Λιάκος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Αναγκαία η επιμήκυνση της λήξης του χρέους

Λιάκος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Αναγκαία η επιμήκυνση της λήξης του χρέους
SOOC

«Η επιμήκυνση της λήξης του χρέους είναι η ρεαλιστική λύση αυτή τη στιγμή για τη διευθέτησή του, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, μιλώντας στο στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως σημείωσε: «Με την επιμήκυνση η Ελλάδα θα μπορέσει να ακολουθήσει μια διαφορετική, πιο ομαλή, δημοσιονομική πολιτική που είναι απαραίτητη για την βιώσιμη ανάκαμψη της χώρας».

Ο κ. Λιάκος σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση για το ποιο θα είναι το μετά-μνημονιακό μέλλον της χώρας προσθέτοντας ότι για το κρίσιμο αυτό θέμα απαιτείται πολιτική συνεννόηση και μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στη γιγάντωση του ιδιωτικού χρέους (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς την εφορία) που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις προσεγγίζει τα 96 δισ. ευρώ., ο κ. Λιάκος ζήτησε από το πολιτικό σύστημα να δείξει θάρρος ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το χρόνιο πρόβλημα:

«Πρέπει να δείξουμε και εμείς ως πολιτκό σύστημα θάρρος. Κάθε μήνα ανακοινώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Τα μισά είναι πραγματικά χρέη και τα άλλα μισά είναι πρόστιμα και προσαυξήσεις το μεγαλύτερο κομμάτι των οποίων είναι σε εταιρείες οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν καν. Εδώ λοιπόν υπάρχει μια κακή επικοινωνία που βγαίνει στον διεθνή τύπο ότι στην Ελλάδα το ιδιωτικό χρέος είναι πολύ μεγάλο αναλογικά με το ΑΕΠ» υποστήριξε ο κ. Λιάκος. «Πρέπει να έχουμε τη γενναιότητα να πούμε πόσα από αυτά τα χρήματα μπορεί να εισπραχθούν» προσέθεσε ο κ. Λιάκος.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από την πλευρά των θεσμών για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και πρόσθεσε: «Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος της λύσης για τη ρύθμιση του χρέους των νομικών προσώπων, ενώ αναζητούμε λύσεις και για τους ιδιώτες».

Δημοφιλή