Εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πακέτο «αντισταθμιστικών» μέτρων επιθυμεί η κυβέρνηση. Όλα τα σενάρια

Εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πακέτο «αντισταθμιστικών» μέτρων επιθυμεί η κυβέρνηση. Όλα τα σενάρια
Eurokinissi

Στην Αθήνα επέστρεψαν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και μαζί τους επιστρέφουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι συζητήσεις τεχνικού χαρακτήρα. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων σε πολιτικό επίπεδο, το ενδιαφέρον από σήμερα επικεντρώνεται και πάλι στους τεχνοκράτες οι οποίοι θα αποφασίσουν τα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι στόχοι.

Στο πρώτο ραντεβού σήμερα το «μενού» περιλαμβάνει αρχικά το πρωί συζήτηση για τις «ουρές» της αξιολόγησης οι οποίες αφορούν το Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα ενεργειακά, ενώ το απόγευμα ξεκινά η βασική διαπραγμάτευση με επισκόπηση και προγραμματισμό των επόμενων ημερών και βέβαια την πορεία του προϋπολογισμού και τα υπόλοιπα δημοσιονομικά θέματα.

Όλες οι πλευρές έχουν ξεκάθαρη στόχευση αναφορικά με το πακέτο μέτρων που θα βρεθεί στο τραπέζι. Αρχικά ο χρόνος παραμονής των τεχνικών κλιμακίων έχει προγραμματιστεί να μην ξεπεράσει τις 7 με 10 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν θέσει οι επικεφαλής των θεσμών.

Αυτά δεν είναι άλλα από τις μεταρρυθμίσεις (όπως τις αποκαλούν οι δανειστές) σε φορολογία, Ασφαλιστικό, εργασιακά, ενέργεια, αγορές (απελευθέρωση επαγγελμάτων) και αποκρατικοποιήσεις. Η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης καλείται να παρουσιάσει στους δανειστές ένα πακέτο μέτρων, το οποίο θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και θα καλύπτει τους υψηλούς στόχους που ζητούν οι «σκληροπυρηνικοί» της Ευρώπης.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιθυμεί το πακέτο μέτρων να συνοδεύεται από ένα πακέτο «αντισταθμιστικών» μέτρων, το οποίο θα περιορίζει το δημοσιονομικό βάρος και ταυτόχρονα θα δίνει κίνητρα στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να το ψηφίσουν. Το πακέτο αυτό σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα περιλαμβάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα καθώς και μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ σε χαμηλότερους. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση διεκδικεί μια ενισχυμένη δόση 10δις ευρώ, προκειμένου να καλύψει την αποπληρωμή των δανείων αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Μαζί με αυτά όμως κυβέρνηση και Θεσμοί θα πρέπει να καταλήξουν και στη διάρκεια που θα έχουν οι υψηλοί στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, στοιχείο που θα καθορίσει και το ύψος των προληπτικών μέτρων.

Μαζί με όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί και το θέμα του χρόνου, εάν δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπη με την ταμειακή ασφυξία το καλοκαίρι και την πλάτη στον τοίχο όπως το καλοκαίρι του 2015.

Σε αυτό το πλαίσιο τα βασικά σενάρια για το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι τρία, χωρίς να έχουν ίδιες πιθανότητες μεταξύ τους. Ωστόσο υπάρχει και ένα τέταρτο (το πιο δύσκολο και επικίνδυνοι σενάριο), το οποίο όμως ούτε η κυβέρνηση και σίγουρα αρκετοί Ευρωπαίοι δεν θα ήθελαν να δουν να επιβεβαιώνεται.

Τα τρία συν ένα σενάρια είναι:

Το σενάριο του Μαρτίου. Αν κυβέρνηση και Θεσμοί μέσα στις επόμενες 7 με 10 ημέρες βρουν κοινό τόπο σε όλα τα θέματα, ώστε να ξεκινήσει αμέσως μετά η συγγραφή του Staff Level Agreement. Οι διαδικασίες μπορεί να ολοκληρωθούν με ταχύτατους ρυθμούς και να ανοίξει ο δρόμος για την ψήφιση των νομοσχεδίων πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Μαρτίου. Υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στη συνεδρίαση της 27ης Απριλίου.

Το σενάριο του Απριλίου. Δεν απέχει ιδιαίτερα από το πρώτο σενάριο, καθώς το άτυπο Eurogroup της Μάλτας είναι προγραμματισμένο για τις 7 Απριλίου, δίνοντας έτσι μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση και τους θεσμούς να καταλήξουν σε τελική συμφωνία. Και σε αυτό το σενάριο η κυβέρνηση προλαβαίνει τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 27 Απριλίου, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Το σενάριο του Μαΐου. Τα πολλά δύσκολα σημεία που κρύβει η συμφωνία, αλλά και η σκληρή και κοινή στάση που αναμένεται να έχουν οι θεσμοί, κάνουν το περιθώριο του ενός μήνα διαπραγματεύσεων να μοιάζει πολύ μικρό προκειμένου να βρεθεί τελική λύση. Αν και αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι επιθυμούν το Ελληνικό ζήτημα να έχει κλείσει πριν από τον πρώτο γύρο των Γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο.

Στην περίπτωση που χαθούν τα Eurogroup του Μαρτίου και του Απριλίου, οι διαπραγματεύσεις θα σταματήσουν εξαιτίας των εορτών του Πάσχα, γεγονός που θα σημαίνει ότι επόμενος στόχος θα είναι το Eurogroup στις 22 Μαΐου ή αυτό της 15ης Ιουνίου. Εάν βέβαια οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα πλησιάζει επικίνδυνα τις πληρωμές ομολόγων του Ιουλίου, οι οποίες φτάνουν τα 7 δις ευρώ, με αποτέλεσμα να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με την ταμειακή ασφυξία και κυρίως τις αφόρητες πιέσεις των δανειστών.

Ακόμα και σε αυτό το σενάριο, εάν έστω και την ύστατη ώρα υπάρξει συμφωνία η κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει σε μια θετική απόφαση από την ΕΚΤ για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στις συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου της στις Ιουνίου ή στις 20 Ιουλίου.

Προφανώς και οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν οποιαδήποτε στιγμή μέσα σε αυτό το διάστημα και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώζωνης να κληθούν να επικυρώσουν τις αποφάσεις σε ένα έκτακτο Eurogroup.

Το τέταρτο σενάριο είναι το πιο δύσκολο, επικίνδυνο (τουλάχιστον ταμειακά) και αυτή την στιγμή με ελάχιστες πιθανότητες. Σε αυτό θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε εάν συγκεκριμένα κέντρα αποφάσεων από την πλευρά των δανειστών δεν επιτρέψουν να βρεθεί κοινός τόπος, εγείροντας υπερβολικές απαιτήσεις, προκειμένου να καρπωθούν πολιτικά οφέλη.

Αντίθετα, εάν και πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι όσο το δυνατό ταχύτερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στο εσωτερικό της υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός στελεχών, τα οποία εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα βοηθήσει την Ελλάδα.

Η παράταση βέβαια της διαπραγμάτευσης μέχρι τότε με την Ελλάδα να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές «ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού», θα προκαλέσει ασφυξία στην αγορά και νέες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Δημοφιλή