Αν δεν βρίσκετε δουλειά ίσως να φταίει (και) το όνομά σας

Αν δεν βρίσκετε δουλειά ίσως να φταίει (και) το όνομά σας
AID/a.collectionRF

Μπορεί να ξοδεύεται ώρες για να τελειοποιήσετε το βιογραφικό σας σημείωμα, όμως, ορισμένες φορές, το «λάθος» βρίσκεται σε μια λεπτομέρεια που δεν μπορείτε να αλλάξετε: στο όνομά σας.

Η αναζήτηση εργασίας μπορεί να είναι δύσκολη στην χώρα μας, όποιο όνομα και εάν έχει κάποιος, όμως νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Πανεπιστημίου Ryson αποδεικνύει αυτό που πολλοί μετανάστες στην χώρα μας θα έχουν ήδη αντιληφθεί: οι εργοδότες απορρίπτουν βιογραφικά με ξενικά ονόματα.

Η έρευνα εστιάζει στην καναδική αγορά εργασίας, όπου παρατηρήθηκε ότι οι αδικημένοι ήταν οι Ασιάτες. Μετά την ανάλυση 3.225 βιογραφικών σημειωμάτων, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι με κινεζικά, ινδικά ή πακιστανικά ονόματα είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να κληθούν για συνέντευξη σε σχέση με εκείνους που είχαν αγγλικοσαξωνικά ονόματα, ακόμη και όταν τα βιογραφικά των πρώτων ήταν ισάξια με εκείνα των τελευταίων.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το φαινόμενο αυτό αφορά κυρίως στις μικρές εταιρείες, παρά στις μεγάλες πολυεθνικές, όπου εργάζονται άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων. Οι πιθανότητες διακρίσεων στις μικρές εταιρείες του Καναδά ήταν μάλιστα διπλάσιες σε σχέση με τις μεγαλύτερες. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι ο Καναδάς θεωρείται μια πολυπολιτισμική χώρα με μεγάλη ανοχή στους ξένους.

Δημοφιλή