Ο Banksy άνοιξε το πρώτο του ξενοδοχείο δίπλα στο τείχος της Παλαιστίνης

Ο Banksy άνοιξε το πρώτο του ξενοδοχείο δίπλα στο τείχος της Παλαιστίνης

Καλώς ήρθατε στο «The Walled Off Hotel», ένα ξενώνα εννέα δωματίων στη δυτική όχθη της Βηθλεέμ. Το ιδιόμορφο ξενοδοχείο έχει θέα το τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από την Παλαιστίνη και οι τοίχοι του είναι καλυμμένοι με έργα του διάσημου street art καλλιτέχνη, Banksy.

«Ο στόχος είναι να πούμε την ιστορία του τείχους από κάθε πλευρά και να δώσουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες να την ανακαλύψουν μόνοι τους», είπε ο Banksy στην ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας του ξενοδοχείου. Ο καλλιτέχνης ελπίζει πως αυτό το νέο του καλλιτεχνικό project, ένα καθόλα λειτουργικό ξενοδοχείο, θα προσελκύσει τους νέους Ισραηλινούς να επισκεφθούν την αμφιλεγόμενη περιοχή, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ταξιδέψουν παράνομα μέσα από εκτάσεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Παλαιστίνης.

«Θέλω να προσκαλέσω τους πάντες να έρθουν εδώ, προσκαλώ τους πολίτες του Ισραήλ να έρθουν να μας επισκεφθούν», είπε ο μάνατζερ του ξενοδοχείου, Wisam Salsaa. «Θέλουμε να μάθουν περισσότερα για εμάς, επειδή μόλις μας γνωρίσουν, τα στερεότυπα θα διαλυθούν και τα πράγματα θα αρχίσουν να αλλάζουν».

Το ίδιο το ξενοδοχείο, για την ακρίβεια, είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να εκπαιδεύει τους επισκέπτες και να διεγείρει συζήτηση μεταξύ τους -πάντα με το μαύρο χιούμορ που χαρακτηρίζει όλες τις δουλειές του Banksy. Στον τοίχο ενός υπνοδωματίου, μια τοιχογραφία απεικονίζει έναν Ισραηλινό κι έναν Παλαιστίνιο να παίζουν μαξιλαροπόλεμο. Σε έναν άλλο τοίχο, κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης έχουν αναρτηθεί σαν κυνηγετικά τρόπαια.

Στο επίσημο site του ξενοδοχείου, το piano bar περιγράφεται ως εξής: «Οι επισκέπτες μπορούν να μελετήσουν μια συλλογή έργων του Banksy, στην οποία περιλαμβάνονται βανδαλισμένες ελαιογραφίες και αγάλματα που πνίγονται από τις αναθυμιάσεις δακρυγόνων. Ζεστά κουλουράκια και φρέσκο τσάι σερβίρονται καθημερινά σε κινέζικη πορσελάνη, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε τη σαλάτα Walled Off».

Το piano bar κλείνει περίτεχνα το μάτι στην αποικιοκρατική κληρονομιά της Βρετανίας στο Παλαιστινιακό έδαφος. Τα εγκαίνια του ξενοδοχείου άλλωστε συντονίστηκαν έτσι ώστε να αντιστοιχούν με την εκατονταετηρίδα της Διακήρυξης Balfour του 1917, η οποία δήλωνε την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Παλαιστίνη, η οποία χρησίμευε ως ένα εθνικό οίκημα για τον εβραϊκό λαό.

Στο χώρο του ξενοδοχείου στεγάζεται επίσης μια γκαλερί αφιερωμένη στα έργα Παλαιστίνιων καλλιτεχνών. Η γκαλερί αυτή, σε επιμέλεια του Housni Alkhateeb Shehada, θα λειτουργεί ως χώρος προβολής της δουλειάς των καλλιτεχνών που δεν τους παρέχεται συχνά ταξιδιωτική άδεια για να προωθήσουν τα έργα τους σε ένα ευρύτερο κοινό.

Το ξενοδοχείο θα ανοίξει τις πόρτες του στους επισκέπτες στις 11 Μαρτίου και η διανυκτέρευση θα ξεκινά από μόλις $30. Όχι κι άσχημη προσφορά, αν σκεφτείτε πως θα βρίσκεστε δίπλα σε έργα τέχνης που κοστίζουν εκατομμύρια. Ωστόσο, αν σκοπεύετε να κλείσετε ένα δωμάτιο στο «Walled Off Hotel», να ξέρετε πως θα πρέπει να καταβάλετε μια προκαταβολή $1.000 πριν την άφιξή σας, προκειμένου το ξενοδοχείο να διασφαλίσει πως τα εν λόγω έργα δε θα καταστραφούν ή κλαπούν.

«Τα έργα τέχνης εδώ, είναι δωρεές στην κοινότητα και τον αγώνα της», γράφει ο Banksy. «Και οποιοσδήποτε προσπαθήσει να κλέψει κάποιο από αυτά ή να παραμορφώσει την ιδιοκτησία του ξενοδοχείου, θα συλληφθεί, θα μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα της Ramallah και θα διωχθεί σε πλήρη έκταση της τοπικής νομοθεσίας».