«Με τη σύλληψη της Ρούπα δεν τελείωσε η τρομοκρατία» – Τι φοβάται η Αντιτρομοκρατική

«Με τη σύλληψη της Ρούπα δεν τελείωσε η τρομοκρατία» – Τι φοβάται η Αντιτρομοκρατική
Eurokinissi

Το γεγονός ότι η εγχώρια τρομοκρατία δεν πρόκειται να σταματήσει να απασχολεί τις Αρχές, ακόμα και μετά από δεκάδες συλλήψεις της Αντιτρομοκρατικής –με τελευταία αυτή της Πόλα Ρούπα- επιβεβαίωσε η τρομοκρατική επίθεση με στόχο το Αστυνομικό Τμήμα της Δάφνης.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για ασύλληπτους πυρήνες τρομοκρατών που επιχειρούν να συνεχίσουν αυτό που άφησαν πίσω τους οι «λαβωμένες» λόγω των πολλών συλλήψεων ένοπλες ομάδες του αντάρτικου πόλης. Ακόμα και από τις έρευνες που έγιναν μετά τη σύλληψη της Ρούπα προέκυψε ότι υπάρχουν ακόμα «αχαρτογράφητα» νερά για την Αντιτρομοκρατική και τρομοκράτες «καθαροί» που παραμένουν άγνωστοι στις Αρχές. Άγνωστα άτομα άλλωστε είχε προκύψει ότι υπάρχουν και μέσα από έρευνες για άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, καθώς είχαν βρεθεί σε γιάφκες «ορφανά» αποτυπώματα και DNA που ποτέ δεν ταυτοποιήθηκαν.

Το χτύπημα του Σαββάτου με στόχο το Α.Τ. Δάφνης έχει σημάνει εκ νέου συναγερμό στην Αντιτρομοκρατική που δεν μπορεί να αποκλείσει μία νέα επίθεση. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως οι δράστες δεν ήθελαν θύματα, καθώς έκαναν προειδοποιητικό τηλεφώνημα δίνοντας χρονικό περιθώριο 40 λεπτών.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής, καθώς πρόκειται για την περιοχή όπου είχε πέσει νεκρό το μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, Λάμπρος Φούντας, στις 10 Μαρτίου 2010 σε συμπλοκή με άνδρες της Άμεσης Δράσης.

Η επίθεση που σημειώθηκε στις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου εκτιμάται ότι θα αφιερωθεί από τους δράστες στο Λάμπρο Φούντα, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με άλλα χτυπήματα. Δεν θεωρείται τυχαία ούτε η επιλογή της ημερομηνίας, καθώς η επίθεση έγινε μόλις λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση εφτά χρόνων από την ημέρα που έπεσε νεκρός ο Φούντας. Ο άγνωστος που προειδοποίησε τα ξημερώματα για τη βόμβα ανέφερε στο τηλέφωνο το όνομα του Φούντα.

Ο Λάμπρος Φούντας είναι ένα πρόσωπο-σύμβολο τόσο για τη νέα όσο και για τη παλιά γενιά τρομοκρατών. Αστυνομικές πηγές υπενθυμίζουν ότι μέχρι τη συμπλοκή της 10ης Μαρτίου 2010, όταν έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, ο Φούντας ήταν ένα παντελώς άγνωστο πρόσωπο στην Αντιτρομοκρατική, το οποίο δεν βρισκόταν στο κάδρο των ερευνών για τον Επαναστατικό Αγώνα. Δεν αποκλείουν το ίδιο να ισχύει και για την επίθεση στο Α.Τ. Δάφνης, δηλαδή οι δράστες να είναι άγνωστοι την Αστυνομία.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε πάρκο πίσω από το ΑΤ. Εντοπίστηκε ένα τσαντάκι μέσης και αποκλείστηκε ο χώρος. Αφού παρήλθε το χρονικό περιθώριο που είχε δώσει ο άγνωστος στελέχη του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών προέβησαν σε δύο ελεγχόμενες εκρήξεις για την εξουδετέρωσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο τσαντάκι υπήρχε ένας ιδιότυπος εκρηκτικός μηχανισμός που αποτελείτο από μια χειροβομβίδα, μηχανικό χρονοδιακόπτη, ηλεκτρικό πυροκροτητή, ενιάβολτη μπαταρία και εκρηκτική ύλη.

Ο μηχανισμός μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να εξερευνηθεί για δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό. Αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής ερευνούν την περιοχή για τον εντοπισμό καμερών ασφαλείας που ενδεχομένως έχουν καταγράψει τους βομβιστές και εκτιμούν ότι ίσως υπάρξει προκήρυξη ανάληψης ευθύνης.

Δημοφιλή