Για πόσο καιρό είναι επικίνδυνο να σας κολλήσει κάποιος όταν είναι άρρωστος;

Για πόσο καιρό είναι επικίνδυνο να σας κολλήσει κάποιος όταν είναι άρρωστος;
Westend61 via Getty Images

Εάν καταφέρατε να φτάσετε μέχρι εδώ, χωρίς να έχετε κρυώσει, χωρίς έστω να ανεβάσετε δέκατα, να βήχετε για δυο μέρες ή να φτερνίζεστε για άλλες τρεις, τότε, τι να σας πούμε, μπράβο σας.

Γιατί, ίσως να το έχετε προσέξει, όλοι οι υπόλοιποι γύρω σας είναι άρρωστοι. Στη δουλειά, στο σπίτι, στα μέσα.

Μάλλον θα έχετε ζήσει το σενάριο, όπου κάθεστε δίπλα σε έναν συνάδελφο που την έχει «πατήσει» και από μέσα σας εύχεστε να μην σας κολλήσει και εσάς. Ή πάλι, ίσως εσείς να είστε άρρωστοι και να σας κοιτάνε όλοι οι υπόλοιποι με μισό μάτι, επειδή ίσως τους κολλήσετε.

Το ερώτημα όμως είναι ένα; Είναι επικίνδυνο να κολλήσετε κάποιον καθ' όλη τη διάρκεια που είστε άρρωστοι; Σύμφωνα με το MedicalNewsToday η απάντηση είναι πως ναι, είναι πολύ πιθανό. Όσο φτερνίζεστε και βήχετε όταν έχετε ένα κρύωμα, τόσο τα μικρόβια εξαπλώνονται στον χώρο και σε όλες τις επιφάνειες γύρω σας. Ακόμα και εάν τα συμπτώματα μειώνονται, όσο τα έχετε εσείς ή κάποιος άλλος γύρω σας, είναι επικίνδυνο να κολλήσετε τους άλλους ή αυτοί εσάς.

Το ίδιο ισχύει και με τη γρίπη, αν και εκεί τα συμπτώματα είναι πολύ πιο έντονα. Αν και τότε είναι πιο πιθανό να κολλήσετε κάποιον τις πρώτες τρεις μέρες, μπορείτε να το κάνετε και όσο έχετε τα συμπτώματα, μέχρι και δέκα μέρες μετά δηλαδή.

Επομένως, επειδή προφανώς είναι απίθανο να μείνετε σε καραντίνα, φροντίστε να φτερνίζεστε ή να βήχετε μέσα στο χέρι σας ή σε κάποιο χαρτομάντιλο. Πλένετε επίσης τα χέρια σας τακτικά και πάρτε ένα νέο χαρτομάντιλο κάθε φορά που φυσάτε τη μύτη σας. Και φυσικά, απαιτήστε το ίδιο και από τους γύρω σας!