΙΜΟ και την ΙΗΟ. Μην λαμβάνετε υπ' όψιν τις ανακοινώσεις περί οδηγιών από αναρμόδιους σταθμούς. Οι σταθμοί Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Αττάλειας θα συνεχίσουν να εκδίδουν οδηγίες, λαμβάνοντας υπ' όψιν την ασφάλεια των ναυτιλομένων».

Η μάχη των NAVTEX όμως είχε ξεκινήσει νωρίτερα με την 244/17 της Τουρκίας η οποία εκδόθηκε από την Υπηρεσίας Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας της Σμύρνης με την οποία ενημέρωνε τους ναυτιλλομένους περί της διεξαγωγής ερευνών στις περιοχές που αναφέρονται σε αυτή και για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Βάσει αυτής της NAVTEX η Τουρκία έστειλε την Πέμπτη το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» για έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές του Βορείου Αιγαίου, μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης και Λήμνου.

Δημοφιλή