Τζανακόπουλος: Καμία συζήτηση για εφαρμογή των μέτρων από το 2018

Τζανακόπουλος: Καμία συζήτηση για εφαρμογή των μέτρων από το 2018
Nikos Libertas / SOOC

Διαψεύδει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δημοσιεύματα περί εφαρμογής των μέτρων υπό διαπραγμάτευση από το 2018. Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για εφαρμογή των μέτρων από το 2018», συμπληρώνοντας πως «οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν απατήσεις των δανειστών έξω από το συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει ήδη περιγραφεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στερούνται αληθείας».

Η αξιολόγηση δεν κλείνει αν δεν ρυθμιστεί και το ελληνικό χρέος, ξεκαθάρισε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Δίνοντας το στίγμα των θέσεων της Αθήνας ως προς την διαδικασία ουσιαστικά ο Δ. Τζανακόπουλος συνέδεσε τα μέτρα και τα αντίμετρα με την ρύθμιση του χρέους (για την οποία η Μέρκελ φέρεται να έχει δεσμευτεί στον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι).

Έτσι χρονικά η συνολική λύση του ελληνικού θέματος προσδιορίζεται για τον Μάιο, γεγονός που ορισμένοι φοβούνται ότι μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Ωστόσο στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αφενός το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί στην οικονομία με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν τις 20 Μαρτίου και αφετέρου με την «παράκαμψη» του Σόιμπλε ως προς το ελληνικό χρέος και την ρύθμισή του, το κλίμα θα είναι μόνο θετικό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν το Eurogroup της 20ης Μάρτη είναι «εφικτός στόχος» και ότι «αμέσως μετά είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος», των οποίων «η παραμετροποίηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δεύτερης αξιολόγησης». Στη συνέχεια θα υπάρξει η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα δώσει την δυνατότητα στην ΕΚΤ να εντάξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο μηχανισμό της ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία «θα δώσει θετικό σήμα στις αγορές». «Το σύνολο απαιτεί χρόνο και σκληρή δουλειά, αλλά ήδη το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας έχει ανατραπεί. Οι προσπάθειες για δημιουργία αβεβαιότητας δεν βρίσκουν κανένα έρεισμα», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δείχνοντας ουσιαστικά ποιος είναι ο οδικός χάρτης» της συνολικής συμφωνίας στην οποία στοχεύει η Ελλάδα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην σχολιάζει τις (θετικές και αρνητικές) πληροφορίες για την διαπραγμάτευση λέγοντας ότι «δεν θα παρασυρθούμε από διαρροές και δημοσιεύματα».

Τη Δευτέρα στο υπουργικό το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Όπως επίσης ανακοίνωσε, τη Δευτέρα 6 Μαρτίου θα συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο με θέμα της ημερήσιας διάταξης το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που συντάχθηκε με ευθύνη του υπουργείου Οικονομίας και με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών υπουργείων.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και το 2017 θα παρουσιάσει ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα, επισήμανε. Είπε ακόμα ότι το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθεί ο δημόσιος διάλογος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ώστε σύντομα να προχωρήσει και η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Σε στρατηγικό αδιέξοδο η ΝΔ

Ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για δημιουργία κλίματος ανασφάλειας εξυπηρετώντας μικροκομματικούς σκοπούς. Όπως είπε η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και αυτό εκφράζουν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου Άδωνι Γεωργιάδη.

Μίλησε για «παλινωδίες» στη γραμμή της ΝΔ και χαρακτήρισε το «λιγότερο ατυχείς» δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, με τις οποίες, όπως είπε, «ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο να ασκήσει επιθετική κερδοσκοπία στην Ελλάδα».

«Είναι τεράστια η ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επί μήνες τροφοδότησε και συντήρησε κινδυνολογικά σενάρια που έβλαψαν την ελληνική οικονομία για λόγους πολιτικής. Ο λόγος που επέλεξε αυτή την τακτική η ΝΔ είναι επειδή προφανώς βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο», επισήμανε.

Ο Μητσοτάκης να δώσει στη δημοσιότητα τα επίμαχα πόθεν έσχες

Ο κ. Τζανακόπουλος ζήτησε επίσης να δώσει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΝΔ τα επίμαχα «πόθεν έσχες», για τα οποία γίνεται δικαστική έρευνα. Εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το γεγονός ότι άρχισε η δίκη για την υπόθεση της Siemens.

«Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας που έχει κινήσει σε σχέση με το "πόθεν έσχες" του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη. Για μια ακόμη φορά καλούμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει τα επίμαχα "πόθεν έσχες" στη δημοσιότητα, ώστε να μη μείνει καμία σκιά σε σχέση με την περιουσιακή του κατάσταση αλλά και τις οικονομικές δραστηριότητες της συζύγου του», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Δημοφιλή