Σε ρυθμούς αξιολόγησης. Έρχονται οι ελεγκτές με σκληρές θέσεις. Το νέο «χτύπημα» του ΔΝΤ και η στρατηγική της κυβέρνησης

Σε ρυθμούς αξιολόγησης. Έρχονται οι ελεγκτές με σκληρές θέσεις. Το νέο «χτύπημα» του ΔΝΤ και η στρατηγική της κυβέρνησης
sooc

Σε ρυθμούς αξιολόγησης κινείται τα τελευταία 24ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τις συσκέψεις σε όλα τα επίπεδα να διαδέχονται η μία την άλλη. Στόχος είναι οι κυβερνητικές προτάσεις να είναι έτοιμες για την πρώτη συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών.

Ο αρχικός προγραμματισμός είναι οι τέσσερις ελεγκτές να παραμείνουν στην Αθήνα 7 έως 10 ημέρες και με δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων στους θεσμούς.

Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των δανειστών δεν είναι ενθαρρυντικά, δείχνοντας ότι ο στόχος να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σε αυτή την κάθοδο των ελεγκτών είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Οι ελεγκτές έρχονται με σκληρές θέσεις αναφορικά με τις απαιτήσεις που έχουν εκφράσει. Σύμφωνα με πληροφορίες η εκπρόσωπος του ΔΝΤ έρχεται στην Αθήνα έχοντας εντολή να ανοίξει όλα τα θέματα του Ασφαλιστικού «εδώ και τώρα», χωρίς να κάνει υποχωρήσεις.

Νέο «χτύπημα» Τόμσεν

Με νέο άρθρο στο blog του Ταμείου,ο Πόλ Τόμσεν επιμένει ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να μειωθούν, ενώ θα πρέπει να υπάρξει από τώρα δέσμευση σχετικά με τη μείωση του χρέους. Η επιμονή του Πόλ Τόμσεν σε αυτά τα μέτωπα σημαίνει ότι αν και το Ταμείο έρχεται σε κοινή γραμμή με τους Ευρωπαίους στο θέμα των μέτρων, δεν θα επιτρέψει να κλείσει η αξιολόγηση αν δεν λάβει σαφείς απαντήσεις στα θέματα που θέτει.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι στο άρθρο που υπογράφουν ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Όμπσφελντ, ο Πολ Τόμσεν και ο Σον Χάγκαν, χωρίς να αναφέρονται στην Ελλάδα τονίζουν για το χρέος ότι «Η αξιοπιστία της δέσμευσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις λεπτομέρειες που αφορούν την συγκεκριμένη ελάφρυνση χρέους. Μια υπερβολικά ασαφή δέσμευση θα αύξανε την αβεβαιότητα, και στις αγορές, σχετικά με την πραγματοποίηση της ελάφρυνσης χρέους, υπονομεύοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος» σημειώνουν.

Παράλληλα, αναφέρονται και στους στόχους για το πλεόνασμα, σημειώνοντας «πως ενώ μπορούμε να συμφωνήσουμε στο να εξαρτάται η ελάφρυνση χρέους από την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων από τη χώρα οφειλέτη, οι στόχοι αυτοί πρέπει να είναι ρεαλιστικοί για να παραμείνει αξιόπιστη η στρατηγική για το χρέος».

Το άρθρο των κ.κ Όμπσφελντ, Τόμσεν και Χάγκαν ήρθε λίγες ώρες μετά τη δήλωση του εκπρόσωπου του Ταμείου Τζέρι Ράις ότι το ΔΝΤ θέλει σαφή, αξιόπιστη και αναλυτική δέσμευση των εταίρων για την αναδιάρθρωση του χρέους ακόμα και αν αυτή πραγματοποιηθεί σε μελλοντική στάδιο, ενώ αναφορικά με την αξιολόγηση είπε ότι «χρειάζεται περισσότερη πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε άλλα σημαντικά ζητήματα και είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής».

Το πακέτο μέτρων

Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βρει κοινό τόπο με τους δανειστές. Προτεραιότητα έχει να καταλήξουν όλες οι πλευρές σε κοινή θέση για το ύψος των προληπτικών μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2018. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η υπεραπόδοση των στόχων του 2016 δημιουργεί περιθώριο τα μέτρα να είναι αρκετά κάτω από το 2% του ΑΕΠ (3,6δις ευρώ) που ήταν η τελευταία εκτίμηση των θεσμών.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ φαίνεται να έχει και πάλι τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις τα περιθώρια μείωσης του ύψους των μέτρων είναι περιορισμένα. Το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα κρίνει και το μέγεθος της περικοπής του αφορολόγητου, αλλά και τις παρεμβάσεις στις συντάξεις. Άγνωστος παραμένει και ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων καθώς δεν έχει ακόμα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σενάρια σταδιακής περικοπής του αφορολόγητου ακόμα και από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Από τις διαπραγματεύσεις θα κριθεί και το περιεχόμενο, αλλά και ο χρόνος εφαρμογής του «αντισταθμιστικού» πακέτου μέτρων, με τους δανειστές να επιμένουν ότι θα αφορά το περιθώριο που θα δημιουργηθεί από την υπεραπόδοση των στόχων και θα εφαρμοστεί μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων. Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναφέρεται σε αντίστοιχο πακέτο προκειμένου να μην υπάρξει δημοσιονομική επιβάρυνση το οποίο θα εφαρμοστεί και αυτό από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Δημοφιλή