Να τι πραγματικά συμβαίνει όταν «πονάνε» τα μαλλιά μας (και είναι πιο σοβαρό από όσο νομίζαμε)

Να τι πραγματικά συμβαίνει όταν «πονάνε» τα μαλλιά μας (και είναι πιο σοβαρό από όσο νομίζαμε)
Woman brushing her hair with a wooden comb
Tinatin1 via Getty Images
Woman brushing her hair with a wooden comb

Αν είστε γυναίκα (ή και άντρας με αρκετά μακριά μαλλιά), κατά πάσα πιθανότητα έχετε βιώσει αυτόν τον περίεργο πόνο που έρχεται όταν αφήνεις κάτω τα μαλλιά σου μετά από μια ολόκληρη μέρα που τα είχες πιασμένα. Έχετε σκεφτεί, όμως, τι τον δημιουργεί; Γιατί, απ' ότι φαίνεται τελικά, δεν είναι τα μαλλιά μας αυτά που πονάνε, κι ας νιώθουμε ακριβώς έτσι.

Η Dr. Angela Lamb, διευθύντρια στο Westside Mount Sinai Dermatology Faculty Practice, διευθύντρια δερματολογίας στο Institute of Family Health και αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο Icahn School of Medicine στο Mount Sinai, είπε στη Huffington Post πως αυτές που επηρεάζονται στην πραγματικότητα είναι οι νευρικές απολήξεις που συνδέονται με κάθε τρίχα.

«Τα τριχοθυλάκια είναι κάποιοι από τους πρώτους υποδοχείς αισθήσεων», λέει. «Τα μαλλιά μας είναι ένα ολόκληρο συστατικό του νευρικού μας συστήματος, οπότε όταν τα πιάνουμε, αυτή η κίνηση ασκεί πίεση στις νευρικές απολήξεις που βρίσκονται στη ρίζα του κάθε θύλακα. Όταν τα έχουμε πιασμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλούν αναπόφευκτα πόνο».

Σύμφωνα με τη Jessica Wu, γιατρό και δερματολόγο στο Los Angeles, έχει να κάνει και με το γεγονός πως τα μαλλιά μας συνηθίζουν να βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη θέση. «Οι νευρικές απολήξεις συνηθίζουν τη συγκεκριμένη θέση των μαλλιών», λέει. «Έτσι, όταν τα αφήνουμε κάτω, οι νευρικές απολήξεις διεγείρονται ξανά, με αποτέλεσμα το κρανίο μας να γίνεται πιο ευαίσθητο».

Πριν όμως πιάσετε πάλι τα μαλλιά σας αλογοουρά, σκεπτόμενοι πως ο εν λόγω πόνος είναι εντελώς άκακος, καλύτερα να το σκεφτείτε ξανά. Αν έχετε κάνει καθημερινή συνήθεια το να πιάνετε και ξαναπιάνετε τα μαλλιά σας μέσα στην ημέρα, η Lamb προειδοποιεί πως «κινδυνεύετε να εμφανίσετε αυτό που αποκαλούμε “ελκτική αλωπεκία”: Τριχόπτωση που προκαλείται κυριολεκτικά από το να πιάνουμε ψηλά τα μαλλιά μας, εξαιτίας του στρες και της έντασης που ασκείται σε αυτά». Η Wu συμπληρώνει πως το επαναλαμβανόμενο πιάσιμο των μαλλιών μπορεί να κάνει την τρίχα λεπτότερη.

Επίσης, αν πιάνετε συνεχώς τα μαλλιά σας με τον ίδιο τρόπο, είτε για να ασκηθείτε είτε για άλλο λόγο, μπορεί να προκαλέσετε φθορά στα ίδια τα μαλλιά. «Τα μαλλιά είναι νεκρά, αποτελούνται απλά από κερατίνη, αλλά αν τους ασκείτε μεγάλη πίεση και ένταση μπορείτε να προκαλέσετε θραύση στην τρίχα», λέει η Lamb. Γι' αυτό είναι προτιμότερο να κάνετε μια ποικιλία χτενισμάτων, όπως κοτσίδες τη μία μέρα, ένα ψηλό κότσο την επόμενη και μια αλογοουρά τη μεθεπόμενη.

Σχετικά με τις κοτσίδες, η Lamb λέει πως «είναι ένας από τους κύριους ενόχους της ελκτικής αλωπεκίας», εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που ασκούν στο κρανίο. Η συμβουλή της για τις γυναίκες που προτιμούν τις κοτσίδες είναι να τις πιάνουν χαλαρά και να μην πλέκουν πολύ σφιχτά τα μαλλιά τους. Επίσης, η Lamb προτείνει στις γυναίκες να μην πιάνουν κάθε μέρα τα μαλλιά τους και αν τα έχουν πιασμένα από το πρωί, είναι καλό να τα αφήνουν ελεύθερα από το απόγευμα και μετά για να ξεκουραστούν.