Επιχείρηση διάσπασης της γραμμής... Μαζινό του Μαξίμου: Στο δίδυμο Τσιπρα - Τσακαλωτου «ποντάρει» η ΝΔ

Επιχείρηση διάσπασης της γραμμής... Μαζινό του Μαξίμου: Στο δίδυμο Τσίπρα - Τσακαλώτου «ποντάρει» η ΝΔ
Eurokinissi

Σε ριζική στροφή στην επικοινωνιακή της τακτική προχωρά η ΝΔ στρέφοντας τους αντιπολιτευτικούς τη προβολείς στο δίδυμο Τσίπρα - Τσακαλώτου επιχειρώντας να «φωτίσει» όλα όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου και αφορούν στις σχέσεις πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών.

Αφορμή η διαφορετική φρασεολογία μετά τη συμφωνία του Εurogroup, με τον Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίους υπουργούς περίπου να «πανηγυρίζουν» για το τέλος της λιτότητας και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο - μόλις χθες - από τη Βουλή, να δηλώνει ότι «δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, ούτε λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα».

Είναι ενδεικτικό ότι στην γαλάζια επικοινωνιακή αντεπίθεση βγήκε μπροστά και ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την παρουσίαση του βιβλίου Γ. Βλαστάρη «Λεξικό χωρίς γραβάτα», που περιλαμβάνει τους κυβερνητικούς νεολογισμούς...

Από την πρώτη σειρά του ακροατηρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το λόγο και στην ολιγόλεπτη παρέμβαση του μίλησε για την επικράτηση του ρεαλισμού και της αλήθειας έναντι του ψέματος και του λαϊκισμού.

«Τελειοποιήσαμε τη γλώσσα του λαϊκισμού» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου για να αναφέρει στη συνέχεια ότι «είμαστε μια Δημοκρατία που υπάρχει οργανωμένη αντιπολίτευση και κοινωνία των πολιτών που μπορεί να προτάσσει έναν αντίλογο σε αυτού του είδους την πολιτική ρητορική. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, επιλέξαμε εδώ και ένα χρόνο να χρησιμοποιήσουμε τον όρο “Συμφωνία Αλήθειας”. Το πράξαμε ακριβώς επειδή θέλαμε με την έννοια της αλήθειας να καταδείξουμε το πως αντιλαμβανόμαστε τον πολιτικό λόγο απέναντι στον λαϊκισμό».

Μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης δεν απέφυγε να αναφερθεί και στην ουσία της έν εξελίξει διαπραγμάτευσης τονίζοντας με νόημα ότι «όσο κι αν κάποιος προσπαθεί να παρουσιάσει τη διαφαινόμενη συμφωνία ως κάτι δημοσιονομικά ουδέτερο, εάν η συμφωνία περιλαμβάνει μείωση συντάξεων και μείωση αφορολόγητου, αυτό κάποια στιγμή οι πολίτες θα το βιώσουν. Άρα, η ίδια η πραγματικότητα θα έρθει να συγκρουστεί με έναν λόγο – που μπορεί να έχει βραχυχρόνια οφέλη – αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα βρει απέναντί του έναν άλλο λόγο, έναν τεκμηριωμένο, ορθό και ρεαλιστικό λόγο, που να πατάει πάνω σε δεδομένα, είναι βέβαιο ότι θα ηττηθεί».

Είχε προηγηθεί η αστραπιαία και ιδιαίτερα αιχμηρή αντίδραση της ΝΔ αναφορικά με την εμφάνιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής όπου ενημέρωσε τα μέλη της για την πρόσφατη συμφωνία του Εurogroup.

Με δηκτικό τρόπο από το γαλάζιο επιτελείο έσπευσαν να ταυτίσουν τον υπουργό Οικονομικών με τον προκάτοχο του Γιάνη Βαρουφάκη χρεώνοντας του την επανεμφάνιση της «δημιουργικής ασάφειας» για όσα έχει συμφωνήσει αλλά δεν αποκαλύπτει και επέμειναν στα περί διάστασης του Ευκλειδη Τσακαλώτου με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Οι ίδιες πηγές ερμήνευσαν την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως ομολογία διατήρησης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια μετά το 2018, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δημιουργεί συνθήκες διαρκούς και μακροχρόνιας στασιμότητας της ελληνικής οικονομίας».

Δημοφιλή